KCP říká: Datek by měl mít českou licenci

KCP říká: Datek by měl mít českou licenci
Ve snaze varovat investory zveřejňuje KCP v pravidelných intervalech seznam nelegálních investičních nabídek. O tom, jak seznam vzniká a o důvodech kontroverzního zařazení amerického Dateku, jsme si povídali s Miroslavem Klauzem, ředitelem odboru monitoringu KCP.

Jakým způsobem vyhledáváte pochybné nabídky na internetu?

Hledáme podle klíčových slov a podle odkazů na českých vyhledávačích. Dalším zdrojem bývají upozornění veřejnosti. V takových případech stránky prověřujeme, i když nebyly v žádných odkazech. Důležité je, aby nabídka byla cílená na českého investora.
Při tvorbě seznamu bylo obtížné určit, které firmy skutečně neoprávněně investiční služby poskytují. Na internetu totiž může jít jen o reklamu. Některé firmy své prezentace několik let neměnily a teprve v reakci na zveřejnění v seznamu ji odstranily.
Někdy tyto firmy poskytují svou nabídku jinak než přes internet. To byl například i důvod zařazení Dateku. Jeho aktivity jsou na českém trhu cílenější než u ostatních zahraničních on-line brokerů. S jistou pravděpodobností tady své služby i poskytuje, avšak je třeba to prokázat dalším šetřením. Dále budeme na tomto případě spolupracovat s americkým regulátorem.

Jak probíhá nabídka Dateku?

Prostřednictvím internetu cíleně zasílají nabídky investorům. Pokud by však chtěli soustavně uzavírat smlouvy s českými investory, měli by mít naše povolení. Máme vážné podezření, že už jsou tu poskytovány služby ve větším rozsahu.

Takže vy jste toho názoru, že já (jako český občan) nemohu uzavřít smlouvu s Datekem?

Vy můžete, ale oni by ji neměli uzavřít s vámi, neboť nemají naši licenci. Vy nic neporušujete, máte právo uzavřít smlouvu s kýmkoliv.

Ve smlouvách s online brokery bývá ustanovení, že "smlouva se považuje za uzavřenou ve státě XYZ, USA". Mám tedy výkladu KCP rozumět tak, že pokud je smlouva uzavřena z českého internetu, tak bude považována za uzavřenou tady?

Ne, jednou věcí je podle jakého práva se smlouva uzavírá, druhou je poskytování investičních služeb. Zvolení práva v soukromoprávním vztahu nemůže mít vliv na posouzení veřejnoprávních skutečností. Je to stejné, jako by český subjekt poskytoval služby v Německu, smlouvy uzavíral podle českého práva a tvrdil by, že v Německu služby neposkytuje.

Máte už nějakou reakci od Dateku?

Zatím ne. Tento případ budeme i nadále šetřit.

Při prověřování podezřelých nabídek využíváte i upozornění od občanů. Je jich hodně?

Je jich málo, podle mého osobního názoru je to buď proto, že se bojí nebo se stydí. Některé takto získané informace bývají velice zajímavé a mohou nám pomoci při dalším šetření. Bohužel je však většinou získáme pouze telefonicky bez písemného potvrzení. Dalším problémem je, že řada firem nabízejících své služby nelegálně se rychle přesouvá a mění svůj název. Jejich činnost je však již spíše problémem pro policii, protože se často jedná o trestné činy. K tomu, abychom mohli investory varovat, bychom však museli mít k dispozici nějaký důkaz, například by museli přijít poškození klienti a písemně potvrdit nelegální činnost některé firmy. Zatím bohužel dostáváme převážně ústní upozornění, a protože se můžeme pohybovat pouze v rámci zákonů, nemůžeme na jeho základě tvrdit, že dochází k porušení zákona. Jediné, co můžeme, je neustále investory upozorňovat na rizikové chování firem a na základní zásady investování.

V souvislosti s naším rozhovorem jsem požádali o vyjádření i americký Datek. Ten však odmítl poskytnout jakýkoliv komentář.

Koho byste na seznam nelegálních investičních nabídek zařadili vy? Souhlasíte s názorem KCP na povinnost Dateku vlastnit českou licenci? Podělte se o své názory s ostatními.

A nezapomeňte se podívat na aktuální přehled nelegálních nabídek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2001 10:22

No, takhle se mi to líbí, děkuji za odpověď! ;o)

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2001 8:11, TGP

Jenom poznámka k doméně: klasická ukázka neschopnosti státní správy. KCP žila v domění, že domény jsou na příděl. Všem zaměstnancům nechala vytisknout vizitky s maily na doméně kcp.cz - a teprve poté zjistila, že ji už má dávno zaregistrované Kongresové centrum Praha (tatáž zkratka KCP, nejde tedy o žádnou spekulativní registraci). No a tak rádi sáhli po "americké" zkratce, která nijak nesouvisí s českým názvem a která normálního člověka nemůže napadnout. Ale aspoň jsme světoví, že?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aktuální přehled nelegálních nabídek

8. 10. 2001 | Tomáš Prouza

Komise pro cenné papíry upozorňuje investory na níže uvedené osoby, které, především prostřednictvím internetu, nabízejí nebo nabízely investiční služby, přičemž k jejich poskytování... celý článek

Komise znovu varuje investory

3. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Komise znovu varuje investory

Komise pro cenné papíry upozorňuje na níže uvedené osoby, které, především prostřednictvím internetu, nabízejí nebo nabízely investiční služby, přičemž k jejich poskytování nevlastní... celý článek

Partners Financial Services