Pavel Pršala, ředitel a předseda představenstva IKS Komerční banky

Tomáš Skřivánek | 6. 9. 2001

1) Považujete za správné investovat do fondů své investiční společnosti?
Je to v prvé řadě vyjádřením důvěry k vlastní firmě - tj. pokud zaměstnanci sami z vlastní vůle investují do produktů své firmy. Pokud jim firma "vyplácí" část odměny za práci v podobě vlastního produktu, pak nemá smysl meditovat nad tím, nakolik je tento fakt sám o sobě etický - to prokáže chování zaměstnanců: buďto produkt ihned prodají, nebo si jej ponechají jako dobrou investici. Nad tím, aby vše probíhalo eticky (tj. jak nákupy tak i prodeje podílových listů) by měl ve firmě bdít svědomitý compliance officer (dohlížecí úředník), který sleduje a vyžaduje plnění předepsaných pravidel (v tomto případě norem vydaných KCP a pravidel přijatých členskými společnostmi UNIS) a kontroluje, zda to pracovníci, resp. zaměstnanci plní.

2) Reguluje vaše firma nějak nákup vlastních podílových listů? Jak?
Ano, naprosto standardním způsobem, který odpovídá přijatým pravidlům a zásadám člena Unie investičních společností ČR, která mimochodem patří mezi nejpřísnější na světě.

3) Jste podílníkem svých fondů?
Ano.

4) Investujete do fondů pravidelně nebo se jednalo o jednorázovou investici?
Obojí.

5) Kolik podílových listů kterých z vašich podílových fondů vlastníte?
Není to tolik, abych to musel majetkově přiznávat a jsou to fondy zastoupené v našem vlastním produktu FELIX, ale v trochu jiných poměrech - vysvětlení je především v tom, že si platím penzijní připojištění a kapitálové životní pojištění, proto si mohu dovolit o něco agresívnější investiční strategii proti těm, které doporučujeme běžně našim klientům. K tomu mohu už jen dodat, že ale v žádném případě nepatřím na poli investování ani k hazardérům, ani k spekulantům.

6) Odměňuje vaše firma zaměstnance podílovými listy?
Ano, ale zatím toto odměňování nedosáhlo rozměru klasického, resp. standardního motivačního programu. Možná se ale do budoucna takový typ motivačního programu rozvine i u nás. Zatím však motivaci zaměstnanců IKS směrujeme více na penzijní pojištění a sociální program. Pohybujeme se totiž stále v prostředí, které čerpá spíše z evropských kulturních tradic, i když já osobně se rád nechávám inspirovat anglosaskou, zejména severoamerickou mentalitou. Nikomu ji sice nevnucuji, ale snažím se dělat v práci i v osobním životě maximum pro to, aby se co nejrychleji zabydlela i v české kotlině.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investovat nebo ne?

6. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Investovat nebo ne?

Kupují si šéfové tuzemských investičních společností podílové listy jimi spravovaných fondů nebo své peníze investují jinam? Snažili jsme se zjistit nejen zda, ale i kolik.

Partners Financial Services