Fondy: Nic neříkající názvy mizí

Fondy: Nic neříkající názvy mizí
Víte, do čeho investuje Thesaurus, AAA nebo Alpha Effect? Ani to nezjišťujte, podle nových názvů již jejich investiční strategii bezpečně poznáte. První dva změnily dokonce i formu a zaměření.

Letošní listopad je bez nadsázky měsícem nových jmen. Sotva jsme v minulém týdnu informovali o změně investičního zaměření a jména ČSOB českého akciového fondu na fond peněžního trhu pro korporace - ČSOB Výnosový (OFOBICAK), jsou tu další novinky, všechny z dílny Kapitálové investiční společnost České pojišťovny (ISKIS). Její Alpha Effect (OFKISALP) se přejmenoval na KIS Smíšený. Tomu, že KIS se zřejmě chystá začít agresivněji bojovat o místo na slunci, nasvědčuje i fakt, že doposud tisícikorunové podílové listy se rozštěpily na běžnější jednokorunové. Jednokorunový nominál mají nově i KIS Globálních značek a KIS Korporátních dluhopisů, dva fondy vzniklé otevřením dříve uzavřených fondů AAA a Thesaurus.

Reinkarnace ČSOB českého akciového fondu si vyžádala změny pravidel UNIS ČR. Ten doposud své členy zavazoval k přechodu na denní oceňování podílových listů nejpozději od počátku roku 2002. ČSOB Výnosový ale nově oceňuje majetek jednou týdně a stejně často hodlá svým podílníkům vyplácet dividendu. V tiskové zprávě rozeslané po zasedání předsednictva tohoto spolku dne 20.11. proto čteme: V poslední době se navíc začínají objevovat specializované fondy zaměřené například pouze na institucionální klientelu nebo její segment. U takových fondů lze považovat denní oceňování za nadbytečné a týdenní periodicita, kterou stanoví zákon, je podle názoru předsednictva zcela dostačující.

Trendbond je trefou do černého

Přes sedmdesát milionů nových investic přibylo v průběhu týdne do tuzemských fondů k dříve obhospodařovaným 63 miliardám korun. Pravda – dvacet milionů dodala mateřská banka do již zmiňovaného ČSOB Výnosového. Nové peníze proudily ale i jinam. Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil tradičně IKS Dluhopisový (profil, názory) (+ 91 milionů korun) a IKS Peněžní trh (profil, názory) (+66 milionů korun). Jejich přírůstky jsou tento týden, zřejmě kvůli probíhajícímu druhému kolu reklamní kampaně na Felix, ještě vyšší než obvykle. Snižování obhospodařovaného majetku je však, zdá se, zažehnáno také v Investiční společnosti České spořitelny. Sporobond (OFSISSPB) získal čtyřicet čtyři milionů korun, teprve měsíc starý Trendbond (OFSISTB) dvacet čtyři milionů. Výsledky prodejů a výkonnosti Trendbondu za první měsíc nasvědčují, že fond by mohl být po všech stránkách úspěšný. Za měsíc získal 56 milionů korun a se Spořitelnou svěřenými 200 miliony tak spravovaný majetek převýšil čtvrt miliardy. Měsíční výkonnost 1,56 procenta je skoro dvou a půl násobkem nejúspěšnějšího konkurenta – IKS Dluhopisového. Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Nejvíce – 67,5 milionu korun - odplynulo ze Sporoinvestu ISČS (OFSISSPI). O dvacet pět milionů méně uteklo z 2. OPF ISČS (OFSIS2). Třetí je s odlivem 15,6 milionu Restituční fond IPB (OFPISRES). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely.

Chcete-li se podívat na prodeje a odkupy blíže, poslouží vám ještě:
statistika prodejů
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy opět posilovaly. Výkonnosti se u akciových fondů pohybují v černých číslech v týdenním, měsíčním i čtvrt ročním horizontu. Více najde v přehledu výkonností podle kategorií.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 2,9 procenty PKIS Růstový (profil, názory) a Citicorp akcií (OFCITAKC). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší a nejnižší týdenní výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Začne Česká pojišťovna "tlačit" na prodej podílových fondů? Má její dceřinná správcovská společnost naději na úspěch? Bude ČSOB Výnosový úspěšný? Které fondy byste doporučili přejmenova? Podělte se o své názory s ostatními.

Nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2001 10:34, TGP

Pojišťovna jenom zase vyhodí peníze z okna jako to už dělá dlouho. MYslím, že tlačit se do fondů je nesmysl, ten trh je plný. Pokud něco, tak spíš zahraniční fondy.

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zabít fond?

19. 11. 2001 | Tomáš Prouza

Jak zabít fond?

Občas se stane, že některý fond v nabídce nezaujme a nikdo do něj neinvestuje. Co s ním? Zrušit? Změnit? Jedna taková změna se právě odehrává.

Fondy: Kéž by se počátek listopadu opakoval

12. 11. 2001 | Tomáš Skřivánek

Fondy: Kéž by se počátek listopadu opakoval

Velmi úspěšný byl počátek listopadu pro tuzemské fondy. O tři procenta vzrostla v průměru za týden výkonnost akciových fondů a prodeje převýšily odkupy podílových listů o celých 95,5... celý článek

Opadává listí, výkonnost i majetek pod správou

5. 11. 2001 | Tomáš Skřivánek

Opadává listí, výkonnost i majetek pod správou

Bez trendu. Tak by se daly jedním slovem charakterizovat tuzemské fondy počátkem listopadu. Jisté ale je, že prudké zhodnocování majetku v akciových fondech, které jsme mohli sledovat... celý článek

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

30. 10. 2001 | Tomáš Skřivánek

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

V Polsku a částečně také v Maďarsku se nejbližších letech díky snižování úrokových sazeb vzrostou ceny dluhopisů. Stojí za to tam teď být. Trendbond Investiční společnosti České spořitelny... celý článek

Partners Financial Services