Nekrmte zbytečně operátory

Nekrmte zbytečně operátory
Jste v zahraniční a chcete volat do České republiky? Pokud dobře nezvolíte způsob, jak telefonovat co nejlevněji, utratíte možná více, než nezbytně musíte. Aby vás hovory domů nezruinovaly, připravili jsme pro vás přehled o tom, za kolik se dá telefonovat domů z turisticky hojně navštěvovaných zemí.

Na dovolenou si s sebou mnoho výletníků bere mobilní telefon. Je malý, kompaktní a dají se z něj odesílat SMSky domů přátelům nebo rodičům. Komu nestačí krátké textové zprávy, může z něj také volat a přijímat hovory. Tyto služby jsou přístupné všem zákazníkům mobilních operátorů – u Paegasu automaticky, u Eurotelu a Oskaru je nutná aktivace. Ceny za minutu hovoru závisí na tom, z jaké země majitel volá a také zda jde o tarifního zákazníka nebo majitele předplacené karty. Ten, kdo má s operátorem uzavřenou smlouvu (tarifní zákazník), platí většinou výrazně menší částku. Podívejte se na aktuální ceníky roamingů tarifních programů Eurotelu, Paegasu a Oskara nebo předplacených karet GO, TWIST a Oskarty.

Mnoho turistů má za to, že ceny za hovor z mobilního telefonu do České republiky se příliš neliší od alternativních komunikačních kanálů. Opak je však pravdou. Pokud si potřebujete zavolat domů, neberte bezhlavě do ruky mobil. Existují totiž i levnější způsoby volání ze zahraničí.

Levněji s Českým telecomem

Mobilním operátorům v tomto případě směle konkuruje Český Telecom se svými službami Czech direct a Karta X. První z nabídky je vlastně hovor na účet volaného. Pomocí telefonního čísla se zdarma spojíte s česky hovořícím operátorem, který hovor s druhou stranou zprostředkuje. Cena je stanovena na 63 korun za navázání spojení plus sazba za každou minutu hovoru, jenž je stejná jako při volání z České republiky do příslušné země. Protože je tato sazba výrazně nižší než u mobilních operátorů, je vhodný Czech direct pro delší hovory, kde se paušál za spojení postupně rozpouští do jednotlivých minut. Předplacená Karta X je nabízena za 300, 500, 750 nebo 1000 korun. Při volání ze zahraničí vytočí zákazník bezplatné přístupové číslo pro volání s Kartou X, poté zadá čtrnáctimístné číslo karty a nakonec zvolí telefonní číslo, které chce volat. Výhoda karty spočívá v tom, že její majitel ji nemusí mít při sobě – stačí, když zná její číslo.

Abychom porovnali ceny jednotlivých služeb, spočítali jsme, jak vysoká je cena hovoru do České republiky ve špičce z Chorvatska, Itálie, Španělska a Řecka v závislosti na jeho délce. Na výsledné grafy se můžete podívat zde. Informace jsme čerpali od jednotlivých operátorů a při výpočtu jsme vycházeli z cen vždy nejlevnějšího roamingového partnera.

Pokud se rozhodnete pro některou z těchto služeb, ujistěte se, že vaše cílová země patří do seznamu států, ve kterých je služba poskytována (seznam zemí pro Czech direct najdete zde, pro Kartu X tady). Pokud chcete volat z mobilu, zjistěte si, zda je daná země na seznamu roamingových partnerů vašeho operátora.

Ačkoliv se zdá, že výčet možností jsme už vyčerpali, není tomu tak. Turista si totiž ještě může koupit v cílové zemi telefonní kartu a využít někdy i levnějších tarifů pro volání do České republiky. Ještě než začnete telefonovat, zjistěte si, jestli nejsou levnější služby místního operátora, předejdete tak zbytečným výdajům.

Co říkáte cenám mobilních operátorů? Zdá se vám Český Telecom výhodnější, ale přesto budete volat mobilem? Jaká cena pro volání z ciziny je pro vás přijatelná? Napište nám o tom.

Kredit na mobilním telefonu si můžete dobít i prostřednictvím našich stránek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2001 9:45, TGP

Možná sice s nějakou kartou ušetřím pár korun, ale té práce s tím - koupit, snažit se neztratit, vyhodit peníze pokud ji neprovolám, ... To raději zaplatím o pár korun navíc z mobilu, nemluvě o tom, že jednak často ze zahraničí nevolám a jednak se spousta věcí dá vyřídit pomocí SMS, které jsou stejně nejlevnější.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services