Ingredience:
500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krystal, 3 žloutky, 40 g droždí, špetka soli, 1/4 l mléka, muškátový oříšek, anýz, citronová šťáva, 120 g másla, 60 g rozinek, 60 g hořkých mandlí, 1 bílek, 1 žloutek, ztužený tuk, cukr moučka, vanilkový cukr
Postup přípravy:
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto pomalu zpracováváme za opatrného přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Mísu lehce poprášíme moukou, vrátíme do ní těsto, rovněž poprášíme moukou a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Na plech položíme čistý papír a pomastíme jej. Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky a nedopletené konce podsuneme pod ni. Připravenou vánočku necháme vykynout. Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Pečeme 45-60 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Upečenou vánočku necháme vychladnout a potom ji pocukrujeme. Neumíme-li plést ze čtyř pramenů, rozdělíme si těsto na dva váhově stejné díly. Z jednoho vyválíme tři silnější prameny a upleteme spodní díl vánočky. Z druhého dílu vyválíme pět pramenů. Ze tří upleteme prostřední díl a ze zbylých dvou díl vrchní.
Ingredience:
6 porcí kapra, 1 lžíce octa, 1 menší cibule, několik zrnek pepře a nového koření, malý kousek bobkového listu, špetka tymiánu, 50 g másla, 100 g kořenové zeleniny, necelý 1/2 litr vývaru z kapra, 2 mírně navršené lžíce strouhaného chleba, 40 g strouhaného perníku, 1 lžička karamelu, 2-3 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, citronová šťáva
Postup přípravy:
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky vložíme rybí porce, a jakmile se začne opět voda vařit, zmírníme teplotu a vaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně děrovanou lopatkou vyjmeme na talíř. Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Ještě krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle chuti citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějšíh dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Doba přípravy: 90 min. |
Počet porcí: 4 |
Ingredience:
800 g kapra, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej rostlinný, 1 citrón
Postup přípravy:
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme dílky citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra. Doba přípravy: 45 min.
Doba přípravy: 45 min. |
Počet porcí: 4 |
Ingredience:
hlava, kosti, ploutve a ocas z jednoho kapra, 3 velké mrkve, 2 petržele, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, petrželka
Postup přípravy:
Dobře očištěnou hlavu, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme. Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme.
Doba přípravy: 60 min. |
Počet porcí: 4 |