Rozbijte prasátko, bude svatba

Rozbijte prasátko, bude svatba
Statistika je neúprosná. Svateb ubývá, nevěsty a ženichové stárnou a předávat genetické informace prostřednictvím plození dětí se nám chce čím dál tím méně. A přitom je představa vstupu do manželství tak romantická... Snoubenci si před oltářem slibují nesmysly, maminky pláčou dojetím a otcové stěží zamáčknou slzu při pohledu do peněženek.
Nevěřím vrstevnicím, které tvrdí, že ani v tajných snech netouží po bílých šatech, svatební kytici a zlatém kroužku na prsteníčku. Neznám maminku, která by se netetelila štěstím při představě, jak její dceruška zazáří, až za zvuku svatebního pochodu špitne "ANO". A věřte nebo ne, znám spoustu mladých mužů, kteří se na svou svatbu doslova těší. (Oba jsou duševně zdrávi.)

První hádka: kdy a kde?

První zkouškou vztahu, ještě před vstupem do manželství se stává boj o datum a místo. Když nebudou bojovat snoubenci mezi sebou, dozajista svedou bitvu s rodiči. V zimě je totiž moc zima, v létě horko, na jaře je vzduch prosycen alergenními pyly a na podzim jezdí babička do lázní. A zatímco maminka zahoří při myšlence uspořádat obřad na Karlštejně, tatík se přimlouvá za místní radnici. Pravda je taková, že pokud se obřad koná v místě, kam jeden ze snoubenců úředně náleží, náklady budou nižší. Jestli ale toužíte po tom, aby vás okukovaly davy japonských turistů na Staroměstské radnici, připravte nejméně tisíc korun navíc. Dnes je možné uzavřít sňatek téměř kdekoli, stačí jen odlehčit peněžence.

Milé nevěsty:

Svatební šaty na panně ve výloze půjčovny vypadají fantasticky, vy v nich však budete muset nejen stát, ale i chodit, tančit a zametat střepy. A pokud váš drahý přežene svatební oslavu, možná ho budete nucena přenést přes práh. Šaty vyztužené kovovou obručí se v kombinaci s vysokými podpatky mění ve smrtonosnou past. Pokleknout u oltáře, nebo usednout do auta, neřkuli do kočáru, může být těžší, než jste si dovedly představit. Když vám navíc roztomilá neteř co chvíli přišlápne saténovou vlečku, stává se chůze ještě nejistější. V lepším případě se toho malého andílka někdo ujme, v horším ho budete muset umlátit svatební kyticí. Půjčoven je všude plno a modely v nich nabízené jsou rok od roku lepší. Ve většině vám poskytnou také boty, závoje, rukavičky a vůbec všechno, co je pro nevěstu nezbytné. Pokud se chystáte vdávat jen jednou, dvakrát za život, myslím, že nemá cenu pořizovat si vlastní model. Mohl by vás klidně přijít i na pár desítek tisíc. V půjčovně to sice také není žádná láce, ale zaplatíte mnohem méně.

Drazí ženichové:

Jedna z mála věcí, kterou byste měli mít na starosti vy, jsou květiny. Nejkrásnější pro nevěstu a další pro maminky. Myšlenku, že svou drahou polovičku odbydete lučním kvítím narvaným na poslední chvíli, rychle pusťte z hlavy. Nemusíte svou lásku vyjadřovat zrovna orchidejemi, ale i tak počítejte, že zadarmo ani květinářka neváže. Připravte si na to zhruba tisícovku. Můžete se uklidňovat vědomím, že v našich zemích nepanuje zvyk házení svatební kytice mezi masu vdavekchtivých mladých dam, a tak vám investované peníze zůstanou v rodině.

Na kolik vás přijde svatba (v korunách)

 obřad  500 - 2000 
 svatební oznámeni  15 - 70 / kus (podle složitosti)
 snubní prstýnky  2500 - 6000 (nejčastěji, jinak je horní hranice neomezená
 svatební šaty s doplňky (v půjčovně)  2500 - 5000
 oblek pro ženicha (v půjčovně)  500 - 1300
 svatební kytice  700 - 2000
 hudební doprovod při obřadu  300 - 700
 profesionální fotograf  1500
 svatební dort  700 - 3000
 koláčky  85 / kg
 slavnostní menu  500 - 1000 / osobu
 Celkem* (při účasti 30 osob)  40 000
* od každé hodnoty je brán průměr

Snažte se, jak chcete, stejně vás nakonec někdo pomluví

Kolik hostů pozvete na slavnostní oběd, záleží hlavně na vašich finančních možnostech. Kdo má v rodině pár sestřenic anorektiček, bude na tom o něco lépe než ostatní. Jinak je dobré počítat, že "takové normální svatební menu" bude stát se vším všudy od jednoho tisíce korun na osobu. Záleží na tom, zda slavíte uprostřed Prahy nebo v menším městě a jestli chcete jako předkrm páva s mákem, nebo klasickou šunkovou rolku. Nevím, proč tomu tak je, ale podle tradice platí rodina nevěsty za jídlo a rodina ženicha za pití. Možná se kalkuluje s tím, že ženichovi přátelé toho ze samého smutku, že ztratili jednu duši, vypijí více.

Chcete-li nadělovat hostům výslužky v podobě svatebních koláčků vlastní výroby, máte týden před obřadem co dělat. Vzhledem k tomu, že se dá kilo těchto tradičních jednohubek pořídit v pekařství již od 85 korun a stejné množství pečené doma vyjde zhruba na 80 korun (jen za suroviny), není volba příliš složitá. Jestli ale toužíte strávit dlouhé hodiny v potu u trouby, aby jste pak zjistili, že většinu koláčků snědly děti ještě před dnem "D", je to jen na vás.

Co se třemi mixéry?

Rozbalování svatebních darů se neobejde bez obdivného ÓÓÓCH a dojatého ÁÁÁCH. Můžeme se dohadovat nad tím, kdy se jedná o nadšení nad multifunkčním kávovarem a kdy jde o "ach jo" nad obrazem s jeleny. I k nám se už dostal zvyk sepisovat seznam věcí, které se mladým manželům hodí do domácnosti. Jakkoli se to může zdát vypočítavé, určité výhody to skýtá. Možná budou novomanželé o něco méně překvapení, zmenší se ale i jejich rozpaky při vybalování šesté sady šampusek.

Přenechte starosti jiným!

Pokud plánujete velkou svatbu ve stylu Hollywoodských hvězd se stovkou hostů a záleží vám na tom, aby ubrousky na stole ladily s výzdobou aut a holubičkami na svatebním oznámení, vyplatí se využít služeb svatebních agentur. Ušetří vám to nejen nervy, ale i čas. A čas jsou jak známo peníze. Jestli se spokojíte s něčím méně okázalým, stačí když do příprav zapojíte pár dobrých přátel.

Je jedno, jestli je vše pečlivě naplánováno měsíce dopředu, nebo svůj protějšek táhnete na radnici narychlo (než si to rozmyslí). Nakonec stejně zjistíte, že máte propadlé občanky, otec nevěsty se na obřad dostavil v bačkorách a dědečka zapomněli v zamčeném autě před kostelem. Na to, z čeho ve svatební den dostáváte osypky, stejně budete po letech vzpomínat s nostalgickým úsměvem. Vždyť je to přece den, kterým vše krásné začíná (a někdy končí).

Chystáte svatbu nebo už to máte za sebou? Kolik jste ochotni do obřadu a oslavy investovat? Nebo je podle vás manželství přežitek? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2002 10:04, Klara Musilova

9.5.2002 dobry den, jsem z Brna a vdavala jsem se 26.dubna 2002. Brali jsme se s manzelem v Brne na zamecku ve stare Lisni, a hostinu jsme meli taky v Belcredi restauraci.Na hostině jsme meli 35 lidi a nechali jsme tam za pripitek, predkrm, polevku a hlavni jidlo, veceri, nealko a tvrdy alkohol 21 000 Kč. Krome toho jsme meli 20 vysluzek, 15 kilo drobneho cukrovi 3 dorty tak sladky stalo 7000 a vino 1200. Takze hostina a vysluzky vino a sladkosti a dorty staly 30 000. Moje saty prisly na 3200 Kč, mela jsem je z pujcovny. Za fotky ktere fotil fotograf primo na obradu jsme platili za 3 serie 1800 a znameho fotografa jsme pozvali na odpoledne a tomu jsme za 23 fotek zaplatili 700 korun. Oznameni stalo jedno 9 korun a meli jsme jich 100. Kytka pro nevestu, maminky, vonicka pro zenicha a 35 myrt a stuhy to stalo 2000 korun.Za 2 tlusty snubni prsteny jsme dali 3500 Kč. Ted jsme kupovali oblek a boty pro zenicha, maminky si nechali taky sit kostymky. Cela svatba prisla celkem na 50 000. Takze pokud mohu doporucit tak vse planujte minimalne 7 mesicu dopredu a pripravte si hodne penez. Dulezita je organizace. Ahooooooj a svatbam zdar

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2001 9:35

Ohledne nakladu na hostinu je treba vyhradit jednoho pozorneho pribuzneho (nejlepe abstinenta) aby hlidal a pocital kolik toho obsluha prinesla aby pocty napr. piv pri placeni alespon zhruba souhlasily.

Hlavne je ale treba mit na pameti dulezitou skutecnost, ze zivotnost manzelstvi je neprimo umerna nakladum na svatbu. A taky, nejlepsi je aby si snoubenci vse zaridili sami a rodice a omezeny okruh pozvanych pribuznych postavili pred hotovou vec relativne na posledni chvili a tedy jim nedoprali cas ovlivnovat plan, seznam pozvanych, termin, misto atd.

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí rande

9. 11. 2001 | Marta Šmídová

Kolik stojí rande

"Ty ještě nikoho nemáš!?" Přátelé se asi nespokojí s odpovědí, že tři roky od posledního rozchodu uběhly příliš rychle. A ani vás už vlastně nebaví trčet na firemních večírcích bez... celý článek

Partners Financial Services