Dvě portfolia českých akcií v roce 2001

Dvě portfolia českých akcií v roce 2001
Odhadnout délku medvědího trendu a najít jeho dno je téměř nemožné. Sledujeme-li však dlouhodobě kapitálové trhy, zjišťujeme, že akciové indexy vždy s předstihem ohlašují, někdy dosud jen tušené změny ekonomických trendů.

Koncem minulého roku se akciové trhy nacházely již 8 měsíců v hlubokém poklesu a světová ekonomika v čele s USA směřovala pomalu, ale jistě, do recese. Česká republika se po předcházející stagnaci nacházela sice na růstové trajektorii, ale náš akciový trh nemohl odolávat medvědí náladě svých významnějších kolegů a doprovázel je věrně na cestě do hlubin.

Strategie v roce 2001

Odhadnout délku medvědího trendu a najít jeho dno je téměř nemožné. Sledujeme-li však dlouhodobě kapitálové trhy, zjišťujeme, že akciové indexy vždy s předstihem ohlašují, někdy dosud jen tušené změny ekonomických trendů. Zlom býčích akciových trhů do medvědího poklesu, tak často přichází ještě v době vrcholící konjunktury a počátek znovuzrození býka nacházíme už v průběhu ekonomické recese. Jakou investiční strategii může zvolit v této situaci investor do českých akcií ? Je vůbec možné investičně využít oživení české ekonomiky, když naše významné a likvidní akcie jsou zcela pod vlivem sentimentu velkých světových trhů? V této době jistě není vhodné české "Blue Chips" prodávat, ale spíše je za poklesů dokupovat, nebo je přikupovat v pravidelných intervalech za stále stejnou částku (průměrování nákladů) a čekat až se světový býk probudí. To je ovšem správné, ale je to vždy běh na dlouhou trať. Byla zde však ještě jedna možnost.

Stranou zájmu velkých zahraničních i našich investorů se již delší dobu nachází trh českých akcií s malou tržní kapitalizací. Je to často způsobeno špatnou pověstí a chováním některých majitelů podniků a především malým počtem volných akcií na trhu. S oživením naší ekonomiky se však zlepšily hospodářské výsledky řady těchto společností, přičemž ceny jejich akcií jsou mnohdy fundamentálně velmi podhodnoceny. Navíc někteří vlastníci, ovšem převážně zahraniční, se již dnes nestydí podělit se o své zisky s drobnými akcionáři formou zajímavé dividendy. Většina těchto "malých" akcií patří k hodnotovým akciím tzv.staré ekonomiky, které jsou za recese odolnější a protože většinou nejsou zastoupeny v portfoliích globálních hráčů, není u nich velká korelace s významnými trhy.

Tyto skutečnosti mne vedly k tomu, že jsem koncem listopadu 2000 vytvořil portfolio "menších", dle mého názoru kvalitních, perspektivních, nebo fundamentálně výrazně podhodnocených českých akcií. Předpokládal jsem, že jejich tržní ceny budou spíše reagovat na zlepšené ekonomické výsledky, než na sentiment zahraničních trhů. Toto portfolio českých "Small Caps" jsem potom porovnával se simulovaným portfoliem českých "Blue Chips" a indexem PX50.

Výběr akcií

Portfolio ,,Blue Chips” obsahuje všechny naše, "spadové" akcie, kromě akcií tabákového výrobce Philip Morris, které jsem, vzhledem k jejich menší likviditě, zařadil do portfolia "Small Caps".

Portfolio ,,Small Caps”, tedy portfolio "menších" akcií, tvoří 10 titulů. Bylo přihlédnuto k fundamentální analýze akcií, k vlastníkům společností a také k možné dividendě. Zároveň bylo portfolio diverzifikováno i oborově. Proto jsem zařadil do tohoto portfolia i dva strojírenské, možná diskutabilní tituly. U nich jsem však očekával postupné zlepšování hospodářských výsledků. Všechny akcie byly postupně nakoupeny na RMS. Často mají bohužel malou likviditu a některé se na BCP ani neobchodují. Velký investor by měl s vytvořením podobného portfolia asi potíže, ale pro nás malé to zase takový problém není.

Srovnání portfolií

Každý titul měl v daném portfoliu na počátku stejnou váhu. Pro výpočty i graf byly použity týdenní uzavírací kurzy průběžné aukce trhu RMS. Dividendy jsou v kurzech zahrnuty. Počátek srovnávání byl stanoven na 1.12.2000. Po ročním držení vykazují obě portfolia a index výsledky uvedené v jednotlivých tabulkách:

1.12.2000-30.11.2001   Blue Chips   Small Caps   Index PX 50  
výnos (%)   -0,76   51,28   -6,64  
směr.odch. (%) p.a.   22,93   15,40  21,88  

Blue Chips   Č.Telecom   Č.radiokom.    Č.spořitelna   Komerční b.   ČEZ   Unipetrol  
obor   telekomun.   telekomun.   peněžnictví   peněžnictví   energetika   chemie  
výnos (%)   -21,62   -43,02   38,76   35,07   -3,93   -9,84  

Small Caps   Philip Morris   Ceva Prachov   SSŽ   M.Naft. doly  Severoč. doly  IVAX - CR   United Energy   Spolchemie   Česká zbrojov.   ŽĎAS 
obor   tabák   staveb.   staveb.  

těžba  

těžba  

farmacie   energet.   chemie   strojír.   strojír.  
výnos (%)   49,48   69,20   70,54   41,56   48,18   21,39   73,68   98,00   27,39   13,38  

Na počátku roku dochází k typickému oživení a obě portfolia se vydávají na cestu vzhůru. Postupně nastává další pokles vlivem amerických a evropských indexů, které reagují na rostoucí problémy světové ekonomiky. Květen a červen je obdobím určité konsolidace. Od této doby se však portfolio "Small Caps" zbavilo veškeré závislosti a vykazuje neustálý růst, který přetrvává až do dnešních dnů. Blue Chips jsou však nadále pod vlivem medvědího trendu na vedoucích světových burzách, což je ještě umocněno terorem v USA. Koncem září dochází i zde k obratu. Vliv dlouhodobého snižování amerických úrokových měr, poměrně příznivý vývoj války v Afghánistánu i zlepšení některých makroekonomických ukazatelů, to vše dává tušit světlo na konci tunelu. Protože středoevropský prostor se zdá být nejméně zasažen recesí a obavami z teroristických útoků, dostává se po delší době opět do pozornosti investorů a z toho těží i místní akciové trhy. V současnosti drží krok s maďarským a polským trhem i český.

Vyhodnocení

Portfolio českých "Small Caps" potvrdilo ve sledované roční expozici naděje do něj vkládané, ve větší míře než jsem sám očekával. Od počátku června do konce září roku 2001, tedy v období největších propadů světových indexů, byla jeho korelace s portfoliem "Blue Chips" vlastně záporná. Splnil se tak předpoklad jeho malé závislosti na vývoji velkých trhů. Pokud však oživení na světových trzích bude trvalejšího rázu, má do budoucna zřejmě větší růstový potenciál portfolio "Blue Chips", právě pro svou větší závislost na těchto trzích. Jsou zde zastoupeny dva agresivnější růstové tituly (telekomunikace) a svou roli může sehrát i pokračující privatizace. Nastává tedy zřejmě čas postupné realizace zisků, které přineslo portfolio "Small Caps". Rozhodně však bude vhodné, ponechat si i nadále část portfolia v kvalitních "menších" titulech na snížení celkového rizika.

Co si myslíte o českých "Small Caps"? Je podobně konstruované portfolio jen spekulací? Podělte se o své názory s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2001 15:35, Miso S.

Prispevok povazujem za provokaciu. Ked ma niekto volnych 900 tisic, urcite sa nebude v diskusiach na i-nete radit o tom co s nimi. Ak ano a dokonca sa bude "dobre mienenymi radami" riadit, tak je to potom hlupak.

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2001 15:59

no,mna by skor zaujimalo, ako by si vyberal akcie na zaciatku tohto roku a nie az na jeho konci......jednak teraz sa to lepsie odhaduje a jednak sa realizovali nejake tie odkupy.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services