Bude večeře v Londýně?

Bude večeře v Londýně?
Kapitálový, potažmo akciový trh nemá v Česku na růžích ustláno. Zatímco mu ale první polistopadové vlády škodily "jenom" pasivním přihlížením, vzala vláda ČSSD věci pevně do rukou.

Poprvé se nová vládní administrativa připomněla v kauze IPB. Šlo tenkrát především o nečinnost Komise pro cenné papíry, která nedokázala akcionáře - především ty drobné - včas varovat, pozor, něco není v pořádku, a zavčas stáhnout akcie z prestižního hlavního na méně bezpečný volný trh! V případě Českých radiokomunikací (ACCRADI) se však už vláda do akce zapojila naplno. Ránu akciovému trhu zasadila zejména takzvanými "Podmínkami" prodeje, kterými jednostranně zvýhodnila majoritního akcionáře - to jest sebe samu.

Jako Viktor Kožený

Jakým právem tak postupovala? Právem Viktora Koženého, který v minulosti díky naivitě nepřipravených DIKů a státní administrativy (pokud to nebyl z její strany dokonce zlý úmysl?) brutálně uplatňoval svou akcionářskou majoritu? Nabízí se i jiná jednoduchá otázka: jaký je rozdíl mezi dnes tolik zatracovaným "pirátem z Prahy" a státní administrativou? Snad jen ten, že z cizího krev neteče. Panu Koženému z jeho majetku krev teče a proto si za ním tak důsledně šlape a chrání ho. Státním úředníkům ze státního majetku krev neteče a jsou tudíž k jeho správě liknaví. Zkusme však šlápnout na jejich soukromý majetek! Určitě uslyšíme příval slov o jeho nedotknutelnosti a o svobodě. Ostatně jako před časem v České televizi.

Mediální šotek před několika málo dny způsobil zmatek na téma "Viktor Kožený, Interpol a mezinárodní zatykač". Celá situace hodně připomínala známou filmovou pohádku s nezapomenutelným monologem "Slibuji co jsem slíbil, odvolávám co jsem odvolal." Možná by nám v záplavě dementi a omluv nemělo uniknout podstatné: (1) nelze věřit všemu co slyšíme a (2) co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi!

Věřit se dá jen dvěma

Na českém akciovém trhu se horko těžko obchoduje se sedmi tituly a věřit se dá v podstatě jenom dvěma - České spořitelně (ACSPO) a Philip Morris ČR (ACTABAK). Obě společnosti jsou v rukou zahraničních (ó ta hrůza!) většinových majitelů a bývalý Tabák se dokonce obchoduje pouze na volném trhu. K akcionářům se ovšem chová, jako by byl na nejprestižnějším hlavním trhu. Komerční banka - a buďme spravedliví, tu se vládě v dané mizérii podařilo prodat celkem dobře - má naději, také díky zahraničnímu majiteli, na podobný vývoj jako Česká spořitelna. Telecom (ACTELEC) se nejspíš "sveze" s Radiokomunikacemi a po zkušenostech s nimi nečeká asi nic moc ani ČEZ (ACCEZ) a Unipetrol (ACUNIPE). Sílí proto tlak, aby byla privatizace do voleb zastavena. A není se čemu divit. Pořád se ještě jedná o značné jmění a mělo-li by být "rozdáno" podobně jako majetek Radiokomunikací, hrozí, že nás zaplacení předvolebních lákadel - sociální podpory, důchody - může přijít pěkně draho.

Bude vládu hledat Interpol?

Směšně v souvislosti s prodejem Radiokomunikací vyznívá zdůvodnění vlády, podle kterého je prodala tak špatně proto, aby zamezila dalšímu propadu na burze. Možná - díky vládnímu přičinění - má už dnes společnost menší tržní hodnotu než ony pověstné prázdné přístavy, které zbyly po "pirátovi z Prahy". Uspořádá vláda v Londýně slavnostní večeři? Nebo se naopak nabídne Interpolu, protože vytunelovala jmění akcionářů a vydá sama na sebe mezinárodní zatykač za vytunelování hospodářsky úspěšné společnosti? Na jaře totiž odmítla nabídku 225 mil USD, protože jí to bylo málo, aby firmu na konci léta prodala za 177 mil USD! Kdo je blázen? Kdo bude inkasovat rozdíl? Spojené úsilí státních úředníků reprezentované před časem nadutými a namyšlenými slovy "prodáme i za lacno," - jako by prodávali vlastní majetek - a "renomovaných" analytiků, kteří postupně a "odborně" srazili cenu až téměř k nule přineslo ovoce - vnuk zašantročil dědův grunt.

Vleklým problémem polistopadové ekonomiky bylo - a stále je - totální nepochopení funkce kapitálového trhu, potažmo funkce majetku. Začíná pochybnostmi jak postupovat vůči zlodějům a vandalům, kteří ničí soukromý majetek - nedej bože, když se majitel postaví aktivně na obranu svého majetku - a končí, zatím, u prodeje státního podílu v Českých radiokomunikacích. Ty totiž nepatřily ani vládě, ani "nám všem". Patřily a patří akcionářům. Těm velkým, ale i těm malým, a nikdo nemá právo je okrádat nebo ohrožovat jejich majetek. Ani stát reprezentovaný tu vládou - to když pirátsky prodává, tu Komisí pro cenné papíry - to když svou liknavostí a nedůsledností při ohrožení kapitálového trhu nezasahuje.

Na součástkách lze vydělat více

Koupíme-li si levně ojeté auto a ve vhodnou chvíli ho výhodně po součástkách rozprodáme vyděláme často v součtu mnohem víc než jsme původně zaplatili. Nic nového pod sluncem. O to víc nás zlobí samolibé řeči o tom, že "Radiokomunikace budou s největší pravděpodobností sice rozděleny a části prodány, nicméně to už je věcí nového vlastníka". Asi potom stěží pochopíme, proč firma, která zabezpečuje televizní signál pro celou republiku, nabitá kvalitním technickým vybavením a chytrými lidmi vynesla při prodeji tak málo. Naopak snadněji pochopíme proč - mají-li například na vysílače zálusk Britové, Izraelci či ještě někdo další - u nás ochabuje zájem o vstup do Evropské unie a vzrůstá nacionalismus. I o tom je privatizace. Nejen o pracovních obědech, šatech podle posledního střihu, záři reflektorů, image a mudrlantských řečech o ničem. Za těch 177 miliónů dolarů místo odmítnutých 225 miliónů se Radiokomunikace daly prodat i v bermudách a tričku.

Po dni "D" - 11. září - se možná na problémy okolo privatizace Radiokomunikací zapomene. Možná ale ne, možná si uvědomíme, podobně jako dnes Američané: hlavu vzhůru, potíže nás nepoloží, musíme začít znovu a lépe. Před privatizací ještě stojí dvě velké společnosti: ČEZ a Unipetrol a snad není vše ztraceno ani v případě Telecomu. Berme dosavadní výsledky jako příležitost a varování zároveň, aby volič příští rok nepráskl do stolu a neřekl: a dost!

Co si o privatizaci radiokomunikací myslíte vy? Budou zbývající privatizace podobným fiaskem? Podělte se o své názory!

Přečtěte si v sekci České akcie další komentáře Emila Dočkala.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2001 8:27, anonymní anonym

Jestli poněkud amatérsky napsaný článek potvrzuje Vaše zjištění tak by myslím bylo velmi zajímavé se s námi o ně podělit. A zavedená klišé typu placený krvavě z našich daní - nenahradil jste pouze krvavé mozoly dělnické třídy? Promiňte, ale mám už těch pitomých blábolů plné zuby. Místo seriozní diskuse jen výkřiky do tmy. A to včetně autora článku.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2001 11:51, TGP

Pěkně depresivní myšlenka. Opravdu se bojím, že bude ještě hůř. Když vidím ty kašpárky v televizi, tak je mi z toho pěkně nevolno.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

26. 7. 2001 | Petr Vykoukal

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

Prudkým poklesem včera reagovaly akcie Českých radiokomunikací na zprávu, že vláda odložila o dalších několik týdnů rozhodnutí o jejich privatizaci. Investoři tak dávají najevo, že... celý článek

Partners Financial Services