Budeme ve stáří odkázáni jen na důchod?

Alena Urubková | 24. 8. 2001
V ekonomicky rozvinutých zemích už dávno nejsou diskuse o důchodech záležitostí pouze starších ročníků. Demografové, prognostikové a ekonomové svorně bijí na poplach a sjednoceni v šiku pod vlajkou s heslem „Evropa stárne“ táhnou do boje za reformu penzijního systému. Snad kdekoli na západ od našich hranic totiž těmto systémům hrozí, že v nejpozději do několika desítek let zkolabují. Ovšem ani u nás není situace růžovější, spíše naopak.

Lidé ve vyspělých zemích se na rozdíl od většiny obyvatel u nás už naučili mnohem větší odpovědnosti za své finanční plánování. Faktem ovšem je, že i tuzemské banky učinily podstatný kvalitativní posun vstříc klientům a dokáží jim nabídnout finanční plány šité na míru stejně individuálně jako oblek od krejčího.

Přestože bude vždy existovat skupina obyvatelstva, která bude odkázána na státní penzijní systém, většina by se rozhodně neměla spoléhat jen na tento pilíř. Už dnes je jasné, že by to byla chyba. V blízké budoucnosti bude státu chybět v důchodové kolonce rozpočtu čím dál tím více prostředků, a důsledky pocítí všichni, kdo budou závislí výhradně na této sociální síti.

Způsobem, jak si vylepšit vyhlídky na podzim svého života, je uvědomit si to v předstihu a začít stavět své budoucí zabezpečení na dalším z pilířů. Prvním z nich by mělo být penzijní připojištění. Státní podpora, daňové odpočty a zákonná omezení pojišťoven činí z tohoto spoření bezpečnou investici. Dalším vhodným způsobem, jak kumulovat finanční prostředky a současně se připravit na eliminaci případných rizik, je životní pojištění.

Nevýhodou těchto instrumentů je však velice nízká likvidita vložených prostředků. A to může v případě řešení finančních potřeb při nenadálé situace znamenat i ztrátu státní podpory a tím tedy i zmíněných výhod. Dalším pilířem zabezpečení na stáří by proto měly být investice do otevřených podílových fondů, které sice nenabízejí státní podporu, ale zato skýtají potenciálně mnohem vyšší výnos a především prakticky okamžitou dostupnost vložených financí.

Podílové fondy si jako alternativu k finančnímu zabezpečení ve stáří vybírají především ti, kdo se odmítají smířit s nižší výnosností penzijních fondů a pojišťoven. Například akciové fondy indexového typu dokázaly vydělat v Evropě i v Americe českému investorovi za posledních 5 let i při zohlednění onoho masivního poklesu akciových trhů v průměru 16-17 % ročně. Svou roli pro řadu z investorů ovšem hraje i možnost mít své investice neustále pod kontrolou. Výpis jednou za rok nebo za půl rozhodně není tak aktuální jako denní přehled kurzů otevřených fondů.

Někdejší nedůvěra investorů v otevřené podílové fondy se zdá být přinejmenším silně nahlodána. Svědčí o tom zájem o produktový balíček Felix, který přesvědčil váhavé jednoduchostí své nabídky. Zatímco ještě donedávna potenciální investory lákala možnost zhodnocení financí ve fondech, ale současně je odrazovala složitost problematiky, dnes už jim stačí díky Felixovi jen jedno zásadní rozhodnutí – kolik prostředků a na jak dlouhou dobu. A že šlo o šikovný marketingový tah nedokazují jen vzrůstající přílivy finančních prostředků do fondů IKS, ale také více či méně zdařilé konkurenční kopie Felixe.

Pavel Pršala

(Autor je ředitelem a předsedou představenstva Investiční kapitálové společnosti Komerční banky)

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services