Z redakční pošty: prázdné sliby České spořitelny

Z redakční pošty: prázdné sliby České spořitelny
Česká spořitelna dělá vše pro zlepšení své pověsti, zaplavuje nás reklamními kampaněmi a dopisy s nabídkou výhodných produktů. Ovšem snaha využít některé nabídky je tvrdým střetem s realitou.

Hitem letošního roku je bezpochyby internet banking. I já chtěla být in, a když mi navíc Česká spořitelna nabídla možnost získat do konce roku autentizační kalkulátor zdarma (obvykle stojí 2 500 korun), neváhala jsem ani minutu. Ochotná dáma na infolince ČS mi mile vysvětlila, že se budu muset osobně zastavit na pobočce, kde mi internet banking během chvilky zřídí.

Tím ale příjemné zážitky skončily a snaha o získání internet bankingu na pobočce spořitelny ve Štěpánské ulici v centru Prahy se změnila v děs a hrůzu. Po jízdě přes celou Prahu přicházím k přepážce a říkám, že bych si chtěla nechat zřídit internet banking. Slečna se pouze smutně usměje a pronese větu, kterou si někteří ještě pamatují z dob reálného socialismu: "Nemáme". Jak může banka "nemít" internetové bankovnictví, které před pár dny začala masivně propagovat? "Došly kalkulátory," krčí slečna rameny. "Je o to docela zájem, a tak byly rychle pryč," dodává, když vidí můj nic nechápající výraz.

Dobrá, to by se dalo pochopit, třeba jim dnes došly a zítra přivezou nové. Návštěvy poboček sice nejsou mé hobby, ale internet banking chci a jsem pro to ochotna něco udělat. Ale marně. "Nechoďte. Nevíme, kdy kalkulátory budou, nebo jestli vůbec," dovídám se. "Ale můžete mi nechat svůj telefon a pokud náhodou přijdou, zavoláme vám. Musíte pak ale přijít okamžitě, aby si je nerozebrali jiní," varuje mě slečna za přepážkou a připisuje mé jméno a telefon na docela dlouhý seznam. Zdá se, že nedostatek kalkulátorů určitě netrvá pouze den či dva. Navíc je teprve 12. prosince, takže opravdu nikdo nemůže říct, že jsem si vzpomněla na poslední chvíli.

Již mírně v šoku pokládám trochu naivní dotaz – budou kalkulátory do konce roku? Vždyť právě proto rozpoutala spořitelna masivní kampaň a jako bonus nabízí kalkulátor zdarma – ovšem jen do konce roku. Podle slečny za přepážkou není nic jisté, ale spíše ne. Co tedy udělá spořitelna, která mi slíbila dát kalkulátor zdarma? Dá mi ho v lednu, ale stále zadarmo, protože jsem o něj požádala do konce roku? Nebo za něj budu muset zaplatit, protože jsem hloupě podlehla reklamní kampani, která slibuje něco, co není pravda? "Nevíme, nikdo nám nic neřekl" je jediná odpověď, které je slečna za přepážkou schopna. A vzhledem k tomu, že o mé žádosti není žádný oficiální záznam, pouze poznámka na nějakém kusu papíru, jsem skeptická. Pokud mi kalkulátor do vánoc dají, budu internet banking používat. Za dva a půl tisíce korun už mi ale nestojí. A pokud náhodou narazím na banku, která je schopna plnit své sliby, ráda k ní přejdu. Spořitelně po dnešku nevěřím už ani zůstatek na výpisu.

Využili jste nabídky spořitelny? Měli na vaší pobočce kalkulátory? Splnila vaše banka vše, co vám kdy slíbila? Podělte se s námi o své zkušenosti. Můžete psát na adresu redakce@penize.cz a samozřejmě i do diskusního fóra.

Jméno autorky je redakci Peníze.CZ známo.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2001 19:54, rychlik

Česká spořitelna mě vyučila jedinému : kdo uteče, ten vyhraje, a včera bylo pozdě ! To platí především, jak jsem se v uplynulých hodinách opětovně a opětovně přesvědčil, i pro majitele vkladových účtů v cizí měně. Od 1. ledna 2002 se připravuje, že až si hotovost bude chtít majitel přes svůj běžný účet vybrat, tak jej spořitelna nově znikasuje poplatkem 0,5 %, což při současných úrokových sazbách je ztráta z výnosu tak za čtvrt roku, a to nedej Bůh, aby účet byl zatermínovaný na 1 měsíc, to si majitel z České spořitelny odnese míň, než kolik do ní přinesl. Toto je pro Českou spořitelnu a její hrabivost, tak jak já ji osobně vidím, zcela charakteristické. Pryč od ní a není co řešit, nad internetbankingem se jen směju.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2001 14:38, rychlik

Nic ve zlém, vážený pane. Když ptáčka ( studentíka ) lapají, pěkně mu zpívají. Jen tak na okraj, kdo, myslíte, že platí ve skutečnosti všechna ta různá studentská zvýhodnění ? Akcionář Erste ze své dividendy určitě ne ..., to jen abyste se před svými staršími kamarády také někdy začervenal ...

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services