Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce

Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce
Nejen jméno změnila Investiční společnost České spořitelny. V nejbližších dnech uvede na trh zcela nový fond.
Statut nového fondu Trendbond, zaměřeného na dluhopisy České republiky, Polska a Maďarska již schválila Komise pro cenné papíry. Proč se ještě neprodává, napadne vás možná. Důvodem je vlekoucí se udělení povolení pro vedení subregistru pro mateřskou banku. "Předpokládáme, že fond uvedeme na trh na počátku října," komentuje záměry druhý muž ISČS (ISSIS) Petr Schůt.

Erste je vzorem

Předobrazem pro Trendbond se stal fond Danubia-Rent Erste Sparinvest (profil, názory). Ten je sice postaven poněkud šířeji – investuje do všech středo a východoevropských kandidátských zemí EU jádrem jeho portfolia jsou ale také papíry z Polska a Maďarska. ISČS zaujal pro svou dobrou výkonnost - momentálně meziročně +11 procent. Pro srovnání výlučně na tuzemský trh zaměřený Sporobond (OFSISSPB) zhodnotil za dvanáct měsíců majetek o 4,11 procent. V Maďarsku i v Polsku jsou totiž úrokové sazby stále vyšší než v tuzemsku. V obou zemích jsou navíc daleko rozvinutější emise kvalitních korporátních dluhopisů.

"Vsázíme na konvergenční efekt, s přibližováním k EU budou klesat úrokové sazby a díky tomu růst ceny dluhopisů," vysvětluje Petr Schůt. Podílníci nového fondu by neměli být vystaveni žádnému kreditnímu riziku – v portfoliu budou jen blue chips dluhopisy doplněné emisemi státními.

Podílníky nového fondu ale ohrožuje kurzové riziko. Červencový propad polského zlotého (profil, názory) měl na výkonnost Danubia-Rentu i na model historického vývoje Trendbondu zásadní dopad. Podle náměstka ISČS ale bude kurzové riziko minimalizováno. "Polský zlotý je více orientován na dolar, Maďarsko zase na euro, rizika se tak budou vyvažovat," říká.

Fond by měl být v počáteční fázi zainvestovanou polovinu portfolia v tuzemských dluhopisech, druhá polovina by měla být rovnoměrně rozdělena mezi papíry polské a maďarské. Cílově by měly dluhopisy každého ze tří kandidátských států zaujímat přibližně třetinu portfolia.

Ve Sporoplánu zatím nebude

Nový fond zatím nebude nabízen ve standardních balíčcích Sporoplán. Na vyžádání jej ale lze do portfolia zařadit. Úvahy ISČS se ale ubírají směrem k zcela novému balíčku. V budoucnu by chtěli začít nabízet Středoevropský balíček. V něm by kromě Trendbondu byl také Sporotrend (OFSISSPT) investující do středoevropských akcií. Fond bude spravovat některý ze stávajících managerů ISČS. Vstupní poplatek byl stanoven na 1,5 procenta, ve stejné výši bude i poplatek obhospodařovatelský.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
minimálně dva roky střední vysoká

Trendbond je zajímavým zpestřením tuzemského fondového trhu. Vzhledem k velkému kurzovému riziku zůstane zřejmě vždy ve stínu dluhopisového Sporobondu, bude sloužit jako doplněk portfolia. Pro zkušenější investory je zajímavou příležitostí diverzifikovat středoevropskou část portfolia mezi Sporotrend a Trendbond. Investiční společnosti České spořitelny náleží madaile za představení první fondové novinky roku 2001.

Má šanci se nový fond prosadit? Kolik majetku získá pod správu do konce roku? Co říkáte jeho poplatkové politice? Uvítali byste, kdyby investoval i do ostatních kandidátských zemí EU - členů OECD, tak jak má statutem povoleno? Napište svůj názor!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2001 15:14

Á zase jeden pumpař; samozřejmě, že žádný fond nezačímá od nuly, protože je nutno nějak počátek zainvestovat. A jinak: do špatného fondu by peníze dával jen moula, do dobrého napumpujte taky!

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2001 18:54, TGP

No tak to napumpují z jiných zdrojů, nebude to poprvé ani naposled, co investička takhle podporuje nový fond. Ale třeba nás něčím zajímavým překvapí, třeba zařazením do Sporoplánu.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Léto ve znamení balíčků

21. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

Léto ve znamení balíčků

Trend letošního léta je jasný – balíček sestavený z vlastních fondů, a to podle ochoty jednotlivých klientů podstupovat riziko. IKS prodává Felixe, SIS začala v červenci nabízet Sporoplán... celý článek

Investice do dluhopisů: moc šancí nemáte

20. 3. 2001 | Petr Vykoukal

Investice do dluhopisů: moc šancí nemáte

Obligace, především státní jsou ve finanční teorii považovány za bezpečnou konzervativní investici. Mnoho odborníků je doporučuje jako vhodný doplněk snižující riziko akciového portfolia.... celý článek

Sporotrend získá novou tvář

25. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek | 2 komentáře

Sporotrend získá novou tvář

Změna investiční strategie čeká v nejbližších měsících akciový Sporotrend Spořitelní investiční společnosti. Místo zaměření na české a západoevropské akcie bude zanedlouho fondem středoevropským.... celý článek

Kam s českým trhem akcií?

18. 10. 2000 | Jaroslav Rozehnal

Kam s českým trhem akcií?

Český kapitálový trh rychle ztratil vše, co za poslední rok získal. Deseti a více procentní roční přírůstky kurzů vzaly za své. Má trh perspektivu, nebo se pozitivní očekávání definitivně... celý článek

Partners Financial Services