Nejvýhodnější investicí je vlastní střecha nad hlavou

Alena Urubková | 26. 11. 2001

Vlastní byt nebo dům, zmodernizovaná kuchyň a koupelna, bydlení v útulné půdní vestavbě anebo nástavbě či potřeba přizpůsobit současné bydlení dospívajícím dětem… kdo z nás ještě nemusel řešit podobné otázky? Vždyť střecha nad hlavou, zázemí a domov pro nás i pro naše blízké je tou nejzákladnější potřebou. Věc má ale háček: ať už se rozhodneme řešit tuto otázku jakýmkoliv způsobem, vždy musíme počítat s jistým zatížením rodinného rozpočtu. Znamená to však, že se snů o pohodlném a útulném bydlení máme vzdát? Určitě ne. Stojí však za to důkladně zvážit vlastní představy a porovnat je s tím, co nám naše finanční situace dovolí. Výhodným řešením je stavební spoření.

Jak stavební spoření funguje?

Stavební spoření není jen spoření, ale i výhodný úvěr. Podstatou je pravidelné ukládání stanoveného obnosu s cílem výhodně naspořit polovinu potřebné částky. Druhou polovinu už není nutno spořit, ale je možno ji získat formou úvěru. V první fázi spoření si tak budujeme vlastní kapitál a máme také možnost se ujistit, že jsme schopni ze svých příjmů měsíčně odkládat jistou částku peněz určených na řešení bytové potřeby. Ve fázi druhé potom využijeme nároku na úvěr.

Tlačí vás čas? Předběhnete jej s meziúvěrem

Klíčem, který odemkne dveře k vysněnému bytu či domu, jsou různé typy překlenovacích úvěrů, tzv. meziúvěrů. Meziúvěry slouží k překlenutí období do vytvoření nároku na úvěr. Meziúvěr je poskytován až do výše cílové částky, na kterou máme uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. V praxi to znamená, že pokud čerpáme meziúvěr, budeme z tohoto meziúvěru platit pouze úrok. Meziúvěr se tedy nesplácí. Je splacen až v době, kdy vznikne nárok na poskytnutí úvěru.

Bytové potřeby máme rozdílné, stavební spoření je však vyřeší všechny

Stavební spoření je určeno pro podporu financování bytových potřeb. Jaké jsou tyto bytové potřeby? Jaké jsou konkrétní možnosti využití stavebního spoření? Třeba Vám následující řádky nabídnou možnost řešení Vašeho problému, na kterou jste dosud ani nepomysleli…

Postav dům, zasaď strom …

Finanční prostředky získané prostřednictvím úvěru a meziúvěru ze stavebního spoření lze využít k získání bytu, na výstavbu nebo koupi stavby pro bydlení, k získání stavebního pozemku za účelem zřízení stavby pro bydlení nebo pozemku, na kterém se nachází stavba pro bydlení. U nové výstavby lze financovat i náklady spojené s projektovou dokumentací, zaměřením stavby, inženýrskými sítěmi či oplocením. Pokud jsou součástí projektu například garáž, bazén nebo sauna, pak i tyto náklady. Úvěr a meziúvěr ze stavebního spoření nám umožní také realizovat půdní vestavbu či přestavbu nebytových prostor na byt (kromě vlastní vestavby či přestavby můžeme z těchto prostředků hradit i stavební práce jako bourání, přípojky, výměnu oken a dveří, nátěry, sanitu, apod.).

Ze starého nové

I naše současné bydlení se s pomocí úvěru a meziúvěru ze stavebního spoření může stát hezčím a útulnějším, pokud tyto finanční prostředky využijeme k úpravě, modernizaci a údržbě bytu, stavby pro bydlení nebo její části včetně úhrady podílu na úpravách společných částí. U panelových domů lze zateplit obvodový plášť, přebudovat bytové jádro, realizovat nové rozvody elektroinstalace, topení, zdravotní instalace, vyměnit okna, opravit lodžie. K modernímu bydlení nám dopomůže instalace regulační a měřicí techniky sloužící k úsporám tepla vody a dalších nákladů spojených s bydlením, instalace bezpečnostních dveří, komplexní modernizace kuchyně včetně rozvodů, obkladů a podlahových krytin.

Bydlení, to nejsou jenom cihly …

… ale i spousta běhání po úřadech a vyřizování administrativních a právních záležitostí, které jsou často spojeny s nemalými náklady. I ty je však možno hradit pomocí stavebního spoření, stejně jako závazky související s převodem členství v bytovém družstvu, daň z nemovitostí, daň z převodu domu nebo bytu, vypořádání spoludědiců, správní a notářské poplatky související se stavbou či půjčky nebo úvěry na bytovou potřebu.

Největší a nejvyhledávanější stavební spořitelnou v ČR je Českomoravská stavební spořitelna. Trvale jí patří postavení jedničky ve stavebním spoření u nás, a to již od roku 1993, kdy byla založena. Již v roce 1999 překročil počet klientů ČMSS hranici jednoho milionu a v současné době se blíží hranici 1,5milionové hranici. Rekord drží ČMSS i v počtu nových smluv uzavřených během jednoho roku: počtem 437 851 nových smluv uzavřených v roce 2000 překonala ČMSS vůbec poprvé hranici 400 000 smluv uzavřených během 1 roku a obsadila tak nejen 1. místo mezi stavebními spořitelnami v ČR, tento úctyhodný výkon jí vynesl také “stříbrnou příčku” mezi stavebními spořitelnami v celoevropském měřítku. Vedoucí pozici má ČMSS také v oblasti poskytování úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů, tzv. meziúvěrů. Jejich počet už překročil hranici 230 000. Dosavadní obchodní výsledky roku 2001 napovídají, že ČMSS své postavení obhájí i letos.

ČMSS dnes patří k nejobdivovanějším českým firmám: v oboru Peněžnictví a pojišťovnictví se v 1. pololetí 2001 umístila na prvním místě v prestižní anketě Czech Top 100. Za firemní image, kterou buduje na spolehlivosti, profesionalitě a úctě k zákazníkům, převzala ČMSS prestižní cenu Rhodos 2000. Také její snaha přibližovat se klientům prostřednictvím moderních komunikačních cest byla odborníky pozitivně hodnocena: ČMSS převzala Cenu odborné poroty serveru Peníze.cz za nejlepší internetovou prezentaci stavebních spořitelen. Oblibu, spolehlivost a důvěryhodnost ČMSS pravidelně potvrzují i marketingové průzkumy mezi veřejností.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services