Stavební spořitelny již nepreferují přátelské klienty

Stavební spořitelny již nepreferují přátelské klienty
Ač mnozí ještě nedávno předpovídali, že stavební spoření ztratí svoji pozici mezi finančními produkty, pořád se tak neděje. Na situaci nic nemění ani odstranění některých výhod s produktem donedávna ještě pevně spjatých.

Klesající úrokové sazby donutily stavební spořitelny odstranit zvýhodnění, která ještě donedávna poskytovala tzv. přátelským klientům (těm, kteří si neberou úvěr a pouze spoří). Raiffeisen (SSRA) zvýhodnění odstranil již loni, Modrá pyramida (SSKB) v průběhu prvního pololetí, Českomoravská stavební (SSCM) od začátku září a Hypo (SSHY) chystá podobný krok na říjen. Přesto jednotlivé stavební spořitelny již hlásí překonání loňských čísel, jejichž překonání ještě před půl rokem nebylo považováno za pravděpodobné. Českomoravská stavební spořitelna se ke konci pololetí přiblížila hranici jednoho a půl milionu klientů a její největší konkurent Stavební spořitelna České spořitelny (SSCS) překročila magický milion. V brzké době tak může očekávat, že stavební spoření již bude mít více než čtyřicet procent Čechů. Představitelé stavebních spořitelen se domnívají, že by se toto číslo mohlo do budoucna ustálit na úrovni padesáti procent. Za trvajícím úspěchem stojí pravděpodobně především to, že díky státní podpoře jsou i nadále výnosy dosažitelné ve stavebním spoření nejvyšší a současně nejjistější z většiny produktů osobních financí.

Čtyři miliony klientů

Stavební spoření získalo mezi finančními produkty pozici, kterou ji ty ostatní mohou pouze závidět. Celkový počet platných smluv totiž na konci roku 2000 činil 3 686 839 a pro letošní rok se očekává prolomení čtyřmilionové hranice. Penzijní připojištění i podílové fondy jsou daleko vzadu, krok v počtu klientů mohou držet pouze životní pojistky, z nichž mnohé jsou však staré desítky let. Stavebním spořitelnám však na získání svého postavení stačilo sedm let. Nových smluv uzavřených loni bylo více než milión, přibližně čtyřicet procent z nich tvořily tzv. následné smlouvy uzavřené těmi, jimž skončil první pětiletý cyklus a rozhodli se své naspořené peníze vybrat.

Úspěch stavebního spoření je možno hledat především v jeho jednoduchosti. Produkt je velice blízký vkladním knížkám a termínovaným vkladům, které kromě životního pojištění představovaly jedinou možnost uložení peněz v dobách socialismu. Protože úroková sazba je pevná, je možné klientovi říct předem, kolik po uplynutí pětiletého cyklu dostane, a navíc díky státní podpoře je oproti termínovaným vkladům zhodnocení více než dvojnásobné a výnosy ze stavebního spoření se nezdaňují.

Analýza trhu

O klienty na trhu soupeří šest stavebních spořitelen. Jedničkou je již několik let Českomoravská stavební spořitelna, která je dceřinnou společností Československé obchodní banky a německé Bausparkasse Schwäbisch Hall. Její podíl na trhu dosahuje 37 procent (měřeno počtem smluv) a o procento méně co se týče vkladů. Celková aktiva této stavební spořitelny dosáhla ke konci roku 2000 výše 47 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o necelých patnáct procent. Podobně (o 12 až 18 procent) rostly bilanční sumy i ostatních, výjimkou je Hypo stavební spořitelna, které vzrostla bilanční suma o 53 procent a objem vkladů dokonce o 92 procent. Hlavním důvodem tohoto nárůstu je zvýšení celkového počtu klientů o 42 procent. Všem ostatním počty klientů také rostly, tento růst se však pohyboval v rozmezí 21 až 23 procent.

Propad úrokových výnosů, způsobený nízkými úrokovými sazbami, se podepsal na výsledcích hospodaření většiny spořitelen. Relativně nejvíce, o 82 procent, klesl zisk Wuestenrotu, kterého od ztráty uchránilo jen podstatné snížení provozních nákladů. V absolutních číslech se nejvíce zhoršilo hospodaření Českomoravské stavební spořitelny, jejíž čisté úrokové výnosy byly v roce 2000 oproti předchozímu roku o 550 milionů nižší. Výsledkem byl propad zisku o 57 procent. Podobně dopadla i Stavební spořitelna ČS. Zbývajícím třem spořitelnám zisk rostl, Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky zvýšila svůj zisk 14 milionů korun (šest procent meziročně), Hypo o tři miliony (devět procent) a Raiffeisen o 1,3 milionu (přibližně deset procent).

Ve snaze zlepšit své hospodaření se spořitelny snaží poskytovat více úvěrů. V dobách vysokých mezibankovních sazeb jim totiž největší výnosy přinášely vklady v bankách, nyní je však pro ně výhodnější půjčit peníze svým klientům. Podmínky pro získání půjček se tak především v průběhu roku 2001 výrazně zjednodušily. Už v roce 2000 celkový počet poskytnutých úvěrů (od začátku existence stavebního spoření) vzrost meziročně o třetinu. V počtu úvěrů vede Českomoravská stavební spořitelna s více než 185 tisíci, což představuje 45 procent všech úvěrů ze stavebního spoření, což je podstatně více, než je její podíl na počtu klientů. Na úplně opačném konci je Hypo, které sice co do počtu klientů drží sedmiprocentní podíl, v poskytnutých úvěrech má ale jen polovinu procenta. Celkový počet poskytnutých úvěrů za dobu existence stavebního spoření dosáhl 408 838, což představuje 54,7 miliardy korun.

Chcete ještě stihnout uzavřít smlouvu za výhodnějších podmínek? Neváhejte a učiňte tak tou nejjednodušší cestou - online.  

Už máte uzavřenou smlouvu o stavebním spoření? Myslíte si, že bude slavit úspěchy i v dalších letech, nebo snad konečně nad ním zvítězí i jiné produkty? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services