Hornický fond vydělal nejvíce

Hornický fond vydělal nejvíce
Velký penzijní fond neznamená automaticky největší výnos. Spíše naopak. Více v prvním pololetí vydělaly malé fondy. Že by Davidové porazili Goliáše?

Ze sedmnácti fungujících penzijních fondů měl v první polovině roku z hlediska výnosů nejpříznivější výsledek Hornický penzijní fond (PFHOR), u kterého poměr vytvořeného zisku k průměrnému objemu vlastního jmění účastníka činil 7,4 procenta. Následovaly Generali PF (PFGECR) se 6,3 procenta a ČSOB PF (PFCSOB) s 5,8 procenta. Údaje poskytla Asociace penzijních fondů ČR.

Tento ukazatel vyjadřuje podle Davida Roje z asociace schopnost vytvářet prostředky na připisování zhodnocení klientům a zohledňuje již i veškeré náklady penzijních fondů. Toto číslo však spolehlivě vyjadřuje schopnost generovat zdroj zhodnocení až po ukončení roku, to znamená za poslední čtvrtletí, dodal.

Za prvními třemi fondy následovaly Vojenský otevřený PF (PFVO) s 5,3 procenta, Allianz PF (PFALZB) s 5,1 procenta a Zemský PF (PFALZB) s pěti procenty. Na opačném konci žebříčku se umístily Českomoravský PF (PFCM) (2,5 procenta), Winterthur PF (PFWIN) (3,0 procenta) a Commercial Union PF (PFVV) (3,1 procenta).

Výnosy penzijních fondů za tento rok však inflaci podle prezidenta APF Petra Illetška vzhledem k jejímu zvýšenému odhadu zřejmě nepřevýší. Pro letošek odhaduje Česká národní banka inflaci asi šest procent. Výnosy připojištěných osob se za rok 2000 pohybovaly též kolem míry loňské inflace, která byla čtyři procenta.

Víte který penzijní fond je momentálně největší? Přečtete si zde

Je podle vás při stávajících výnosech penzijní připojištění výhodné? Který fond doporučujete? Napište svůj názor!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2001 9:35, TGP

Ano, tyhle manipulace se v minulosti objevovaly, ale dnes jsou mnohem méně časté - dělaly to většinou fondy, které již zanikly, ale někdy i fondy velkých bank (právě ono přenášení nákladů).

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2001 9:38, TGP

Přesně tak. Několik let existovaly fondy, které měly oficiálně třeba 0 zaměstnanců a nikomu to nevadilo - Asociaci PF, dozoru na ministerstvu financí, médiím... A myslím, že by to oficiálně nikomu nevadilo ani dnes, protože MF je ještě neschopnější než KCP (ta je dnes už mnohem dál) a APF není schopna se na čemkoliv domluvit.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelní penzijní fond bodoval

7. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Spořitelní penzijní fond bodoval

Vojenský penzijní fond už není leadrem trhu. O zhruba pět tisíc klientů ho letos v pololetí předstihl Spořitelní penzijní fond.

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

24. 8. 2001 | Lukáš Půda

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

Pět týdnů uplynulo jako voda a už zde máme další vyhlášení naší soutěže. Cenu serveru Peníze.CZ za nejlepší web penzijního fondu si tentokrát odnesou zástupci dvou společností – Penzijního... celý článek

Partners Financial Services