V přímých investicích jsme výjimkou

Tomáš Skřivánek | 30. 10. 2001
V přímých investicích jsme výjimkou
V prvním pololetí letošního roku k poklesu počtu přímých zahraničních investic v Evropě o 32 procent. Pouze tři země zaznamenaly nárůst investičních projektů - a to Španělsko, Česká republika a Švédsko.

Významnou změnou oproti roku 2000 je také výrazný pokles investic do oblasti softwaru a telekomunikací, která patřila v minulém období k nejrůstovějším. Pro první pololetí letošního roku je charakteristické oslabení všech hlavních zdrojů investičních projektů. Zatímco v prvním pololetí roku 2000 přišlo do evropských zemí 1370 investorů, letos jich ve stejném období investovalo jen 925. Největší pokles je ze strany amerických investorů, kteří v prvních šesti měsících letošního roku realizovali přibližně o 200 projektů méně než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to ze studie společnosti Ernst & Young.

Naproti tomu japonští a švédští investoři uskutečnili v prvním pololetí letošního roku větší počet projektů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Japonští investoři se zaměřili zejména na investice do výrobních firem a směřovali je především do Velké Británie a zemí střední a východní Evropy. Švédsko se ve své investiční činnosti zaměřilo na Pobaltí a střední a východní Evropu.

Nejvíce investičních projektů směřuje do Velké Británie

Nejčastějším cílem investorů zůstává Velká Británie. V prvním pololetí tohoto roku sem však zamířilo o 28 % projektů méně, než ve stejném období roku 2000, ale i tak si Británie udržela první příčku. Celkově Británie přilákala 21 % všech investorů.

Pouze tři cílové země zaznamenaly v prvním letošním pololetí nárůst počtu investic. Španělsko zvýšilo svůj podíl na trhu evropských investic na 11 %. Díky novým investicím zvýšila Česká republika svůj podíl evropských investic na 5 % a zaujímá tak 5. místo na žebříčku cílových zemí. Trojici států, ve kterých vzrostl počet investičních projektů uzavírá Švédsko – také s 5% podílem.


Investice do telekomunikací a vývoje softwaru poklesly

Rok 2000 znamenal boom pro oblast telekomunikací a vývoje softwaru, jejichž hnacím motorem se staly Spojené státy americké. V těchto odvětvích však došlo v prvním pololetí roku 2001 k téměř 50% úbytku počtu projektů ve srovnání s druhým pololetím roku 2000. Na trhu softwarových investic došlo k absolutně největšímu poklesu podílu na celkovém počtu projektů, a to k poklesu o 5 % na 15% podíl. V absolutním vyjádření pak jde o pokles z 278 na 140 investičních projektů.

Také investice do oblasti finančních služeb zaznamenaly 30% pád oproti stejnému období roku 2000. Naopak investiční projekty zaměřené na služby a výrobu automobilů si udržely stejnou úroveň jako v prvních šesti měsících roku 2000.

Investice do výroby vzrostly

Nejvíce investic mířilo do výrobních firem, jejichž podíl na celkovém počtu projektů vzrostl z 37 % v roce 2000 na 41 % v prvním pololetí roku 2001. Také oproti stejnému období roku 2000 došlo k početnímu nárůstu o 99 projektů.

Investice do sektoru prodeje a marketingu zaznamenaly absolutně největší pokles jak oproti předchozím šesti měsícům, tak i ve srovnání se stejným obdobím roku 2000. Internetová datová centra zažila největší procentuální pád ve srovnání s předchozími šesti měsíci – 80 %. Investice v oblasti výzkumných a vývojových projektů si udržely svou pozici z předchozího pololetí, přičemž oproti první polovině roku 2000 vykázaly početní nárůst. Nyní se na celkovém počtu projektů podílejí 12 procenty.

Zůstane ČR výjimkou i v dalších obdobích? Stojí opravdu za to v ČR investovat? Napiště svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci – největší nebezpečí bank

12. 7. 2001 | Tomáš Skřivánek

Zaměstnanci – největší nebezpečí bank

Jedním z hlavních rizik pro banky je selhání zaměstnanců. Téměř osmdesát procent respondentů mezinárodního průzkumu má obavy z podvodného jednání svých zaměstnanců, nicméně jen přibližně... celý článek

Biotechnologie prý změní svět

10. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Biotechnologie prý změní svět

Biotechnologie se stanou nejdynamičtějším odvětvím, ovlivní řadu oborů od zemědělství a chemického průmyslu přes vývoj léků až po počítačovou nanotechnologii a vytvoří platformu pro... celý článek

Partners Financial Services