Leasing roste

Leasing roste
Růst ekonomiky a s ním spojený vzestup investic přispívá ke zvyšování objemů leasingových obchodů. V oblasti finančního leasingu movitých věcí se již pohybujeme na úrovni vyspělé Evropy, v operativním pronájmu a leasingu nemovitostí však stále ještě na trhu existuje rozsáhlý prostor.

Leasing movitých předmětů vzrostl v prvním pololetí meziročně o 15,5 procenta. Tempo růstu trhu by se nemělo podle očekávání odborníků snížit ani ve druhém pololetí roku. Ceny leasingu by neměly znatelně růst ani po předpokládaném zvýšení sazeb Českou národní bankou. Český leasingový trh je velmi vyspělý, projevuje mimo jiné i na stagnaci auto leasingu a postupném nárůstu vlivu jeho jiných forem. Nepotvrzují se tak obavy z nasycenosti z předchozích let.

Výhody a nevýhody leasingu

    Výhody:

    • je dostupnější než úvěr, jeho vyřízení je téměř okamžité
    • je pružný v závislosti na platební schopnosti nájemce
    • umožňuje zkrácené odepisování investice
    • splátka je nákladovou položkou
    • náklady na pořízení se rozloží na další dobu

    Nevýhody:

    • pořizení je dražší než při platbě v hotovosti nebo na úvěr
    • na nájemce se přenášejí některá vlastnická rizika
    • nájemce má omezená užívací práva
    • nájemce nemůže vypovědět smlouvu
    • při bankrotu leasingové firmy může být předmět leasingu součástí konkurzní podstaty
    • k úpravě předmětu je nutný souhlas pronajímatele

    Členové Asociace leasingových společností, kteří ovládají 95 procent trhu, uzavřeli v roce 2000 leasingové kontrakty na movité předměty v celkové hodnotě 84,5 miliardy korun, což oproti předchozímu roku představuje nárůst o téměř 13 procent. Celková hodnota pronajatých věcí se pak, po odpisech za rok 2000, přiblížila částce 144 miliard korun. Stagnace stavební aktivity se však projevila v poklesu leasingu nemovitostí. Ten v minulém roce dosáhl hodnoty 4,4 miliardy korun, což je o 22 procent méně než v roce 1999. Koncem loňského roku však již bylo znatelné zlepšení zájmu o pronájem nemovitostí a obchody rozjednané v té době by měly vylepšit bilanci roku letošního. Dobrý byl naopak minulý rok pro poskytovatele operativního leasingu. Jeho objemy dále rostly na téměř tři miliardy korun, které však představují pouhá 3,5 procenta z celkových leasingových objemů. Ve vyspělých zemích se toto číslo pohybuje v řádu desítek procent a proto se hlavně v tomto segmentu očekává v dalších letech výrazný růst.

    Tak jako v předchozích letech, i loni představovaly hlavní část obchodů z hlediska druhu pronajatých předmětů osobní automobily. Jejich podíl byl 48,5 procenta, což je mírný pokles proti předloňským padesáti procentům. Zvýšil se však podíl leasovaných ojetých vozů, který objemem 7,2 miliardy korun, tvořil šestinu leasingových kontraktů na automobily. Oproti loňsku si o tři procenta přilepšily nákladní automobily, které s 24 miliardami korun představují 28 procent celkových obchodů. Podíl leasingu na financování nových investic do ekonomiky se v segmentu strojů a zařízení pohyboval na úrovni třiceti procent, což je podobná výše jako v předchozích letech. U investic do budov však leasing s přibližně dvěma procenty stále představuje okrajovou záležitost. Z jeho celkového loňského objemu 4,4 miliardy korun představovaly 70 procent (3,1 miliardy korun) prodejní prostory.

    Stále významnější část financování nákupu movitých věcí, především pro soukromou klientelu, představují splátkové společnosti. Oproti předchozímu roku tři největší společnosti zvýšily objem poskytnutých úvěrů téměř o třetinu na 9,2 miliardy korun. To představuje více než třetinu z celého trhu splátkového prodeje, kde bylo loni profinancováno zboží za více než 26 miliard korun. Do splátkového prodeje se však kromě specializovaných firem zapojily i velké leasingové společnosti. Pro GMAC (profil, názory), poskytující leasing na vozy značky Opel, představoval splátkový prodej částkou 876 milionů korun loni polovinu obratu. Na konci roku začal tento produkt nabízet i ČSOB Leasing (profil, názory) (bývalý OB Leasing). Ten, ač patří k největším leasingovým společnostem loni poskytl úvěry ve výši pouhých 139 milionů, v letošním roce by však chtěl dosáhnout několikanásobku, čímž by se zařadil do čela žebříčku splátkových společností.

    Na trhu také v uplynulém roce pokračovala koncentrace. Podíl pěti největších členů Asociace leasingových společností na obchodech všech členů vzrostl z předloňských 53 na 57 procent. Počet aktivně působících firem loni mírně klesl, přesto však pro malé společnosti stále existuje prostor v okrajových segmentech trhu a možnosti lokálního působení. Negativní vliv na obchodní výsledky některých menších společností měl loňský pád Investiční a poštovní banky. Ta poskytovala financování mnoha malým společnostem, které z důvodu nedostatku alternativních zdrojů musely přestat uzavírat nové obchody a pomalu utlumují činnost.

    Podobně jako v předchozím roce, i loni překvapil svými výsledky ČSOB Leasing, který růstem objemu obchodů o téměř 49 procent na 12,1 miliardy korun předstihl předloni druhý ŠkoFIN (profil, názory) (loňský obrat 11,4 miliardy korun) a dostal se na druhé místo za vedoucí CAC Leasing (profil, názory). Pro většinu velkých společností byl uplynulý rok velmi úspěšný a některé z nich zaznamenaly růst poskytnutých leasingů o mnoho desítek procent. Jeden z největších nárůstů, o 74 procent, zaznamenal ČP leasing (profil, názory). Na opačném konci tabulky nárůstů je IPB Leasing (profil, názory), pro který rok 2000 nebyl příliš úspěšný. Objemy jeho obchodů se propadly o čtyřicet procent. Hlavní příčinou byl pád mateřské IPB a problematická pozice firmy ve skupině ČSOB, která pozůstatky zkrachovalé banky přebrala. Ta totiž už jednu úspěšnou leasingovou společnost vlastní a je otázkou, jak s jejím konkurentem naloží.

    Objemy obchodů uzavřených loni českými leasingovými společnostmi představují více než 1,5 procenta celoevropského trhu. I toto malé číslo nás staví na dvanáctou příčku a předstihujeme tak mnoho vyspělých trhů včetně Dánska, Norska, Finska, Řecka a dalších.

    Přidali jsme pro vás novou sekci leasing. Přečtěte si co o leasingu ještě nevíte, nebo použijte naše srovnávací nástroje!

    Používáte leasing k financování svých potřeb? Je výhodný pro jednotlivce nebo jen pro firmy? Se kterou společností máte dobré zkušenosti? Které naopak radíte se vyhnout? Podělte se o své názory!

    Srovnávat se vyplatí

    Srovnávat se vyplatí

    Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    +1
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 4 komentářů

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

    16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

    Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

    Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

    Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

    11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

    Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

    Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

    Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

    11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

    Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

    Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

    Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

    11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

    Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

    Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

    Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

    9. 3. 2024 | Tomáš Krause

    Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

    Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

    Partners Financial Services