Franto, šel bys mi ručit?

Franto, šel bys mi ručit?
Ničeho se neboj, vždyť je to jen formalita. Zajdeš si do účtárny pro potvrzení o příjmu a pak mi něco v bance podepíšeš. Uvidíš, bude to v pohodě.

Požadavek na ručitele je dnes součástí podmínek většiny bank v situaci, kdy si chcete vzít větší půjčku. U spotřebních úvěrů můžete v některých bankách potřebovat ručení již od padesáti tisíc korun, u stavebního spoření vám ale klidně bez ručitele půjčí i sto padesát tisíc. Pokud však potřebujete více, budete muset oběhnout příbuzné, kamarády či známé a najít někoho, kdo se za vás v bance zaručí.

Většina lidí je bývá k takovému závažnému kroku, jakým ručení za něčí úvěr je, velice opatrná. Co když se dlužníkovi něco stane a já to budu muset zaplatit, honí se hlavou asi většině z nich. I u toho nejlepšího kamaráda existuje riziko, že nastane situace, kdy nebude schopen platit splátky, a bude muset nastoupit ručitel. Takové situaci se většinou dopředu zabránit nedá, ale pokud si upravíte své vztahy s kamarádem-dlužníkem smluvně, můžete si ulehčit situaci u případného soudu.

Ručení vzniká v okamžiku, kdy Franta ze začátku našeho článku podepíše v bance prohlášení o tom, že splatí úvěr v případě, že to neudělá dlužník. Pokud pak taková situace skutečně nastane, vyzve banka Frantu (ručitele), aby zaplatil. Ve chvíli, kdy to udělá, stává se věřitelem on a může peníze po dlužníkovi vymáhat. Nejdřív by jej měl písemně vyzvat k zaplacení, a pokud nezaplatí, může obrátit na soud. Právě zde by podle názoru právníka Milana Vacíka mohla situaci zjednodušit smlouva mezi ručitelem a dlužníkem. V případě její neexistence totiž bude muset ručitel soudu doložit, jakým způsobem jeho pohledávka za dlužníkem vznikla. Má-li však v ruce smlouvu, je o krok dále.

Smlouva mezi dlužníkem a ručitelem nemusí být nijak složitá. Podle Milana Vacíka stačí, aby v ní byli oba dva uvedeni a byl zde popsán vzniklý vztah, to jest, že dlužník si bere úvěr, za který mu ručitel ručí. Navíc si v ní může sjednat smluvní pokutu či jiné obdobné plnění, na které mu vznikne nárok v případě, že bude muset splatit dlužníkův úvěr. I bez smlouvy však bude mít ze zákona nárok na úroky z prodlení.

Ručíte někomu za úvěr? Naštvalo by vás, kdybyste museli platit za dlužníka? Máte spolu uzavřenou smlouvu? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2001 16:36, Rucitel

Pokud chcete rucit nekomu nemomezene dlouho, doporucuji kontokorent u jedne CESKE banky. Zavazek trva bo dobu uzivani tohoto pruduktu.
kontokoret - doplnek k uctu, ktery umoznuje legalne cerpat kdykoliv uver az 100 000 Kč (úrok vice jak 10 %, nutno splatit do roka)

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2001 20:53

Podle toho co zde napsal, jich asi moc nema. Zato ma krasne spisovnou cestinu. No mozna podle prislovi "staci se vhodne obleci a role uz se odehraje sama".

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services