Investiční společnosti vidí rudě

Investiční společnosti vidí rudě
Alespoň pokud se podívají na výsledky minulého týdne. Téměř všechna čísla jsou červená a jen málokdo doufá v rychlou změnu tohoto nepříjemného trendu.

Z českých podílových fondů minulý týden odešlo téměř 800 milionů korun, zatímco opačným směrem přiteklo pouhých 187 milionů - takže takzvané čisté prodeje (tedy rozdíl nově vložených a vybraných peněz) za minulý týden činí mínus 611 milionů korun. A to není zrovna příjemné číslo, zvláště po euforii, která v řadě investičních společnosti vládla ještě v druhé části července. Do té doby totiž nenastaly žádné masivní výběry lidí jedoucích na dovolenou (obvyklý to zdroj letního poklesu majetku ve fondech) a zdálo se, že všichni jedou odpočívat pouze na svou chatu a nikoliv do dalekých a drahých krajin. Teď se ale zdá, že všechny dražší dovolené se konaly až v srpnu.

V červených číslech u čistých prodejů skončily všechny kategorie fondů. Přes mínus 532 milionů korun činily čisté prodeje u fondů smíšených, mínus 38 milionů u fondů akciových, mínus 27 milionů korun u fondů peněžního trhu, mínus 13 milionů u fondů fondů a mínus jeden milion u fondů dluhopisových. Ostatně - podívejte se sami.

Vedle masivních výběrů - i když zhruba 450 z oněch 800 vybraných milionů má na svědomí Česká spořitelna, odprodávající své podíly v postkupónových fondech SIS Český (OFSISCES) a SIS Všeobecný (OFSISVSE) - investiční společnosti (nebo v tomto případě spíše jejich klienty) nepotěšila ani výkonnost fondů. Jedinou kategorií, která neskončila v záporných číslech, byly fondy peněžního trhu s průměrným zhodnocením 0,01%. Nejvíce ztratily fondy akciové, a to -3,15%. Výsledky ostatních kategorií najdete v této tabulce a chcete-li se podrobněji podívat na to, které akciové trhy minulý týden dopadly nejhůř, podívejte se do naší sekce věnované indexům.

Pro řadu podílníků budou červená čísla u dluhopisových fondů určitě překvapením. Většina bank tento typ fondů prodává jako bezpečný, nabízející výnos o 1-2% vyšší než fondy peněžního trhu. V ročním horizontu to sice ještě platí - výnosnost dluhopisových fondů činí 4,07% a fondů peněžního trhu 3,27%, ovšem v půlročním horizontu již vedou fondy peněžního trhu v poměru 1,40% ku 0,98%. Navíc lze předpokládat, že bude hůř. Nečekaně vysoká červencová inflace a zvýšení sazeb ČNB o 0,25% srazily cenu dluhopisů a je pravděpodobné, že dojde k dalšímu poklesu. I když drobné, je toto zvýšení sazeb ČNB změnou trendu a je proto třeba mít na paměti základní poučku - rostou-li úroky, ceny dluhopisů klesají. V kratším období zřejmě nebude velký rozdíl mezi výnosy fondů peněžního trhu a dluhopisových a proto doporučujeme: chcete-li konzervativní fond, sáhněte po fondu peněžního trhu - má nižší poplatky.

Velmi zajímavý je také pohled na tabulky nejvyšší a nejnižší týdenní výkonnosti. V čele té první je Union peněžní trh (OFUNIPT) se zhodnocením 0,13%, následovaný fondem Union vyvážený (OFUNIVYV) s 0,10%. Třetí místo drží ČSOB český peněžní trh (OFOBICPT) s 0,08%, o čtvrté až šesté místo se se shodným výsledkem 0,07% dělí ČSOB český akciový (OFOBICAK), IKS Peněžní trh (OFIKSPT) a SIS Merkur (OFSISMER). Někoho možná překvapí zařazení ČSOB českého akciového v tabulce nejvýkonnějších fondů minulého týdne. Jenže on je to vlastně fond peněžního trhu, mající 100% svého miniportfolia (s vlastním jměním pouhých 340 400 Kč je to zdaleka nejmenší český fond) na termínovaných vkladech. Podobně zavádějící jména nebo zařazení do kategorií má ale i řada dalších českých fondů - například řada z těch, které Unie investičních společností vykazuje jako fondy smíšené, by podle dlouhodobého složení portfolia mělo patřit mezi fondy dluhopisové. Jenže nikdo jako by neměl zájem vlastní pravidla prosazovat příliš důrazně.

Druhá tabulka - fondy s nejnižší týdenní výkonností - není právě veselé čtení. S přehledem ji vede Akro Eurotech (OFAKRET) s mínus 7,3%, následovaný fondem ČSOB světový akciový (OFOBISAK) s mínus 6,4% a SIS Eurotrendem (OFSISEUR) s mínus 5,1%. Zatímco předminulý týden byl Akro Eurotech fondem s nejvyšším týdenním zhodnocením, minulý týden se vrátil do čela tabulky, ve které se vyskytuje častěji - a pečlivě si tak hlídá i výrazný náskok v tabulce fondů s nejhorším ročním výnosem (mínus 69,3% u Akro Eurotech oproti "pouhým" mínus 37,8% u druhého nejhoršího, PPF smíšeného). Zbytek tabulky fondů s nejnižší roční výkoností je zde, fondy s nejvyšší výkonností v ročmím horizontu pak najdete na této stránce.

Různými čísly a tabulkami bych Vás samozřejmě mohl oblažovat ještě dlouho, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky sami:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Minulý týden 78% respondentů hlasovalo, že nejvhodnější doba pro investici do akcií je teď nebo za pár měsíců. Myslíte si to pořád? A co ČNB? Bude pokračovat ve zvyšování sazeb? Budete peníze ukládat do dluhopisových fondů? Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Stačí kliknout na jejich ticker a zvolit Názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2001 9:32, TGP

Šel bych do nějakých akciových fondů, pravděpodobně americké akcie - směs velkých firem a technologií - protože ten trh už prostě dolů jít nemůže. Jinak se Američani zblázní :-)

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services