Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž - 2. část

Lucie Šťastná | 1. 8. 2001
Opět mi přišla blesková odpověď:
Provádíme výzkum, kolik lidí a jak vysoké částky jsou ochotni zaplatit za diplom. Průzkum trvá 20 měsíců a děláme ho proto, že chceme, aby se otevřely placené VŠ. Bude trvat ještě 2 měsíce, pak ho vyhodnotíme a na konec předložíme parlamentu. Novináře nechceme! Standa Zuckerstein

Tento nápad způsobil 2 věci:
1. Ohrozil reportáž.
2. Znejistil mě.

Nicméně sekretářka pana Jíry se rozhodla mi věřit a diplom objednala.
28.6. 2001 - SMS zpráva: Lucie, pan děkan odjíždí na dovolenou. Pokud ten diplom chcete v termínu, bude stát 70 tisíc, jinak se bude čekat, až se vrátí z dovolené. Klidně jsem přikývla vyšší cenu, protože ty peníze jsem neměla a ani TV Nova je nebyla ochotna dát.
2.7.2001 - Diplom bude 4.7.2001 v 11 hodin na Václavském nám. Budeme vás kontaktovat.
3.7.2001 - Navštívila jsem policii ČR, oddělení hospodářské kriminality a oznámila jim svůj záměr sejít se s lidmi, kteří tvrdí, že prodávají VŠ diplomy. Moc se jim to nezdálo a mně také ne. Nicméně se mnou sepsali protokol, kde jsem podepsala, že nemám v úmyslu dopustit se trestného činu, a přislíbili účast na akci.

4.7.2001
9 hodin.
Sraz se štábem televize Nova a kriminalisty v Rytířské ulici. Byl mi přidělen bodyguard, skrytá kamera a port, který přenášel zvuk do vozu. Do akce bylo zapojeno 8 kriminalistů.
11 hod.
Telefonát. Mám se dostavit do Jágr baru na Václavském nám. Jdeme tam, já a bodyguard vydávajíce se za mého přítele.
11.15
Ještě stále čekáme v pasáži. Prochází kolem nás komplic, ale to my ještě nevíme. Zvoní telefon, že máme čekat dole u baru. Sešli jsme dolů, prošli kolem dvou tajných policistů usrkávajících Colu, když v tom mi znovu zvoní telefon. Prý máme jít k Mc Donaldu.
11.20
Stojíme před Mc Donaldem a čekáme, až si nás vyzvedne "kurýr". Přichází mladý, urostlý muž s kufříkem. Ukazuje mi diplom. Když v tom volá komplic, že se mu něco nezdá. Dostáváme příkaz, že máme jít do vnitř. Přesun.
11.25
Diplom je pravý. Má vodotisk. Zároveň je přiložen opis ověřený notářem a seznam seminárních a ročníkových prací. Samozřejmě nechybí název diplomové práce. Studovala jsem v Košicích na technické univerzitě. Obor Management a marketing. Kurýr začíná být velmi nervózní. Snažím se pokládat otázky, ale očividně nemá chuť se se mnou vybavovat. Volám ženě, u které jsem si objednala diplom, že postrádám vypracované semestrální a ročníkové práce. Dovídám se, že jsme se na nich nedohodli, což ostatně vím, ale získávám vyjádření na kameru, že teď mohu jít na policii, aby mi zapsali titul do OP. Je načase kurýrovi oznámit, že nemám peníze a musím pro ně do banky.
11.30
Vycházíme před McDonald směrem ke koni. Na přechodu se mírně otáčím a vidím kriminalisty rychlým krokem se blížící k pachateli. "Kriminální policie! Jste zatčen," slyším v pozadí a vidím, jak pachatel padá k zemi přímo před kola projíždějícího auta. Začínám se klepat hrůzou, když v tom další kriminalista táhne slovensky mluvícího komplice a velmi zkušeně ho kácí k zemi vedle prvního zatčeného. Rychle mu zabavuje telefon, kterým se snažil navázat spojení s organizátorkou celé akce, paní Marií Čumpelíkovou. Toto odhalení zavinila sama dotyčná, která se opakovaně pokoušela dovolat na jeho číslo ze své pevné linky, čímž dala velmi hloupě v šanc svoji trvalou adresu a zkrátila tak svůj čas na zneškodnění důkazů.
11.33
Je po zásahu. Pachatelé jsou odváženi k výslechu a později posláni do vazby.
12.00
I já přijíždím vysvětlit situaci. Dovídám se, že hlavním organizátorem akce je žena. Přítelkyně Slováka. Bydlí v Ústí nad Labem. Jméno mi nesmí sdělit, ale poté se přede mnou dva bavící policisté prokecnou 3 první písmena ČUM. Nečekaně potkávám oba zadržené. Vrací se ke mně bodyguard.

Od této chvíle již nesmím dostat žádné informace od policie a rozjíždím svojí vlastní pátrací akci. Naštěstí žen, kterým první tři písmena začínají na Čum, v Ústí není mnoho. Přesně tři paní Čumpelíkové.
Dala jsem se do telefonování.

První paní je doma a nemá dceru.
Druhá není doma a nikdo to nezvedá.
Třetí není doma a nikdo to nezvedá.

Začínám shánět sousedy.

Čumpelíková číslo 2 je u dětí v Německu.
Čumpelíková číslo 3 - sousedka slyšela, že u ní byla policie. BINGO! Další sousedka ví, že pracuje na univerzitě J. Evangelisty Purkyně. Vše je mi jasné. Ale kde vzala diplom z Košic?

19.7.2001 - Jedeme do Ústí odhalit záhadu hlavolamu.

U paní Čumpelíkové doma nacházím dceru. Je to krásná 21letá holka, která pracuje jako striptérka. Maminku má očividně ráda a neváhá pro ni i lhát. Bohužel lže velmi špatně a během rozhovoru ji asi 6x chytám při lži a nepochybuji o tom, že se na podvodech účastnila. Přichází s báchorkou, jak její maminku vydírala ruská nebo ukrajinská mafie poté, co měla dcera autonehodu. Zvláštní je, že maminka byla nervózní již od Vánoc, ale ona měla autonehodu až v únoru. Dva dny nevěděla, kde maminka je, ale šla do školy říci, že je maminka nemocná, protože nevěděla, že ji po 48 hodinách nepustí z vazby. Snažila se dostat do její kanceláře, i když nevěděla, kde maminka je, a hledala diář, aby našla číslo na právníka. Nebo chtěla maskovat důkazy??? Ráno přijela nevlastní babička ze Slovenska, aby jí udělala scénu před celým Ústím, že jejímu synovi vykradla byt a pak odjela zpět na Slovensko, kde při naší návštěvě nebyla. Zvláštní shoda okolností. Slovák je z Košic, odkud je i diplom. Byt, ve kterém by mohly být důkazy, je vykraden. Ještě mi Markéta (dcera) ukazuje fotky, kde byla s maminkou v Tunisu, a za dva týdny tam měly jet zase, ačkoli je vydírala mafie a nutila maminku, aby falšovala diplomy a peníze jim posílala na tajný účet. Prodala tři diplomy, a když nic neprodala, musela platit ze svého...
Další místo návštěvy v Ústí je Univerzita J.E. Purkyně, pedagogická fakulta, kde pí. Čumpelíková pracovala. Co víme nového? Paní Čumpelíková byla velmi šikovná a svědomitá paní. Svoji práci plnila naprosto bez výhrad a její nadřízený byl s její prací velmi spokojen. Pracovala na službách školy, kde měla na starosti uklízečky, civilkáře, správu... K diplomům neměla přístup, ALE tady pracovala až od února tohoto roku, kdy přešla z REKTORÁTU, kde pracovala jako sekretářka rektora!?! Pan rektor před námi ujel a nastoupil o 2 dny dříve na dovolenou.

24.7.2001 - Stopa vede do Košic

Máme v úmyslu navštívit Technickou univerzitu, kde budu předstírat, že jsem studentka, abych zjistila, zda jsem skutečně zapsána v análech školy. Chceme navštívit babičku a rektora. Musím se sejít se svým spolužákem, kterého jsem zkontaktovala e-mailem a jako jediný se mě nezeptal, kdo jsem.

Se skrytou kamerou přicházím na univerzitu za tajemničkou s báchorkou, že bych potřebovala svoji diplomovou práci, protože jsem ztratila disketu. Na první pohled je jí vše jasné a nedává se zlomit ani poté, co ji vyjmenovávám 8 svých kantorů a asi 15 spolužáků, které jsem si vyhledala na internetu. Okamžitě volá pana proděkana a podle hesla "ve dvou se lépe táhne" mě usvědčují. Musím s pravdou ven, a protože pravda je polehčující okolnost, slibují mi rozhovor. Velmi ochotně mi na kameru vysvětlili, v čem se liší můj diplom od jejich a proč jsem nemohla být jejich studentem. Navíc se jim ulevilo, protože sice věděli, že někdo prodává jejich diplomy (policie je informovala), ale netušili, jak moc jsou povedené. Po rozhovoru jsem vážně zalitovala, že mě tito báječní lidé neučili a zauvažovala jsem o studiu na této škole.

Mise je u konce. Jedno je jisté. Podpisy děkana a rektora jsou nepravé a na diplomu je mnoho dalších nepravostí. Jediné, co skutečně sedí, je papír, který ale podle čísla nepochází z této fakulty.

Babička není doma - nejspíš je stále v Ústí nad Labem a hlídá byt svého syna, aby ho již nikdo nemohl vykrást. Nejspíš bude čekat dlouho. Hrozí mu až 5 let na tvrdo.

26.7.2001 - návrat.

Někdo by řekl GAME OVER, ale ještě ne. Mám diplom, tak bych ho chtěla používat. Mířím opět se skrytou kamerou do personální agentury, abych zjistila, o kolik se mi navýší plat, když jsem právě dostudovala. Odcházím potěšena. Rozdíl je nezanedbatelný.

Už mi chybí pouze vyjádření policie.

Novinky: Mám více informací než policie. Prodaný diplom byl pouze jeden. Všichni pachatelé jsou Češi, šlo o velmi povedený falsifikát, jestli na tom pracuje někdo na Slovensku, neví, vyšetřovatel na tom ještě pracovat nezačal, protože je již 3 týdny nemocný. V případě, že bych koupený diplom použila a získala díky němu nějaké výhody, hrozí mi až 2 roky vězení.

Co mohu dodat? Musím se vrátit ke slovům paní Čumpelíkové: "To je celý. Žádný zázrak, akorát, že jste se s tím nikdy nepotkala. V téhle republice se dá koupit všechno. Mimo zdraví."

Podívejte se na získané dokumenty:
Koupený diplom
Seznam semestrárních prací

Jakou cenu má podle vás vysokoškolské vzdělání? Kolik je lidí s podobně pokoutně získaným diplomem? Podělte se o své názory s ostatními.

Zpět na první stranu

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

1. 8. 2001 | Lucie Šťastná | 2 komentáře

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

Myslím, že většina lidí někdy přemýšlela, jaké by to asi bylo být právníkem, doktorem, ekonomem ... Jenže to by znamenalo být přijat na danou školu, vystudovat ji a pak najít odpovídající... celý článek

Partners Financial Services