Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde
Vážená redakce, chci se s vámi podělit o zkušenost, jakou jsem udělal s hypotečním bankovnictvím. Neustále čteme v tisku články o tom, jak jsou hypotéky dostupné již i středním příjmovým vrstvám. Při řešení dofinancování stavby RD chtěli moji rodiče využít hypotečního úvěru. Takže "nasvítím" situaci:

Manželé, nad 50 let, žijící již bez dětí, společné čisté měsíční příjmy 38 tisíc korun, vlastní pozemek a ze svých zdrojů postavili novostavbu v hodnotě čtyř milionů korun (včetně pozemku). K úplnému dokončení jim chybělo půl milionu korun. Stavební spoření neměli (tedy měli již "vybrané", bez úvěru). Žádné jiné závazky. Hypotéku chtěli na pět let.

Považovali jsme vyřízení hypotéky za formalitu, a to vzhledem k výši zástavy a výši příjmů.

Po papírové válce, kdy po nás chtěli stále nové a nové dokumenty a potvrzení (asi to nešlo říct vše najednou a i když jsme měli seznam dokumentů, co musíme předložit, neustále po nás chtěli něco dalšího), nás překvapila otázka: "A proč nám nedáte do zástavy i tu garáž, kterou vlastníte?" (Pozn: otec má garáž v hodnotě cca. 100 tisíc korun). Další věcí, která otce překvapila, bylo to, že když řekl, že je podnikatel (jedním ze společníků s.r.o.), musel donést výsledovky a daňová přiznání, a to dva roky zpětně! Argument, že se jedná o soukromý hypoteční úvěr, neobstál. Dobrá, ofotili jsme přiznání - v bance ale chtěli, aby byly potvrzeny od Finančního úřadu, i když na kopii razítko bylo, i když měli originál k nahlédnutí. Na FÚ toto trvá nejméně čtrnáct dní a otec již unavený tímto neustálým oddalováním podpisu smlouvy nekompromisně řekl, buď přijmete kopie, nebo mi vraťte veškeré podklady, které jsem vám dal, a končíme. Tak jsme skončili u naší největší hypoteční banky.

Otázka tedy je: nepřišla banka o klienta, který by neměl problém splatit úvěr, který ručil osminásobným majetkem? Je takovéto jednání s potencionálním klientem běžné? Neměla by banka být spíše ráda, že má bezproblémového zákazníka?

Nechápu, jak by na hypotéku mohl dosáhnou někdo s průměrnými přijmy!!!

P.S.: od ČMHB (profil, názory) jsme přešli ke Komerční bance (profil, názory) a ta v této době již úvěr schválila a vyřídila :o)))

Máte i vy špatné zkušenosti s některou s hypotečních bank? Se kterou? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními. Nebo nám napište na email redakce@penize.cz.

jméno autora dopisu je redakci Peníze.CZ známo

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2001 23:48, sotas

Dovoluji si upozornuji kazdeho zajemce, ze verejne popularni novinove clanky s nadpisy typu: "Bezna rodina s prijmy 20.000,- dosahne na hypoteku 1 milion!" (napr. MFD), nelze ABSOLUTNE brat vazne!! Je potreba si uvedomit, ze banku zajima az vas prijem nad 1,5 nasobek zivotniho minima. O tom se ale moc nepise. Napr. ma-li 4clenna rodina bezne zivotni minimum cca 11.500,-, banka si to pronasobi koeficientem 1.5, a vas prijem do vyse 17.000,- ji NAPROSTO nezajima. Nyni si sectete vase splatky, najem, poplatky a zejmena predpokladanou castku cca 9.000 na splatku hypoteky. Prictete k 17ti tisicum a mate sumu, kterou musite prokazat jako vas stabilni mesicni prijem. Mate!? Fajn, bez obav muzete vyrazit smer banka. Takove drobnosti, ze ten pujceny milionek musi byt az ten uplne posledni z poslednich z vasi planovane investice, to pokladam za vseobecnou znalost. :)

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2001 23:01, zevloun

Konečně jasný a pravdivý názor.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services