Kde nakupuje Ježíšek

Kde nakupuje Ježíšek
V nákupních centrech to v těchto dnech vypadá jako v lese. Nevystaví-li některý z desítek obchodníků u vchodu ozdobený jehličnan, jako by snad ani neexistoval.

Už si pomalu zvykáme na to, že Vánoce v hypermarketech začínají v říjnu. Většina z nás v adventním čase ochotně upustí nejednu bankovku a cílem prodejců je toto období co nejvíce prodloužit. Zákazník je tak masírován nejen překypující nabídkou zboží v regálech, ale i všudypřítomnými větévkami, řetězy a ozdobami. Kdo má rád střízlivou výzdobu, přijde si na své v Kotvě, nebo v Tescu na Národní třídě. V Centru Černý Most musí návštěvník hledět jak před sebe, tak i vzhůru, zda na něj nepadá některá z obřích modrých a bílých skleněných kou-lí. Nový hypermarket Carrefour na Smíchově si buduje image komplexu pro třetí tisíciletí. Snad proto lemují široké chodby plakáty s dokonale kuželovými smrčky a lákavými dárkovými balíčky ve tvaru pravidelného čtyřbokého hranolu. Ještěže alespoň prodávané vánoční ozdoby zůstaly kulaté.

Vánoční trhy přes kopírák

Některé obchodní domy lákají nakupující na vánoční trhy. Proč nepořídit vše od dárkového balicího papíru až po umělý stromek na jednom místě, nejlépe hned vedle hlavního vchodu? Tyto trhy mají mnoho společného – především by v nich potenciální zákazník neměl hledat nápadité výrobky. Prodává se zpravidla identické či podobné zboží a i cenové rozdíly jsou zanedbatelné.

Srovnávací tabulka cen vybraných druhů zboží ve sledovaných obchodních domech (v Kč)

Druh zboží  OD Kotva  Interspar, Hostivař   Centrum Černý Most   Tesco, Národní třída   Kaufland, Michle  
Umělé stromky   748 – 1700   33 – 1949   638 – 8998   299 – 1799   399 – 999  
Vánoční ozdoby -jednotlivé   17   nemají 30   20 – 40   nemají 
Vánoční ozdoby- balení   78 – 150   60 – 419   190 – 490   60 – 120   nemají
Vánoční svíčky   nemají  nemají  60 – 190   60 – 200   70 – 200  
Řetězy   48 – 150   nemají  nemají  25 – 130   35 – 45  
Čokoládové kolekce nemají  90 – 165   nemají 99 - 299 nemají

Značnému zájmu návštěvníků se těší trhy ve zmiňovaném Tescu. Není divu, nabídka je zde ze všech sledovaných obchodních center největší. Na procházku mezi jednotlivými regály se ale nezřídka stojí fronta a mezi ozdobami rozhodně není radno pohybovat se jako slon v porcelánu. Kdo potřebuje větší manévrovací prostor a spokojí se s užším sortimentem, může se podívat do Kotvy.

V Shopping parku v Hostivaři působí vánoční trhy stejným dojmem jako právě umisťovaný poutač nad vchodem – nedodělaně. Přívlastek "vánoční" mohli organizátoři zcela vypustit. Ve svém živlu zde budou příznivci rachejtlí, spon do vlasů, perníkových srdcí nebo dětských hraček, produkty typické pro adventní čas se krčí v koutku.

Předvánoční akce: Kvantita vítězí nad kvalitou

Mnohé hypermarkety spoléhají na osvědčené speciální akce a i před Vánoci vyhrožují zábavou. I tady platí, že převažuje kvantita nad kvalitou a originalitou. Globus ve Zličíně chystá vánoční veselici, v Brně budou o návštěvníky pečovat svými hlasy například Michal David a Maxim Turbulenc. Centrum Černý Most slibuje předvánoční akci s kamionem Twist a nabízí obligátní menu – vystoupení, soutěže, výhry a "ještě mnohem víc".

Naštěstí nejsme odkázáni jen na mamutí obchodní centra. Můžeme vyrazit třeba na vánoční trhy na Staroměstské náměstí, možná na nás dýchnou přívětivější vánoční atmosférou. Nebo se o její vytvoření můžeme pokusit sami.

Na adrese http://vanoce.penize.cz  jsme spustili vánoční portál se spoustou užitečných tipů na dárky, službou pro zasílání vánočních elektronických pohlednic, s vánočními recepty, zvyky a mnohým dalším.

Kde nakupujete vánoční dárky vy? Máte pro letošek nějaký speciální tip? Podělíte se o něj? Budeme rádi!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2001 10:30, urubkova

Nic si z toho nedělejte, stejně tam prodávají samé předražené krámy pro turisty.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vánoční stůl

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Vánoce jsou svátky štědrosti a hojnosti. Tomu by měl odpovídat také vánoční stůl a to zejména na Štědrý večer. Pokud nevíte jak na to, podívejte se na několik našich receptů.

Vánoční koledy

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl

S koledníky se dnes setkáte jen málokde, přesto koledy patří neodmyslitelně k tradici Vánoc. Zazpívejte si na Štědrý den některou z tradičních koled.

Vánoční zvyky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Tajemnou atmosféru Vánoc dotváří řada starých lidových zvyků a obřadů. Některé z nich se stále dodržují, jiné již upadly v zapomnění.

Zůstaňte raději doma

30. 11. 2001 | Jan Heřman

Zůstaňte raději doma

Jako každý rok si pro nás naši mobilní operátoři připravili dárky. Při pohledu do zahraničí však zjišťujeme, že letošní mobilní nadílka mohla být bohatší. Ovšem pryč jsou doby, kdy... celý článek

Stavební spoření pod stromeček

29. 11. 2001 | Petr Vykoukal

Stavební spoření pod stromeček

Konec roku se blíží a s ním i zájem nás všech o finanční produkty z nichž plynou různé státní podpory a daňové výhody. Kdo by si nechtěl před koncem roku "vydělat" nějaké nezdaněné... celý článek

Partners Financial Services