Vánoce bohaté nebudou

Tomáš Prouza | 17. 12. 2001 | 1 komentář
Vánoce bohaté nebudou
Člověk má nejvyšší čas nakoupit dárky - ale zdá se, že na rozdíl od minulých let jich tolik nebude. Předvánoční výběry z fondů jsou totiž minimální.

Oficiální statistika dokonce tvrdí, že čisté prodeje za minulý týden dosáhly 692 milionů korun. Zatímco odkupy činily mírně nadprůměrných 456 milionů, prodeje dosáhly 1,15 miliardy korun. Že by si lidé brali úvěry jen na to, aby mohli uložit peníze do fondů? Nikoliv. Plných 700 milionů korun v těchto statistikách prodejů připadá na nově založené fondy ČP Investu, které u nich "do začátku" vložila mateřská společnost. Pokud tedy odečteme tyto peníze ČP Investu, budou čisté prodeje za minulý týden činit mínus osm milionů korun - na předvánoční období v podstatě velmi pozitivní výsledek.

Nejvíce peněz jako obvykle přiteklo do IKS Dluhopisového (profil, názory), a to 82 milionů korun. Je vidět, že nálepka "nejvýkonnější fond" opravdu táhne, zvláště když druhý nejvýkonnější fond - aktuálně Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL) - za ním v ročním horizontu zaostává o dvě procenta. Dluhopisy ale táhnou i u jiných investičních společností - druhým nejžádanějším byl Sporobond (profil, názory), třetím IKS Peněžní trh (profil, názory) a čtvrtým nedávno založený Trendbond (profil, názory).

Nejnižší čisté prodeje - mínus 102 milionů korun - opět jako obvykle potkaly Sporoinvest (profil, názory), který se pro klienty spořitelny stává náhradou termínovaného vkladu. To možná těší banku, ale bezpochyby to výrazně ztěžuje práci portfolio manažerovi, který již tak zaostává za svými kolegy spravujícími fondy peněžního trhu v jiných společnostech. Větší negativní saldo zaznamenal již jen restituční fond První investiční (profil, názory), a to mínus 37 milionů korun, u dalších fondů byla záporná salda již jen v jednotkách milionů.

Minulý týden byl velmi nešťastný také z pohledu výkonnosti, která padala ještě rychleji než rtuť teploměru. Akciové fondy minulý týden ztratily 4,6 procenta, fondy fondů 2,9 procenta a fondy smíšené 1,8 procenta. Průměry přitom ještě pořád vypadají dobře, konkrétní fondy na tom jsou o poznání hůř. Nejvíce, 7,9 procenta, ztratil ČSOB světový akciový (profil, názory) a o půl procenta méně pak jeho stájový kolega, ČSOB evropský akciový (OFPATEA). Šest a půl procenta ztratil smolař roku Akro Eurotech (profil, názory), jehož roční výkonnost opět klesla pod mínus šedesát procent. Šest procent za minulý týden ztratil také ISČS Eurotrend (profil, názory), mírně přes pět procent pak ŽB - akciový (profil, názory).

Radostné zprávy investorům přinesly především dluhopisové fondy. Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL) dokázal vydělat 1,2 procenta a Sporobond (profil, názory) mírně nad jedno procento. Další fondy již připisovaly méně než jedno procento.

Mírně se také změnila tabulka fondů s nejvyšší roční výkonností. V čele je stále IKS Dluhopisový s výnosem přes deset procent. Následují Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL) s 8,4 procenta a Bondinvest (profil, názory) se 7,8 procenta (pokud byste náhodou chtěli někomu dát pod stromeček podílové listy, Bondinvest je jednou z nejlepších voleb). Celou první desítku nejvýkonnějších fondů najdete zde, za zajímavost stojí především to, že rozdíl mezi prvním a desátým fondem - ŽB-Sporokonto (profil, názory) - je více než pět procent.

Toto i mnohem více ostatně jako vždy najdete i v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Co budete nakupovat na vánoce? Jak za dárky zaplatíte - budete vybírat ze svého fondu? Koupili byste někomu podílové listy? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services