Zmást už nebude tak snadné

Zmást už nebude tak snadné
Na začátku září podepsal prezident republiky zákon o spotřebitelských úvěrech. Neuškodí proto stručně nastínit, co to znamená pro běžné lidi a jak moc to ovlivní obsah jejich peněženek.

Pouze podpis prezidenta republiky chyběl k tomu, aby zákon o některých podmínkách sjednávání spotřebitelských úvěrů (jeho přesnější název) mohl vstoupit v platnost. V dubnu jej schválila Poslanecká sněmovna, v srpnu tak učinil také Senát. Poslední překážka nyní padla a zákon, jenž bude účinný od ledna příštího roku, byl zveřejněn ve Sbírce zákonů.

Konec mystifikaci

Ze změn, které zákon přináší, se jako nejdůležitější jeví povinnost bank a splátkových společností uvádět vždy roční úrokovou sazbu. Znamená to konec obrovské mystifikaci zájemců o úvěr – ti si totiž většinou nedokázali převést měsíční úrokovou sazbu na její roční výši a pak tuto hodnotu porovnat s konkurencí. Jenom doufejme, že se na počátku roku nezvýší počet infarktů. Až totiž lidé zjistí, že si půjčují třeba za třicet procent ročně, pořádně to s nimi zamává. Velké společnosti jako Cetelem nebo Home Credit až dosud na svých letácích uváděly pouze výši měsíčních splátek, ze kterých se skutečné náklady na úvěr velmi těžko počítají.

Druhým pozitivem zákona bude možnost předčasného splacení dlužné částky bez pokut. Zatímco dosud bylo takové jednání dobrovolné (předčasné splacení nesankcionují například společnosti Cetelem nebo GE Capital Multiservis), od ledna již zákon takovou povinnost ukládá všem.

Splátky dostanete zpět

Od nového roku se také narovnají podmínky mezi dlužníky a leasingovými společnostmi. Dlužník se již nebude muset bát, že v případě finanční tísně přijde nejen o předmět, ale i o do té doby uhrazené splátky. Napříště totiž budou muset leasingové společnosti zaplacené splátky kompenzovat.

Zamává to s úroky?

Všechna zmíněná ustanovení se týkají zveřejňování údajů, případně narovnání podmínek obou zúčastněných stran. Bude mít ale účinnost zákona vliv také na výše úrokových sazeb? Dá se očekávat jejich pokles? Na tuto otázku rozhodně není lehké odpovědět. Mnoho lidí si například myslí, že díky povinnosti zveřejňovat své sazby se budou snažit splátkové společnosti přiblížit své úrokové sazby těm bankovním, které jsou i o polovinu nižší. Neméně početná skupina ale namítá, že vysoké úroky nabízejí prakticky všechny nebankovní subjekty. Díky tomu, že lze u nich získat úvěr relativně jednodušeji než v bance, určitě nebudou mít nouzi o klienty ani příští rok. Tak proč snižovat úroky? O tom, jak se budou sazby skutečně vyvíjet, tedy můžeme pouze spekulovat. Předpovídat budoucnost nechce ani Jan Hainz, ředitel komunikace GE Capital Multiservis. Podle něj je zatím předčasné hovořit o konkrétních dopadech zákona na úrokové sazby, protože některá ustanovení zákona stále neposkytují dostatečný prostor pro seriozní odhad, jakým směrem se budou ubírat. Do roku 2002 se tedy musíme nechat překvapit.

Vzali jste si minulý rok spotřebitelský úvěr na nákup vánočních dárků? Vezmete si ho i tentokrát, nebo raději počkáte až na nový rok? Napište nám o tom.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-65
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2001 11:02, TGP

A kdo to bude kontrolovat? A jaké budou sankce?

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2001 22:12, Pan P.

Není to tak, u OK karty je možné předčasně splatit část úvěru nebo dokonce celý úvěr, je třeba zavolat na zákaznický servis, je to bez jakéhokoliv poplatku.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services