Ne deset, ale do deseti!

Ne deset, ale do deseti!
Mezi deseti "posvěcenými" zeměmi pro vstup do EU v roce 2004 jsou Kypr, Maďarsko, ČR, Polsko, Slovinsko, Estonsko, Slovensko, Lotyšsko, Litva a Malta. Co toto roční hodnocení Bruselu přináší jednotlivým zemím? Jsou na jedné lodi nebo mezi sebou soupeří?

Větou obsaženou v titulku komentoval roční zprávu o vývoji kandidátských zemí usilujících o vstup do EU Guenter Verheugen. Podle předsedy Evropské komise Romana Prodiho kandidátské země udělaly velký pokrok, což otevírá cestu pro mírovou a demokratickou unifikaci Evropy.

Ani jedna z kandidátských zemí nemá vstup do EU jistý a to i přes velmi optimistické komentáře jak ze strany představitelů EU tak i svých vládních představitelů. Vlastní zpráva Evropské komise je až příliš obecná a bohužel obsahuje některé nepřesnosti. Jedná se o alibistický dokument, který říká, že na jedné straně sice kandidátské země dosáhly dalšího pokroku, ale na druhé toho musí ještě mnoho udělat. Z toho je patrné, že EU se v roce 2004 nebude až tak moc koukat na dosažený pokrok jednotlivých zemí, ale na to, co bude pro ni v daný okamžik výhodnější.

Průměrná ekonomická produkce na osobu je ve východní Evropě o polovinu nižší než v zemích EU, s životní úrovní to není o mnoho lepší. Snížení tohoto rozdílu výrazně nepomůže ani recese v Evropě, neboť cílovým trhem většiny kandidátských zemí je právě evropský trh.Jednotlivé země byly hodnoceny v obecné rovině a u vedoucí skupiny zemí se kritika týkala následujících oblastí. Polsko musí urychlit privatizaci státního majetku, zlepšit boj proti korupci a zvýšit nezávislost centrální banky. Také restrukturalizace zemědělství bude podporou hospodářskému růstu. To bude podpořeno proevropsky orientovanou novou vládou premiéra Lezska Millera, která ujistila, že udělá vše, aby dokončila vyjednávání do konce příštího roku tak, aby se Polsko mohlo účastnit voleb do Evropského parlamentu v roce 2004 již jako člen EU. Proti přílišnému optimismu hovoří ekonomické ukazatele, které ukazují, že Polsko se nachází na prahu recese a není jisté jestli bude vládní ekonomická reforma účinná. Kritice se nevyhnulo ani Maďarsko, které musí urychlit reformy v zemědělství a zdravotní péči. Dále pak zlepšit boj proti korupci a zajistit práva menšinám, aby byly splněny vstupní požadavky EU. Pozitivního vývoje dosáhlo v oblasti sociální politiky a zaměstnanosti, životního prostředí a "velmi oblíbené" nezávislosti centrální banky. Maďarsko letos a v příštím roce plánuje zvýšení vládních výdajů o 12%. Výdaje budou směřovat především do růstu mezd a penzí, dále do oprav a výstavby infrastruktury. Plán maďarské vlády například zahrnuje jednorázovou platbu v prosinci státním zaměstnancům ve výši 7mld. forintů (24 milionů dolarů). To znamená nárůst mezd státních zaměstnanců o 17%. Expanzivní fiskální politika by mohla být ve střednědobém horizontu negativním faktorem veřejných financí.

I přes vyjádření Evropské komise, že je v ČR funkční tržní ekonomika, což lze brát jako kompenzaci za loňskou "nevydařenou kritiku", musí dojít ke zlepšení v oblasti veřejných financí, zlepšení boje proti hospodářské kriminalitě a organizovanému zločinu. Kritika se snesla na zákon a zadávání veřejných zakázek (§50), který umožňuje vládě zrušit výběrové řízení a dost nepovedeně na možnosti odvolávání soudců ministrem spravedlnosti. Vysloven byl též požadavek na zřízení orgánu pro vyšetřování leteckých havárií. To ukázalo na velkou obecnost zprávy a její subjektivnost. Pozitivem pro ČR je stále rostoucí příliv zahraničních investic podpořených privatizací bankovního sektoru. Negativem zůstává ochrana východní hranice a malý pokrok v daňové reformě.

Ekonomické ukazatele kandidátských zemí
Země   Růst HDP (%)   Inflace (%)   Nezaměstnanost. (%)   Deficit běžného účtu (%)   Úroková sazba (%)  
Maďarsko   4,0   8,0   9,6   -3,5   10,75 
ČR   3,9   4,7   8,5   -4,8   5,25  
Polsko   0,9   4,3   16,3   -6,1   13,00  
Slovinsko   2,7   7,8   11,1   -3,2   12,00  
Slovensko   2,8   7,1   17,4   -3,6   8,8  
Estonsko   5,0   4,8   3,2   -6,7   4,1 
Lotyšsko  9,2   3,6   7,8   -7,2   3,5 * 
Litva   5,1   2,1   12,2   -6,9   1,95  
*) neoficiální úroková sazba
Zdroj: Bloomberg

Nejvíce uzavřených kapitol má Kypr, 23 z celkových 30, následují Maďarsko 22, ČR 21, Polsko 18 kapitol. Tyto státy jsou nejvážnější kandidáti vstupu, ale nelze vyloučit ani ostatní z výše uvedených zemí.Negativně se může i projevit malá informační kampaň a následné odmítnutí vstupu v referendu jednotlivých kandidátských zemí. Není tedy otázkou jestli do EU ano nebo ne, ale za jakou cenu. Velkou roli budou hrát silné lobby o rozdělování fondů na obnovu zaostávajících regionů a nelze očekávat, že by se jich současní držitelé ochotně vzdávali ve prospěch nových členů. Pro investory se otevírají investiční příležitosti počítající s postupným plněním konvergenčních kritérií, kterých budou muset kandidátské země dosáhnout. Jde především o snižování úrokových sazeb, kde jednoznačně vévodí Polsko, u něhož se dá očekávát pokles sazeb během příštího roku o více než 500bps. Podobná situace je i v ostatních zemích, ale není už tak markantní. Svůj potenciál získají i akciové trhy, u nichž můžeme očekávat po vstupu nových zemí do EU výrazné posílení, jak tomu bylo obdobně v případě Španělska a Portugalska.

Kolik zemí vstoupí podle vás v první vlně do EU? Bude mezi přijatými i Česká republika? Co členství v EU přinese vám osobně a co vaší firmě? Podělte se o své nápady a zkušenosti s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services