Bezplatná zdravotní péče? Iluze

Bezplatná zdravotní péče? Iluze
Česká republika má s některými státy uzavřeny dvojstranné dohody upravující poskytování bezplatného lékařského ošetření. Několikrát se objevily názory, že se turisté při cestách do těchto zemí nemusejí pojišťovat. Skutečnost ale není tak růžová, jak je mnohdy prezentováno.
Představme si turistu, který se chystá na dovolenou do Rakouska. Někde v novinách si přečetl, že s touto zemí máme podepsánu jakousi dohodu a nezbytné ošetření je pro české občany bezplatné. Milý turista zajásá a představí si ušetřené peníze (denní sazby pojistného za léčebné výlohy se při cestách do Evropy pohybují v rozmezí zhruba 14 – 70 korun). Pokud se však na tyto informace spolehne a do Rakouska nakonec vycestuje jen tak, výhody této dohody se na něj prakticky nevztahují. Problém je v tom, že díky smlouvě jsou naši občané vnímáni na stejné úrovni, jako by byli pojištěnci rakouskými – ale jen pokud splní určité podmínky. Proto se vyplatí zavolat si na Ministerstvo zdravotnictví, případně na svoji pojišťovnu a zjistit všechny informace, jež jsou pro bezproblémovou cestu do ciziny potřebné.

Bez formuláře ani ránu

Vyjíždíte-li do Rakouska, znamená to pro vás návštěvu pojišťovny a vyzvednutí speciálního formuláře "Potvrzení o nároku na věcné dávky při přechodném pobytu v Rakousku". Tento doklad pak odevzdáváte nemocenské pokladně v místě pobytu v Rakousku (ta o tom vydá doklad za padesát šilinků), případně jej můžete předložit zdravotnickému zařízení, jež vám poskytuje neodkladnou péči. Ani splnění všech těchto podmínek neznamená automaticky bezplatnou péči. Stejně jako rakouský občan totiž musíte hradit spoluúčast ve výši desítek až stovek šilinků za léky a ještě více za pobyt v nemocnici. Tento systém se navíc nevztahuje například na převozy nemocného do vlasti. A pozor! Ošetřit se můžete nechat pouze ve smluvním zařízení!

Ten, kdo formulář od své pojišťovny nemá, je ve velké nevýhodě. Je na něj totiž pohlíženo jako na cizince z nesmluvní země, a proto mu může lékař při ambulantní péči částku jednoduše vyúčtovat. Po návratu ji sice může dostat turista od pojišťovny zpět, ale jen v takové hodnotě, na kolik by jej přišlo ošetření, kdyby formulář s sebou měl.

Co všechno spadá pod pojem nutná a neodkladná péče, trefně vysvětlila pracovnice infolinky Všeobecné zdravotní pojišťovny: "Do neodkladné péče se zahrnuje například i porod mimo termín. Pokud k němu ale dojde v očekávaném termínu, do tohoto druhu péče již nespadá."

Do Chorvatska zatím bez jistoty

A jak to vypadá s ostatními zeměmi? S Chorvatskem máme podepsánu obdobnou dohodu, ke které ale zatím nejsou správní ujednání (dodatky, které způsob hrazení podrobněji upravují). Proto se na české občany nevztahují ty výhody, které plynou ze smlouvy s Rakouskem. Většinou sice lékaři v Chorvatsku ošetří pacienta bezplatně, ale v některých případech musí nemocný péči uhradit a doklad o tom předložit své pojišťovně. Ta se mnohdy brání částku vyplatit právě s poukazem na neexistenci správních ujednání. Po jejich schválení bude systém poskytování zdravotní péče fungovat obdobně jako již funguje s Rakouskem.

Německo až příští rok

S Německem je příprava dohody v konečné fázi. Smlouva byla již podepsána, ale nebyla zatím ratifikována oběma parlamenty. Platit by tedy měla až od druhého čtvrtletí příštího roku s tím, že zde bude několik drobných odlišností od obou výše zmíněných smluv. Z těch nejdůležitějších jmenujme hrazení dialýzy a transportu zpět do vlasti.

Státy, se kterými se připravují obdobné smlouvy jako s Německem

  • Slovinsko, Lucembursko, Makedonie, Izrael, Turecko, Polsko, Itálie, Jugoslávie a Španělsko

Nepodléhejte tedy falešným iluzím a vždy si před cestou zjistěte konkrétní podmínky, za jakých je lékařská péče v cílové zemi hrazena. Přeci jenom ale zvažte, zda není lepší se připojistit. Kromě jiných výhod totiž veškeré náležitosti spojené s hledáním zdravotnického zařízení a kontaktu s ním obstarává česky hovořící operátor.

Některé země, se kterými podepsala Česká republika smlouvy o bezplatném poskytování zdravotní péče ještě před rokem 1989

  • Bulharsko, Kuba, Kypr, Maďarsko, Polsko, Řecko, Slovinsko, Velká Británie

Nechali jste se již někdy v zahraničí bezplatně ošetřit? Věříte, že tyto dohody fungují, nebo se před každou cestou raději pojišťujete? Napište nám o tom.

Zajímá vás, kolik stojí cestovní pojištění u jednotlivých pojišťoven? Navštivte sekci Cestovní pojištění. Chcete si cestovní pojištění rovnou sjednat? V naší nové sekci Online prodej můžete smlouvu uzavřít za několik minut a ihned vycestovat!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2001 16:19, Klara J.P. - PrF MU Brno

Mam velice dobre zkusenosti s Velkou Britanii, o oboustranne smlouve jsem se predem informovala na Ministerstvu zdravotnictvi CR. Lekarska pece byla bezplatna, platila jsem pouze leky, ale pry stomatologicka pece se hradi v plne vysi (ale nevim to presne).
Urcite doporucuji predem na ministerstvu zdravotnictvi (me ve VZP nic nerekli) kde vam sdeli podminky a co smlouva s danou zemi zahrnuje

Ve VB jsem studovala.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services