Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

David Petráček | 7. 1. 2002
Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.
Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Spojené státy

Obchodování na akciových trzích bylo v předešlém týdnu jistě ovlivněno tím, že končil jeden rok a začínal druhý. Indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq v pondělí ztrácely. Už se pravděpodobně neočekávaly žádné převratné změny, ale každý spíše hleděl kupředu v očekávání změn v roce následujícím. Pondělní obchodování, jak již bylo uvedeno, bylo ve znamení negativního trendu. Objem obchodování se pohyboval podle očekávání na nízké úrovni. Zájem panoval hlavně o airolinie, a to hlavně v důsledku zprávy, která se týkala společnosti America West Airlines. Této společnosti byla kladně vyřízena žádost o půjčku u federální vlády ve výši 380 milionů dolarů. Tato částka je vyplacena v rámci pomoci leteckému a přepravnímu odvětví po teroristických útocích z 11. září. Na druhou stranu ztráceli biotechnologie, polovodiče a léčiva.

Úterní obchodování bylo sice zakončeno v plusových číslech (Nasdaq 1,48 %, DJ 0,52 %), ovšem pocity z průběhu obchodování jsou silně smíšené. Aktivita investorů byla spíše průměrná a neodpovídala informacím, které se na trhu objevily. To však nezabránilo tomu, aby indexy ke konci obchodování nenastartovaly a nezačaly strmě stoupat. Nejzajímavějšími sektory byly computer - hardware a telekomy. Tento den byl také zveřejněn index ISM (index nákupních manažerů), který v prosinci vzrostl na 48,2 b., oproti předcházející hodnotě 44,5 b. Očekávalo se však růst jen na 45,6 bodu. Z toho je zřejmé, že jde o velice dobrou zprávu, kterou však investoři ignorovali.

Ve středu otevřely akciové trhy propadem následovaný prudkým růstem. Pozitivní trend si trhy zachovaly i přesto, že byl oznámen počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který byl vyšší než se očekávalo, a to 447 tisíc. Tento kladný trend byl hlavně v důsledku dobrých zpráv ze sektoru technologií. Ty očekávají zvýšení výdajů na nákup počítačů a softwaru. Dalšími růstovými tituly byly přepravní společnosti a cyklické tituly. Oslabovaly naopak tituly spotřebního zboží, léčiv, biotechnologie a ropných produktů. Páteční obchodování bylo ovlivněno oznámením míry nezaměstnanosti.

Evropa

Evropa, jak již tradičně, kopíruje vývoj v USA, a není proto divu, že hlavními tahouny růstu na evropských trzích byly technologické tituly a také letecké společnosti, které pozitivně ovlivnil trend panující v tomto sektoru na amerických trzích. Indexy DAX a FTSE 100 v novém roce posilují. Ve čtvrtek zasedala ECB, která rozhodovala o dalším vývoji měnové politiky. Podle očekávání nedošlo ke zvýšení úrokových sazeb a ty tedy zůstávají 3,25 % pro Eurozónu. Páteční obchodování bylo ovlivněno oznámením dat o inflaci pro Eurozónu a také zveřejněním míry nezaměstnanosti v USA.

David Petráček, ABN AMRO Portfolio Management

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

14. 12. 2001 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Partners Financial Services