Mha přede mnou, mha za mnou

Mha přede mnou, mha za mnou
Švýcarská investiční banka Julius Baer vydala nedávno přehled možných scénářů vývoje americké ekonomiky v závislosti na dalším průběhu konfliktu s teroristy zodpovědnými za zářijové útoky na USA.

Analytici banky očekávají tři možné scénáře řešení krize vzniklé po útocích z 11. září.

Přesný zásah

Tato varianta (která nastane s 30% pravděpodobností) by znamenala úspěšné řešení krize do tří měsíců, což by podle analytiků bylo pro americkou ekonomiku nejlepší. Aby došlo k jejímu naplnění, muselo by v krátkém čase dojít k dopadení bin Ládína. Otřesená důvěra amerických spotřebitelů (v průběhu září klesla ze 114 na 97,6 bodu) by se tak pomalu vrátila do normálu. Ceny ropy by se stabilizovaly na vyšší, ale stále přijatelné úrovni a celkový růst americké ekonomiky by byl sice opožděn, ale přišel by počátkem příštího roku.

Vystupňování krize a úspěšný boj

Podle této verze (60% pravděpodobnost) se situace vyjasní během příštích šesti až dvanácti měsíců. Tato doba přinese silný poklesu důvěry amerických spotřebitelů (například v době Války v zálivu činil tento pokles přesně padesát procent – ze 110 bodů na 55). Zisky firem zůstanou nízké, což povede k propouštění a růstu míry nezaměstnanosti. Americký trh s novými domy se dostane do silné krize. Pod vlivem těchto okolností bude růst americké ekonomiky i v průběhu roku 2002 velice slabý a nejistý.

Latentní konflikt

V nejhorší variantě, které je přisuzována 10% pravděpodobnost nedojde během nadcházejícího roku k řešení situace a konflikt se potáhne ještě mnoho let. Útoky teroristů budou probíhat i nadále a boj s nimi bude trvat po mnoho let. Spotřebitelská důvěra silně oslabí, což se výrazně projeví především na trhu s nemovitostmi. Ceny ropy porostou a stejně tak poroste i riziko finančních krizí (v Argentině, Japonsku a dalších zemích). Celkově špatná situace zasáhne i trh práce a míra nezaměstnanosti půjde prudce nahoru. Finanční trhy a světové měny budou muset z fundamentálního hlediska projít "přeceněním" a růst americké ekonomiky tak zůstane po další dva až tři roky pod optimem.

Jaký je váš scénář dalšího vývoje konfliktu? Jak se podle vás krize projeví v české ekonomice? Podělte se o své názory s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2001 8:50, TGP

Myslím, že ekonomicky na tom Amerika vydělá, prootže co jiného než mobilizaci lidí a větší státní investice v (polo)válce očekávat?

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services