Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám
Rating fondů zaznamenal v srpnu spíše drobné změny. O hvězdičky přišly některé akciové fondy, ostatní kategorie však spíše získávaly.

Akciové fondy

Tato skupina se díky více než jednoroční historii rozrostla o dva nové fondy ze skupiny ČSOB – evropský akciový a český akciový. V kategorii bylo vyhodnocováno celkem osm fondů. Jediným fondem, který dosáhl maximálního počtu pěti hvězdiček, je nově zařazený fond ČSOB český akciový (OFOBICAK), který sem patří dle metodiky UNIS, struktura jeho portfolia tomu však neodpovídá, jelikož veškerá aktiva jsou uložena ve formě termínovaných vkladů. Největší propad zaznamenaly fondy AKRO mezinárodní akciový (OFAKRMA)a ČSOB světových akcií (OFOBISAK), které shodně ztratily dvě hvězdičky. Mírné posílení o jednu hvězdičku zaznamenal Citicorp OPF akcií (OFCITAKC). Další ztrátě hvězdičky se neubránil ISČS Sporotrend (OFSISSPT), který se s třemi hvězdičkami zařadil do středu hodnocených fondů. Ostatní fondy dosáhly stejných výsledků jako v předchozím hodnocení.

Dluhopisové fondy

V této kategorii je vyhodnocováno sedm fondů. Za pětihvězdičkové bylo označeno duo fondů: stálice mezi dluhopisovými fondy IKS Dluhopisový (OFIKSDL)a nově ISČS Sporobond (OFSISSPB), který zaznamenal největší zlepšení o dvě hvězdičky. Naproti tomu minule pětihvězdičkový 1.IN Dluhopisový fond (OFPISDL)ztratil dvě hvězdičky v důsledku zhoršením ukazatele rizikovosti. Dlouhou dobu pětihvězdičkový fond ISČS Bondinvest (OFSISBON) zlepšil své hodnocení o hvězdičku a částečně tak redukoval svůj minulý propad.

Fondy peněžního trhu

V této kategorii je vyhodnocováno devět fondů. Stálicemi s pěti hvězdami zůstávají i nadále ŽB-Sporokonto (OFZBTSPO), 1.IN fond peněžního trhu (OFPISPT) a nově se mezi ně zařadily i IKS Peněžní trh (OFIKSPT) a ISČS Merkur (OFSISMER). Ten zaznamenal největší nárůst o dvě hvězdičky. Mírně, a to o jednu hvězdičku, oslabil opět ISČS Sporoinvest (OFSISSPI), který tak dosahuje pouze na průměrné tříhvězdičkové hodnocení. Výsledky u ostatních fondů jsou stejné jako minule.

Smíšené fondy

Do největší fondové kategorie přibyly dva nováčci, IKS Globální (OFIKSGL) a ČSOB smíšený (OFOBISMI). Jsou to fondy s delší než jednoroční existenci. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení si i nadále udržují ISČS Výnosový (OFSISVYN), ISČS Český (OFSISCES), ŽB balancovaný fond nadací (OFZBTNAD), IKS Plus balancovaný (OFIKSBAL) a nově i IKS Globální (OFIKSGL). Ztrátu dvou hvězdiček zaznamenal PKIS Růstový (OFPKRU), který byl způsoben zhoršením ukazatele rizikovosti. Největší nárůst hvězdiček zaznamenal Newton Praděd (OFNTNPRA), kdy získal dvě minule ztracené hvězdičky zpět. Ostatní fondy si udržely své předchozí hodnocení, případně získaly či ztratily po jedné hvězdičce. Hodnocená skupina fondů čítá již třicet fondů a je tak z našich fondových kategorií nejširší. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a řadu z nich by bylo možno podle aktuálního složení portfolia zařadit do jiných skupin. To může částečně zkreslovat výsledky, jelikož není hodnoceno teritorium, a tudíž ani teritoriální investiční rizikovost.

Více než slova vypoví naše přehledná tabulka historických scoringů.

Osvěžte si, jakou metodiku při určování scoringových hvězdiček používáme.

Co říkáte změnám ve scoringovém hodnocení? Jsou naznačené vzestupy a pády oprávněné? Jak dopadl ten "váš" fond? Napište svůj názor.

A nezapomeňte připsat své názory k jednotlivým fondům. Stačí kliknout na jejich symbol v závorce a poté na položku Názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

14. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

Výkonnost, riziko, stabilita - tři faktory ovlivňující, který fond si v pravidelném scoringovém hodnocení polepší a který pohorší. Výsledky i přes opětovný propad kapitálových trhů... celý článek

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

12. 6. 2001 | Tomáš Skřivánek

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

Zhoršení výsledků zazanamenaly oproti předchozím scoringovým hodnocení smíšené fondy. Ostatní kategorie, tedy fondy akciové, dluhopisové a peněžního trhu, si v hodnocení v průměru polepšily.... celý článek

Hvězdné nebe podruhé

15. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe podruhé

Znovu po čtvrt roce rozdaly Peníze.CZ spolu s Czech Rating Agency scoringové hvězdičky. Nové bodování odráží situaci českých fondů na konci minulého roku. Co se v jednotlivých kategoriích... celý článek

Hvězdné nebe

12. 10. 2000 | Tomáš Prouza

Hvězdné nebe

Vybrat si ten nejlepší podílový fond není právě jednoduché. Od 12. října je to ale opět o něco snadnější. Stačí se podívat na hvězdnou konstelaci každého fondu.

Partners Financial Services