Jak přijít o doménu

Jak přijít o doménu
Internetová doména je sice jen několik různých písmen, ale pro některé má ceny statisíců nebo i milionů korun. Je jednoduché si ji zaregistrovat - a zdá se, že je jednoduché o ni i přijít. Už se to párkrát stalo.

Nejdříve pár vysvětlivek:

CZ.NIC – sdružení právnických osob, které má jako jediné na českém trhu licenci k pronájmu domén s koncovkou cz. Poplatek za pronájem domény činí bez daně 1600 korun za první rok a 800 korun za každý další.

Pokud chcete prezentovat svou firmu na internetu, nic vám v tom nebrání. Vyberete si jméno, které se vám líbí a pokud již neměl tento nápad někdo před vámi, zaregistrujete se. Vyplníte formuláře na www.nic.cz nebo u některého z řady zprostředkovatelů a čekáte na potvrzení, které přichází společně s výzvou k úhradě (zálohovou fakturou) na vaši emailovou adresu. Zaplatíte a doména je vaše. Do dvou týdnů by měla přijít faktura potvrzující zaplacení poštou.

Po roce vám mailem přijde nová faktura na "udržovací poplatek". Pokud nezaplatíte, přijde mailem upomínka a následně druhá. Vždy by ale měl CZ.NIC počkat na doručenku, jinak by měl použít jinou formu komunikace. Ostatně tak je psáno ve smlouvě: "Jakákoli oznámení podávaná podle této Smlouvy budou považována za doručená pouze pokud budou doručena osobně nebo zaslaná doporučenou poštou, faxem nebo elektronickou cestou straně, které má být oznámení doručeno ... Oznámení platí okamžikem doručení, je doručeno, obdrží-li odesilatel potvrzení o přijetí v případě odeslání faxem nebo elektronickou cestou a v případě zaslání poštou v den převzetí doporučené zásilky".

ONE.CZ s.r.o. – v Blansku sídlící firma, která se zabývá tím, že kupuje nezaplacené domény a poté je nabízí původnímu majiteli za několikanásobnou cenu.

Vše by bylo v pořádku, kdyby…

Pan Hrabovský se rozhodl, že si založí firmu. Což také učinil. A co by byla taková firma bez internetových stránek? Provedl nutnou registraci a zaplatil fakturu. Protože firma byla teprve v počátku své existence, počítal, že webové stránky vytvoří až za nějaký čas.

Rok se s rokem sešel a pan Hrabovský obdržel oznámení od CZ.NIC, že mu byla jeho doména odebrána. Jeho doménu již vlastnila firma ONE.CZ. Oslovil firmu ONE.CZ a upozornil ji, že doména, kterou vlastní je ukradená a ať na ní nic nevytvářejí, protože by to byla zbytečná investice.

Firma ONE.CZ mu udělala nabídku. Prodá mu jeho doménu za deset tisíc korun. Ale on nezaplatil, protože se domníval, že právo je na jeho straně. Zavolal do CZ.NIC a pídil se po problému. Bylo mu řečeno, že nezaplatil, tak ať neotravuje. Tím to mělo skončit.

Ale neskončilo. Pan Hrabovský oslovil svého správce serveru a ten potvrdil, že v den, kdy mu měla mailem přijít faktura, upomínka a druhá upomínka nic takového nepřišlo, přestože pošta v dané dny chodila naprosto bez problému. Pan Hrabovský se znovu vydal do CZ.NIC za panem Dohnalem a požádal ho o stejnou kontrolu.

Tak kde je problém?

CZ.NIC fakturu i upomínky odeslala, ale nikdy jí nepřišlo oznámení o doručení emailu. Přestože vám ve svých podmínkách firma slibuje, že doménu nikomu neprodá v případě, že nebude mít potvrzeno, že jste fakturu a upomínky dodržel, stalo se tak.

Ano, mohli bychom to svést na nepořádnou sekretářku, technický problém, vykradenou kancelář,… ale firem, které se potýkají se stejným problémem, je víc. Mnohem víc, než jsem původně čekala.

Jak je možné, že vám CZ.NIC CZ odešle email a vy ho neobdržíte?

Může to být technický problém, ale v tu chvíli CZ.NIC neobdrží doručenku a měla by ho zkusit poslat ještě jednou. V případě, že se tato situace již po několikáté opakuje, má k dispozici kontaktní poštovní adresu, kam lze poslat doporučený dopis nebo telefonní číslo, na které je možné zatelefonovat. Nic takového CZ.NIC neučinila!

Je možné, že někdo, kdo zná váš podpis (tudíž kdokoli, před kým jste se jednou podepsal) odfaxuje do CZ.NIC žádost o změnu kontaktní emailové adresy: "Potvrzení o změně prosím zašlete na novou adresu, děkuji!" Neuvěřitelné, ale možné! Mohli byste samozřejmě podat trestní oznámení na neznámého pachatele, ale pokud pachatel poslal fax z pošty, těžko ho naleznete. A ONE.CZ? Samozřejmě nic špatného nedělá, pouze kupuje zboží za účelem jeho dalšího prodeje.

Ale asi ani tato varianta nebyla tou, která potkala pana Hrabovského. On přeci obdržel oznámení o odebrání domény, které muselo jít stejnou cestou jako faktura a upomínky?!? Navíc CZ.NIC tvrdí, že všechny emaily odeslali na správnou adresu. Je to možné? Ale ano - každý i méně schopný hacker umí udělat filtr, přesouvající některé maily na jinou adresu, ale samozřejmě ho může nastavit i člověk, který spravuje poštovní server.

Rekapitulace

CZ.NIC poslala tři emaily, které, jak dobře věděla, NEDORAZILY do místa určení. Firma pana Hrabovského je neobdržela, přestože server byl naprosto v pořádku. Že by nějaký hacker napadl komunikační kanál???

CZ.NIC poslala oznámení o odebrání domény. Zpráva byla doručena. Že by ten záludný a zlý hacker kanál náhle uvolnil? Co by tím dosáhl? Doménu koupila firma ONE.CZ a chce ji prodat panu Hrabovskému. Hacker z toho nic nemá. Nebo má? Já nevím.

CZ.NIC to neudělala schválně, jen si nějaká sekretářka nevšimla, že nepřišla třikrát za sebou doručenka. Chyba člověka – to se stává. ONE.CZ také nedělá nic špatného, pouze kupuje domény, které nejsou zaplacené a pak je prodává dál. Každý si přeci může sám za to, že nezaplatil.

Pan Hrabovský, asi k překvapení všech, odmítl zaplatit desetinásobek za něco, co mu patří a navíc si dovolil jít po viníkovi. Myslím, že to nikdo nečekal. Kdo by se chtěl v dnešní době soudit několik let kvůli deseti tisícům korun? Kdo by chtěl podávat trestní oznámení na neznámého pachatele, kterého stejně není možné dopadnout?

Pan Hrabovský se bude soudit. A doménu získá zpět, o tom není pochyb. Jistě se poučil a již si ji nenechá znovu vzít. A co vy? Není náhodou doba, kdy jste měli obdržet fakturu? Myslíte, že se vám nemůže stát to, co panu Hrabovskému?

A mimochodem, o doménách a o tom, jak do nich investovat, jsme psali v článku www.jsemzavodou.cz Přečtěte si jej, třeba vás inspiruje :-)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2001 19:55

Vazeny pane, dekuji za pozvani, ale bohuzel ho musim odmitnout. Byla bych nucena ho povazovat za uplatek a nerada bych Vas tomuto riziku vystavovala. Navic na posilani kvetin ma monopol pan Baron von Lempl:-)

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2003 23:47

Mmmoc hezky dialog! :-) Slecno, nechapu jak to, ze sarmantni mlada dama jako Vy dostava kvetiny od von Lemplu a pavouku. Doufam, ze nejsou jedini. :-) Pridal bych se, i kdyz do restaurace (natoz superluxusni) Vas pozvat nechci. Proste jen malou kyticku pro radost.

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services