Co říkají k IPO Limartu burzovní analytici

Petr Vykoukal | 19. 6. 2001

JAKÝ JE VÁŠ NÁZOR NA PRIMÁRNÍ EMISI LIMARTU?

Je to první IPO na BCPP a mohla by částečně rozhýbat činnosti okolo dalších IPO (především legislativní změny podporující nové emise). Jako slabina se jeví její objem, který bude do značné míry ovlivňovat její likviditu. Na druhou stranu finanční situace podniku je dobrá a ve střednědobém horizontu ukazuje na stabilitu společnosti a velkou pravděpodobnost vyplácení dividend od roku 2003. Jako tvůrce trhu bude společnost EPIC Securities, a.s., která celou transakci připravila a lze si jen přát, aby se k němu někdo přidal a tím podpořil likviditu emise.
Jiří Tuvora, investAGe

Mám dva úhly pohledu: Vzhledem k jejímu malému objemu si nemyslím, že by tato jediná emise nějak zásadně zvýšila význam zdejších organizovaných trhů, nicméně jako zpráva pro další finanční ředitele to asi může být určitý podnět k zamyšlení. Takže záležitost rozhodně pozitivní, i když ne tak převratná, jak může na první pohled vypadat nebo být prezentována.
Druhý pohled víc vychází z přínosu emise pro konkrétní investory. Myslím, že LIMART pro ně může být zajímavější než ostatní v malých objemech nepravidelně obchodované emise. Dodavatel Škodovky a největší zpracovatel plechu v ČR asi nebude špatný podnik a předpokládám, že jeho péče o spokojenost akcionářů bude větší než u řady jiných firem, pro které je existence vlastních akcií nepodstatná a díky činnosti KCP lehce obtěžující formalita.
Jaroslav Rozehnal, Commerz Asset Management

Je to první řádné IPO a proto bude hodně sledováno a v případě úspěchu bude dobrým příkladem pro další. Výhodou je, že se jedná o odvětví tzv. staré ekonomiky.
Dan Gladiš, ABN AMRO Portfolio Management


Povazuji za velmi dobrou skutecnost, ze se nasla spolecnost, ktera si jde pro kapital na akciovy trh. V pripade uspechu teto emise by mohlo dojit k dalsim podobnym emisim a k rozvoji ceskeho akcioveho trhu. Domnivam se, ze funkcni akciovy trh je jednim z predpokladu uspesneho dlouhodobeho rustu ekonomiky.
Jan Hájek, ING Investment Management
(na další otázky nemohl odpovědět, protože se týkaly investiční politiky a záměrů společnosti)

KTERÝM INVESTORŮM BYSTE DOPORUČIL KOUPI AKCIÍ PRIMÁRNÍ EMISE LIMARTU?

Druh této investice je vhodný pro investory z dlouhodobým investičním horizontem a s akceptací vyšší míry rizika. Naopak bych jí nedoporučil investorům s averzí k riziku a s investičním horizontem menším jak tři roky. Důvodů je několik:
- silný tlak ze strany odběratelů na zavádění nových technologií (nutnost dalších investic do technologií v blízké budoucnosti),
- cykličnost odvětví s nedořešenými problémy, kdy lze předpokládat růst konkurenčních tlaků, především od stávajících dodavatelů,
- nutnost přípravy na vstup ČR do EU (růst konkurence, ale i odbytišť v zemích EU)
Jiří Tuvora, investAGe

LIMART bych doporučil investorům, kteří chtějí benefitovat z dynamického vývoje českého automobilového průmyslu. (Navázanost na tento sektor se samozřejmě může ukázat jako nevýhoda v momentě, kdy se tomuto sektoru přestane dařit.)
Jan Slabý, Wood & Company

Především dlouhodobým institucionálním investorům.
Dan Gladiš, ABN AMRO Portfolio Management

DOMNÍVÁTE SE, ŽE BUDE O EMISI DOSTATEČNÝ ZÁJEM A CELÁ EMISE BUDE ÚSPĚŠNĚ UPSÁNA?

Je to první emise tohoto druhu v ČR, proto lze předpokládat opatrný přístup investorů. Důvodem může být i to, že u společnosti se nedá očekávat raketový růst jak tomu bylo v zahraničí u společností z tzv. nové ekonomiky v minulých letech, ale dlouhodobé zhodnocování.
Jiří Tuvora, investAGe

Řada investorů si emisi do svého portfolia ráda zařadí, především asi ty instituce, které díky příslušným regulačním ustanovením mohou mimo český trh investovat jen omezeně. Ty totiž mají díky úzkému výběru akcií na trhu často problémy s praktickým naplněním portfolia, závaznými limity atd. Takže proč by tam neměly LIMART, u kterého na rozdíl od řady jiných našich akcií existuje aspoň teoretický předpoklad určitého zhodnocení investice i pro minoritní akcionáře? Možná bude zájem i ze strany investorů se širším záběrem, pro které sázka na první české IPO může být docela zajímavá. Myslím, že rozhodující část poptávky zajistí domácí investoři, kteří budou ochotni koupit jakoukoli slušnou českou akcii, protože jim nic jiného nezbývá.
Jaroslav Rozehnal, Commerz Asset Management

Myslím si, že emisi se podaří upsat. Ovšem nečekám nijak aktivní obchodování s tímto titulem.
Jan Slabý, Wood & Company

Pravděpodobně ano, neboť na trhu je velká zásoba likvidity.
Dan Gladiš, ABN AMRO Portfolio Management

Vladimír Dvořák ze společnosti EPIC Securities reagoval na některé výše uvedené názory takto:

Předpokládaný objem nově emitovaných akcií splňuje podmínky pro uvedení na hlavní trh BCPP (min. 200 mil. Kč). Rovněž podíl části emise vydané na základě veřejné nabídku bude splňovat i podmínku pro vstup na hlavní trh BCPP (min. 25%).

Z pohledu objemu velikosti "free float", tj. části emise, která je reálně obchodována na sekundárním trhu, se tato emise zařadí mezi deset největších akciových emisí na pražské burze. V souvislosti s přijetím emise na Nový trh BCPP, bude likvidita na sekundárním trhu zajištěna tzv. kotujícími členy. V současnosti již máme indikaci od několika významných obchodníků, tuto činnost vykonávat. Naším cílem je, po dohodě s dalšími kotujícími členy, požádat v horizontu několika měsíců BCPP o umožnění plnit povinnosti kotujícího člena pro tuto emisi v rámci systému SPAD, který je pro tento typ aktivit lépe disponován než systém KOBOS.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ve čtvrtek se rozhodne o české burze

19. 6. 2001 | Petr Vykoukal

Ve čtvrtek se rozhodne o české burze

312 milionů korun může získat LIMART při uzavření objednávek investorů. Rozhodne se tak o osudu prvního pokusu domácí firmy vstoupit na pražskou burzu. Na úspěchu nebude mít vliv jen... celý článek

Partners Financial Services