Z redakční pošty: Platby kartou - poučení z krizového vývoje

Z redakční pošty: Platby kartou - poučení z krizového vývoje
"Placení kartou je moderní způsob platby", vysvětlují nám reklamy. Čas od času nám některá banka poskytne tu či onu kartu bezplatně, či uspořádá soutěž na téma "kdo více a častěji".

I pořídil jsem si také VISA kartu (pro znalé: embosovanou debetní) a vyrazil do Londýna. Týden jsem pobyl, poškolil se, pojedl, popil, VISA kartou platil, do Prahy se vrátil, pohádky by byl málem konec, ale na konci měsíce přišel výpis z účtu. A ouha! Vraceli jsme se sice oba – já i moje karta - již v polovině měsíce, jenomže platby "mojí" kartou v londýnských obchodech z mého účtu pokračovaly! Každý den pár tisícovek nebo taky pár desítek tisíc – vyšplhalo se to přes 70.000 Kč, mockrát a mockrát více, než aby mně to nescházelo. Zdá se, že si při nějaké platbě kdosi vytvořil duplikát mé karty pro svoji potřebu.

Začal jsem celou situaci řešit s bankou. Nemohu říci, že bych s ní zatím měl špatnou či dobrou zkušenost, a proto ji taky nejmenuji. Proberou to prý se svým kartovým centrem, to se obrátí na mezinárodní kartové centrum, to zase na obchodníky atd. atd. - všichni jsme v dětství četli pohádku o kohoutkovi a slepičce. Všichni jsou slušní a profesionální a postupují dle interních předpisů. Jen rychlí jsou asi jako šnek, když to dobře půjde, za měsíc budou vědět více. Zatím si musím poradit, jak umím – peníze jsou pryč. A to jsem svým způsobem šťastlivec – můžu prokázat, že jsem se z Anglie vrátil a od té doby seděl pěkně v Česku, a že neoprávněné platby probíhaly až po mém odjezdu. Doufám tedy, že se ke svým penězům po čase opět dostanu. Co by ale bylo, kdyby k tomu došlo u nás? Jak bych prokázal, že jsem tam či onde nebyl? Černý Petr při zneužití karty je na jejím majiteli – to vy budete ztrácet čas a vynakládat spoustu úsilí s nulovým ziskem.

A jaké je to slíbené poučení z titulku? Karty jsou opravdu moderní a užitečné, ale jejich použití by mělo být VELMI konzervativní, nebot možnost jejich zneužití je - což banky ani dopředu ani nahlas moc neříkají - VELMI vysoká. Technickým finesám lumpů, kteří chtějí získat informace z vaší karty, nemůžete jako jednotlivec konkurovat, a proto je lepší do tohoto boje vůbec nevstupovat. A i když vám banka nakonec peníze (možná) vrátí, ztratíte s tím spoustu času. Výběr peněz z bankomatu (nejlépe pak umístěného v prostorách banky) a následná platba v hotovosti skýtá naproti tomu značnou jistotu, přičemž cena celé transakce stoupne jen o pár kaček. Vykašlete se na jakékoli soutěže s využíváním karet. Při všech platbách mějte kartu pod dozorem, k okopírování prý stačí chvilička. Není-li možné či vhodné provázet kartu např. do zákulisí restaurace, plaťte raději v hotovosti. Ovšem i když ji doprovodíte, předáváte potenciálním podvodníkům číslo své karty a svůj podpis. Víc nepotřebují.

A proč to celé vlastně píšu? Před časem nějaký nešťastník napsal o svých zkušenostech s AAA autobazarem, což spolu s oficiálním stanoviskem této firmy přispělo k mému úprku od této společnosti. Pomůže-li zase moje zkušenost někomu jinému k obezřetnějšímu hospodaření s penězi, splní článek svůj účel.

Jaké máte zkušenosti s kartami vy? Nechali jste se někdy chytit do podobné "pasti na peníze"? Do jaké? Napište svůj názor. Nebo nám napište na email redakce@penize.cz.

jméno autora dopisu je redakci Peníze.CZ známo

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2001 8:38, Eric

Jo, jo, zlatej slamníček. Banky jsou jen jiný způsob "přerozdělování", tedy okrádání. A docela se mi i chce věřit, že ti, co okrádají přes platební karty jsou ve spojení s bankami, které jim to fakticky umožňují vydáváním plastového nesmyslu. Slamník! Úrok stejný jako v bance, poplatky žádné, bezpečí podobné jako v bance, ovšem peníze oproti bance kdykoliv po ruce - pro útratu, či náhlý výhodný kšeftíček... A jsem si jist, že Zevloun a jiní, kteří mě poslechli a alespoň část prašulí přesunuli do slámy brzy budou spát klidněji, jak jsem řekl - riziko ukradení je skoro stejné. Jde o to si na to zvyknout. :o))

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2001 17:46, Filip

No, nevim, jestli je uprk do drevnich dob pasovani valut pres hranice tim pravym orechovym. Mne to prijde pohoda, kdyz venku platim kartou. A az dostanu opravdovej strach, ze mi nekdo vyluxuje par tisic nebo desitek tisic, tak rozhodne zacnu vyuzivat reseni problemu, jez zde na penezich je popsano jinde. A bude me to stat buura za jednu transakci. Ale klidne ty sumy vozte a strkejte si je na bricho pod tricko, jako jsme to delali za komancu. Hezky vecer, Filip

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z redakční pošty: (Ne)Důvěřujte profesionálům!

22. 11. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: (Ne)Důvěřujte profesionálům!

Chystáte se koupit starší automobil v bazaru? Ale prosím ... poslyšte neuvěřitelný příběh, který se stal ... V srpnu 2001 jsem si vyhlédl v autobazaru AAA AUTO PRAHA, ulice Dopraváků... celý článek

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

20. 11. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

Vážená redakce, chci se s vámi podělit o zkušenost, jakou jsem udělal s hypotečním bankovnictvím. Neustále čteme v tisku články o tom, jak jsou hypotéky dostupné již i středním příjmovým... celý článek

Partners Financial Services