Opadává listí, výkonnost i majetek pod správou

Opadává listí, výkonnost i majetek pod správou
Bez trendu. Tak by se daly jedním slovem charakterizovat tuzemské fondy počátkem listopadu. Jisté ale je, že prudké zhodnocování majetku v akciových fondech, které jsme mohli sledovat po propadu zhruba od poloviny září, je již, stejně jako letošní listí, minulostí.

Počátek listopadu přinesl ve fondovém průmyslu několik dílčích změn. Novinkou bezesporu nejdůležitější je uvedení nového fondu Trendbond (OFSISTB) na trh. Více o fondu z dílny ISČS (ISSIS) si přečtete v článku Trendbond: Surfař na konvergenční vlně.

Zatímco novinka ISČS, prodávaná minimálně do konce roku bez 1,5% vstupního poplatku, zřejmě vylepší postupně oslabující tržní pozici správce, konkurenční IKS (profil, názory) si pozitivním dopadem svých inovací tak jistá být nemůže. U dvojice IKS fond fondů (profil, názory) a IKS fond světových indexů (profil, názory) zvedá IKS KB od 6. listopadu vstupní poplatek ze stávajících 0,9 procenta na statutem povolená tři procenta. Předchozí 0,9% poplatek zavedla IKS koncem července, když předtím od jara prodávala oba fondy zcela bez poplatku. IKS si zkrátka již nebude kupovat tržní podíl nulovými či symbolickými poplatky na akciových fondech.

Rozhodnutí zvýšit poplatky zřejmě předcházelo vyslovení důvěry managementu Pavla Pršaly ze strany nových vlastníků Komerční banky a IKS tak již nemusí získávat tržní pozici za každou cenu. Kromě vyslovení důvěry vedlo k rozhodnutí zvýšit poplatky pravděpodobně také poznání, že tyto v portfoliu IKS nejrizikovější fondy se tvůrcem pěkných prodejních čísel správce na klesajícím trhu nestanou, i kdyby byl jejich prodej dotován sebevíce. Investoři (a podotýkám že nejen v tuzemsku) při nákupním rozhodování upírají zraky především na roční výkonnost a ztráta čtvrtiny majetku za předchozích dvanáct měsíců pro většinu z nich důvodem ke koupi není.

Tahounem IKS se stal IKS Dluhopisový (profil, názory). Jen od počátku roku majetek pod jeho správou narostl o více než polovinu a zájem o něj roste i dále. Meziroční čísla jsou totiž více než pěkná – aktuálně 10,56 procenta. Spojíme-li historická čísla dohromady se slovy člena bankovní rady ČNB Jana Fraita, který v pátek 2. listopadu připustil budoucí snižování úrokových sazeb v důsledku rizika nižšího růstu ekonomiky a pomalejší než očekávané inflace, je jasné, že extrémní úspěch IKS Dluhopisového bude z hlediska prodejů i výkonnosti pokračovat.

Nákupy, prodeje a výkonnost

Odkupy podílových listů postihly možná poněkud překvapivě především korunové, tedy nově založené fondy. Přes šedesát pět milionů korun vybrali investoři ze Sporoinvestu ISČS (OFSISSPI). O dvacet osm milionů korun menší portfolio má IKS světových indexů (profil, názory), dvacet čtyři milionů korun odplynulo z IKS fondu fondů (profil, názory). Až na čtvrté příčce je s mínus 22,4 miliony korun Všeobecný fond ISČS (OFSISVSE) a na páté s mínus deseti miliony Restituční fond (OFPISRES). Deset fondů s nejvyšším úbytkem majetku najdete v této tabulce .

Na radostnějším konci tabulky, mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic, se nečekaně objevil Sporobond (OFSISSPB) (+56 milionů korun). Tradičně nejúspěšnější IKS Dluhopisový (profil, názory) se tentokrát s plus 46 miliony korun musel spokojit s druhým místem. Pokud by se prodejní úspěchy Sporobondu v budoucnu staly pravidlem, svědčilo by to o tom, že v létě spuštěný balíčkový produkt Sporoplán začal fungovat. Třetí místo obsadilo Sporokonto ŽB-Trustu (profil, názory) (+12,8 milionů korun). Na konci první desítky se třemi sty tisíci korun nových investic umístil ČSOB smíšený (profil, názory) spravovaný OB Investem (ISOBI). Top ten nejvyšších čistých prodejů je zde.

Fondem s nejvyšší týdenním zhodnocením se stal už poněkolikáté Sporotrend ISČS (OFSISSPT) (+2,4 procenta). Také ostatní fondy z desítky s nejvyšší výkonností jsou akciové a smíšené. Podívejte se, které fondy zhodnotily majetek nejvíce!

O více než dvě procenta poklesla výkonnost dvěma podobně koncipovaným globálním fondům - Globaltrendu FF ISČS (OFSISFF) a fondu fondů IKS KB (profil, názory). Na třetí příčce je poslední a nejstarší fond fondů – První investiční fond fondů (OFPISFF). Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností .

Více se dozvíte z našich tabulek. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Jak vysoký vstupní poplatek považujete u akciových fondů za únosný? Považujete rozhodnutí IKS KB zvýšit je za chybné? Porostou ještě tento týden akciové a smíšené fondy? Stojí za vzestupem prodejů Sporobondu balíček Sporoplán? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2001 8:56, pjt

Odpovedi na Vasi otazku je cenik SCP . Platite za kazdou sluzbu, hledejte sluzby E91, O55, O56.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services