Kdo bude za rok slavit?

Kdo bude za rok slavit?
Předvánoční party se v mnohých firmách staly pravidlem. Ne však mezi investičními společnostmi. Nemají co slavit?

O vánočním setkání spojeném s oslavou desetiletých narozenin Investiční společnosti České spořitelny jsme již psali. Kromě tradičního setkání pořádaného UNIS ČR to je letošní jediný fondový ježíšek, investiční společnosti s výjimkou již zmiňované dcery České spořitelny a IKS Komerční banky zkrátka příliš radostí k oslavám nemají. V První investiční a OB Investu lidé navíc stále netuší, co s jejich firmami bude.

Myslím, že za rok by na tom z hlediska počtu večírků měl být fondový byznys lépe. Co slavit budou mít nepochybně opět v ISČS a v IKS Komerční banky. Situace První investiční (profil, názory) a OB Investu (ISOBI) by se již konečně měla vyřešit, jinak ve fondech zbude jen zanedbatelný objem majetku a mateřská ČSOB se bude muset plně koncentrovat na prodej fondů KBC. Do roka a do dne bude jasno také v Pioneeru (profil, názory). Podílníci mu vystaví účet za "zlatou střední cestu" komunikovanou v minulosti a následný pád. Ten ukázal, že střední cesta v podání Pioneeru byla dlážděna technologickými tituly. Zatím podílníci ve fondu zůstávají, protože doufají, že vzestup po obnovení růstu kapitálových trhů bude stejně rychlý, jako po ruské krizi v roce 1998. Až zjistí, že tomu tak nebude (fond akciovou část portfolia přeorientoval na konzervativní tituly, které prudký růst v podstatě vylučují), možná jim dojde trpělivost.

Co slavit budou mít i v obrozeném ČP Investu. Jejich fondy (podrobnější profil přineseme tento týden) jsou zajímavě koncipované, mají k dispozici zázemí a distribuci mateřské České pojišťovny. Pokud se k tomu naplní záměr začlenit fondy ČP Investu do investičních životních pojistek (unit link) České pojišťovny místo fondů WIOF, případně se podaří vybudovat zahraniční distribuci (fondy PPF již jednou v Rusku byly), stanou se prvními globálněji distribuovanými tuzemskými fondy, které se o desítky milionů nových investic každý měsíc nemusí obávat.

Bude přestávka

Blížící se vánoční svátky se ve fondech projevují i jinak. Komise pro cenné papíry vzala na vědomí návrh UNIS ČR na technickou přestávku investičních společností od 22. prosince 2001 do 8. ledna 2002. Fondy tak mohou teoreticky vyhlásit poslední letošní kurz 22. prosince a první v příštím roce až 8. ledna. Komise tedy schválila maximální délku prázdnin, je jen na uvážení samotných investičních společností, jak dlouhou pauzu opravdu vyhlásí.

Listopad se povedl

UNIS ČR vydal v závěru uplynulého prvního prosincového týdne tiskovou zprávu o růstu majetku pod správou členských OPF v měsíci listopadu o 1,370 miliardy korun. Ze zmíněné sumy připadá zhruba 454 miliónů korun na přírůstek majetku v důsledku otevření dvou uzavřených podílových fondů investiční společnosti ČP Invest a 178 miliónů korun činily čisté prodeje fondů, tedy rozdíl mezi objemem prodaných a objemem zpětně odkoupených podílových listů. Zbytek přírůstku je dán zhodnocením majetku fondů, které se projevuje růstem ceny podílových listů.

Výkonnost a odkupy rostou

Nejvíce, plných 418 milionů korun, odplynulo z Českého fondu ISČS (OFICSCES) a 2. OPF (OFICS2) (-238 milionů korun) téhož správce. Zatímco tyto odkupy lze přičíst na vrub dokončovaného procesu stahování jedenácti miliard korun České spořitelny, výběry 91 milionů korun ze Sporoinvestu (profil, názory) indikují předvánoční utrácení. Zajímavostí je, že z největšího konkurenta Sporoinvestu – peněžního trhu IKS (profil, názory) - peníze nejen neodplývají, ale s 204 miliony korun nového majetku pod správou obsadil čelo tabulky nejvyšších přítoků vkladů. O dvacet sedm milionů korun méně než před týdnem spravuje Restituční fond IPB (OFPISRES). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely. Celkově týdenní bilance skončila čistými odkupy za 585 milionů korun. V červených číslech se pohybovaly fondy akciové a smíšené. Fondy peněžního trhu a dluhopisů rostly. Jak moc zjistíte ve statistice prodejů.

Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil IKS peněžního trhu, následovaný Sporobondem (profil, názory), Trendbondem ISČS (profil, názory) a poněkud překvapivě též IPB dluhopisovým (profil, názory). V první desítce nejúspěšnějších zcela chybí IKS Dluhopisový (profil, názory). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.
Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy a na nich investující fondy rostly. České akciové fondy připsaly v průměru za týden 3,1 procenta. Měsíční a tříměsíční zhodnocení je nyní kladné. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s osmiprocentním růstem ČSOB evropský akciový (OFPATEA), následovaný ČSOB světovým akciovým (profil, názory) a Akrem Eurotech (profil, názory). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Ztrácely dluhopisové fondy, nejvíce, pomineme-li Akro Svět (profil, názory), Sporobond ISČS (profil, názory), Akro Obligace (profil, názory) a Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL). Všechny "minusové" fondy najdete v tabulce nejnižších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Proč mezi nejúspěšnějšími fondy není IKS dluhopisový? Kolik mohou podle vás podílové fondy "nabrat" investic během příštího roku? Napište svůj názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2001 16:34, pjt

Jak vidno Vaše víra ve státní orgány a jejich pružnost je velká. Skutečnost je taková, že tato změna byla z MiFi uvoľněna asi tak před 14-ti dny. Ne že by se o ní nediskutovalo, či nevědělo, ale finále bylo skutečně takové. Bez konkrétní znalosti skutečné osnovy nemůžete nic dělat.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2001 17:00, TGP

Tak to jsem nevěděl, díky za upozornění a volám Sláva ministerstvu. Poděkují mu zejména všechny firmy, produkující účetní software a různí konzultanti, kteří si budou moci účtovat přirážku za rychlou práci :-)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services