Komise se bojí?

Petr Vykoukal | rubrika: Analýza | 12. 9. 2001 | 44 komentářů
Komise se bojí?
Komise pro cenné papíry včera vydala aktualizovaný seznam pochybných investičních nabídek, které vypátrala na internetu. Oproti tomu, který byl zveřejněn <a href="/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=510">minule </a>, pořádně prořídl.

Zajímavým úkazem je vymazání společností, které začaly KCP vyhrožovat soudními žalobami. Společnosti AZ Investments a Colosseum (profil, názory) z nabídek zmizely. Stejně tak na seznamu nenajdeme ty, jejichž stránky byly v době publikace původního seznamu již značně neaktuální. Ze seznamu vymizela i Společnost finančních poradců, jejichž webové stránky pouze informovaly o stavebním spoření, penzijních fondech a životních pojistkách (že by tyto produkty Komise hodlala zakázat?). Na listině však bez jakéhokoliv dalšího odůvodění stále zůstává významný americký internetový broker Datek. Pravděpodobně je tomu tak proto, že nezačal vyhrožovat žalobami. Celkově ze seznamu zmizelo osm firem.

Pravděpodobně v reakci na poznámky, že seznam rozhodně není úplný, se v něm objevují tři nové společnosti. Jedna z nich, Monterey Capital, však již před delší dobou ukončila činnost a jeden z jejích bývalých zaměstnanců působí v další forexové firmě (FOReign EXchange – mezinárodní devizový trh). Firma před několika lety nabízela obchodování s devizami a zaštiťovala se společností Roger Douglas založenou v daňovém ráji, prostřednictvím které prý všechny obchody probíhaly. V databázi majitelů internetových domén se však dalo zjistit, že plátcem registračního poplatku za doménu rogerdouglas.com byl jednatel společnosti Monterey Capital. Všechny obchody byly pouze fingované a postupně bylo klientovi předstíráno, že přišel o všechno spekulacemi s devizami. Nic z toho však nebyla pravda a peníze skončili v kapsách majitelů Monterey.

Oprava seznamu je ze strany Komise rozhodně dobrý krokem, měla by se však snažit držet krok s podvodníky a místo zastaralých a "zapomenutých" internetové stránek uvádět takové, které stále ještě slouží k lákání peněz z důvěřivých investorů.

Koho byste na seznam zařadili vy? Stali jste se obětí nějakých finančních podvodníků? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2001 14:08, TGP

Naopak. Myslím, že se docela shodujeme. Já zdůrazňuji: naplňujme již dnes platné zákony co nejlépe to jde, vy dodáváte - v případě potřeby je nutné zákon doplnit. Každý klademe důraz na něco trochu jiného, ale v podstatě jde o stejnou věc.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 9. 2001 17:05

KCP: Osm firem, jež podezírala komise, již změnilo webové stránky zpět ...
PRAHA 13. září (ČTK) - Ze seznamu firem, které podle Komise pro cenné papíry nabízejí či nabízely investiční služby, k jejichž poskytování je třeba licence, bylo po úpravě internetových stránek v souladu se zákonem vyřazeno osm z nich. Patřily k nim i společnosti AZ Investments a H&H Broker, jež zařazení mezi podezřelé firmy odmítly a zvažovaly podání trestního oznámení. ČTK to dnes vysvětlil Zdeněk Lukeš z komise.
"Jednoznačně lze konstatovat, že zveřejnění seznamu plní svůj účel a uvedení všech společností bylo opodstatněné," uvedl Lukeš.
V souladu s požadavky komise změnily stránky i Comernet, Labartt Investment, Společnost finančních poradců, Top Invest Třebíč, Trigon CZ a Colosseum. Zbylé tři subjekty Everbright, Janeček & partners a MK I. Invest webovou prezentaci investičních služeb zrušily úplně.
Firmy AZ Investment a Colosseum jednají s komisí ve věci podání žádosti o poskytování investičních služeb podle zákona o cenných papírech. S komisí jedná i společnost REX Investment, na aktualizovaném seznamu ale zatím zůstala.
Mezi podezřelé z obcházení zákona komise nově přiřadila firmy Bonita International, PRE INVEST a Monterey Capital. Na seznamu zůstaly vedle REX Investment firmy Družstvo drobných investorů, Datek, TWT, Harpoon Capital, Beskydská finanční, Entau AG, Richmond Consultancy, AOL Financial holdings, WAREX a adresu www.mujweb.cz/www/zlaty dul/. Seznam společností je na adrese www.sec.cz v oddílu Rádce investora a bude upravován každých deset dní.
tzi nol

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komise znovu varuje investory

3. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Komise znovu varuje investory

Komise pro cenné papíry upozorňuje na níže uvedené osoby, které, především prostřednictvím internetu, nabízejí nebo nabízely investiční služby, přičemž k jejich poskytování nevlastní... celý článek

Partners Financial Services