Nu što, děngi nada

Nu što, děngi nada
Když 11. září narazila dvě letadla do Dvojčat a celý svět se začal dívat pouze tímto směrem, odešel z politiky Miroslav Macek. Odrovnalo ho pár milionů za prodej České spořitelny. Tenkrát jsem si říkala,…

…jak mu to díky této katastrofě lehce prošlo. Nenašel se jediný novinář, který by ho rozemlel na kusy, jak by se stalo normálně. Na hlavních stránkách deníků chyběly bonmoty Miloše Zemana i plamenné názory KSČM a já se bála, že této situace bude chtít využít nejen spousta malých podvodníčků, ale i vláda. A stalo se.

Netrvalo to ani měsíc a najednou, bez většího poprasku v médiích, vláda představila naprosto neznámou firmu Falkon Capital jako spasitele ruského dluhu. O dluh by se měla starat především česká strana (jsou to přece naše peníze), ale Falkon navrhla a prosadila strana ruská.

Vláda se tváří, jak je pro naši zemi super výhodné, že z 93 miliard korun dostaneme miliard dvacet, a to ještě kdoví jestli. A když už je dostaneme, tak je okamžitě zahrne do státního rozpočtu. Jsem pouze laik a nevím, co je pro naši krásnou vlast nejlepší, ale nějak mi to nejde na rozum. A to bych nebyla ženská, abych se v tom nezačala vrtat.

Nejdříve jsem si vyjela firmu v obchodním rejstříku. Firma podle rejstříku funguje jako realitní kancelář, nabízí zprostředkování kulturních a společenských akcí, provozuje galerie a zajišťuje směnárenskou činnost. Figurují v ní jména Mamaladze, Alaverdian, Kiknavelidze, Moser I, Moser II, Požár a Čimbora. Poslední čtyři jsou stále činní.

Sídlo společnosti: Praha 3, Husova 8. Doporučuji jít se tam podívat. Nikde žádná společnost, pouze fara. Na uvedených adresách v Čechách z vyjmenovaných pánů nikdo nebydlí, ba dokonce je ani nikdo nezná. Firma není na internetu, nemá registrované žádné telefonní číslo u Telecomu a tak by se dalo ještě chvíli pokračovat. V Registru ekonomických subjektů je další zajímavý údaj v kolonce Velikostní kategorie dle počtu zaměstnanců: Bez zaměstnanců.

Nebudu se zabývat otázkou, jestli je tento obchod pro náš stát výhodný. Nejsem ekonom a těmto věcem nerozumím. Mně když někdo bude dlužit deset tisíc, tak se nespokojím se dvěma. Na druhou stranu, když někomu budu deset tisíc dlužit já a on přistoupí na to, že mu někdo za mě dá dva a já se s třetí osobou dohodnu, že jí dám čtyři, tak to beru. Ale jak jsem již řekla, nerozumím tomu.

Ovšem zajímalo by mě, jak se bude chovat vláda, když se stane následující věc: podepíše se smlouva a Falkon slíbí zaplatit 20 miliard. Vznikem smlouvy zaniká Rusku dluh 93 miliard. Ovšem Falkon nezaplatí a tudíž se stane dlužníkem státu. Základní jmění má 2,5 milionu. Z čeho zaplatí 20 miliard? Nebo co když krachne? Stát, jenž chce samozřejmě získat vytoužených 20 miliard, se kterými už několik měsíců počítá do státního rozpočtu, se rozhodne pro soudní spor. Otázkou je: jak seženou zastupitele Falkonu? To je takový malý rébus s otevřených koncem. Jak dopadne?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2001 10:01, Katerinka

.. blábol !!! ...
Co se týče zániku dluhů, tak je to blábol. Teprve po zaplacení!!! těch 20 miliard bude převeden dluh Ruska (a to jen jeho část) na Falkon. Tedy nezanikne dluh (ta část) vůči ČR jen podpisem smlouvy, ale až po uhrazení oněch 20 miliard!!!!
A autorka zřejmě teprve včera spadla z višně, protože jinak by věděla (to, co každý), že dostat aspoň část dluhu z Ruska je naprostý zázrak, který se nepodařil minulým vládám a ani slavnému "nobl" Pařížskému klubu. L. J. Doctor,

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2001 10:09, Katerinka

Kdo jiný?

Falcon, a pouze Falcon, doporučila ruská vláda. Takže vybírat prostě nešlo. Zeman minule na 7 tvrdil, že výnosnost bude cca 22% s tím, že průměrná výnosnost u podobných pohledávek je 10%. Kdyby to byla pravda, tak je to asi O.K. Uvidíme.
"Vstřícný" postup ruské vlády může být ovšem ve spojitosti s privatizací v ČR (Transgas versus Gazprom, Unipetrol atd.)

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services