Přišli jste o peníze? Co s tím?

Přišli jste o peníze? Co s tím?
Podle informací na výpisu z účtu došlo k výraznému a nečekanému úbytku peněz na vašem kontě. Při podrobnější kontrole zjistíte, že tuto situaci spáchala Vaše vlastní karta. Jak se to mohlo stát? Kde může být problém a co máte dělat, se vám pokusíme vysvětlit v dalším díle našeho seriálu o kartách.

Na většinu podobných situací se nedá připravit předem, určitě však s nimi lze něco dělat. Někdy došlo pouze k omylu a můžete zachránit celou částku, jindy mohlo dojít ke zneužití údajů o vaší kartě (či karty samotné) a pak dostanete zpět jen část a nebo také vůbec nic.

Hlavně klid

Nejdříve si důkladně prohlédněte výpis, hlavně jeho hlavičku, abyste mohli vyloučit, že daný výpis není k účtu někoho jiného. Je to sice výjimečné, ale občas se to stává. Pokud výpis patří někomu jinému, nemáte co řešit, maximálně si můžete stěžovat na přístupnost informací o vaší finanční situaci. Banka se omluví a život jde dál. Jestliže ale jde o váš výpis, je nutno začít něco dělat. Jsou ony transakce, kterými odešly peníze z vašeho účtu, úplně neznámé, nebo jsou některé platby odečteny vícekrát? V druhém případě je možno říci, že štěstí stojí při vás. Chyba je totiž buď na straně banky, která pravděpodobně odečetla vaše peníze omylem a brzy je vrátí, nebo jde o chybu na straně obchodníka. Možná úmyslnou, ale častěji neúmyslnou. Jedná se o tzv. duplicitní platbu. Banka požádá autorizační centrum a poté obchodníka o zaslání účtenky, který si většinou chybu uvědomí a banka vrátí peníze na účet. Některé banky vrací ihned, některé čekají na vyjádření obchodníka, které může trvat i několik týdnů.

Pokud se však na vašem výpisu objevují transakce, které jste určitě neudělali, může to být docela velký průšvih. Nejdříve zkontrolujte, zda máte svou platební kartu při sobě. Pokud ne a zjistil jste to až z výpisu, nedá se nic dělat, o peníze už jste přišel. Pokud ale o ztrátě karty víte již delší dobu a včas jste ji zablokoval, jste na tom o dost lépe. Budete si muset důkladně prostudovat podmínky banky, ze kterých se dozvíte, jaká je vaše spoluúčast v případě zneužití vaší karty. V nejlepším případě neztrácíte nic. V nejhorším byly transakce uskutečněny ještě před blokací a zloděje jste zasponzoroval vy.

Pozor na sekretářky

Jestliže máte kartu u sebe, nikomu jste ji nepůjčoval, a přesto se na ní objevily transakce, které jste neudělal, budete si muset položit několik otázek. Protože většina problémů mívá docela banální vysvětlení, první možností je, že jste danou věc někdy dávno kupoval a obchodník si zaplacení nárokuje až teď. Občas se stane, že platba je vyúčtována až po měsíci i po delší době. Pokud jste si nic takového nekoupil, zkuste se zamyslet, jestli jste v daném obchodě již náhodou dříve něco neplatil. Není možné, aby si vaši kartu někdo půjčil a pak ji vrátil?

Často se to stává v zaměstnání. Šéf pošle svou sekretářku vybrat peníze a sdělí ji svůj PIN. Ta si ji po čase "půjčí", vybere další peníze a kartu nepozorovaně vrátí. Vím, vám se něco takového stát nemůže, ten člověk by tohle nikdy neudělal… Ale vážně to není možné?

Obrali mne zločinci?

V případě, že jste skutečně přesvědčen, že žádná z výše uvedených možností nenastala, stal jste se pravděpodobně obětí zločinu. Největší riziko v tomto směru číhá u obchodníka. Pokud při placení odnesl prodavač kartu z vašeho dohledu, mohl si vytvořit její duplikát. Protože podobných obětí bude pravděpodobně více, lze očekávat, že podvodník bude odhalen. Další riziko číhá na internetu či v telefonu. Pokud tam někdo zachytil údaje o vaší kartě, může s nimi vesele nakupovat, tedy alespoň opět po telefonu a světové informační síti.

Samozřejmě náš výčet nebezpečí číhajících na vaší kartu není vyčerpán. Údaje o vaší kartě totiž mohl získat organizovaný zločin. Nějaký pracovník banky prodal informace o vydaných kartách nebo se zločinci nabourali do systému banky a získali informace či odpozorovali systém banky a nyní generují nová čísla karet. To vše je možné, ale řešení je na bance. Nejspíše nejste ani první ani poslední podvedený a banka vám s omluvou a vysvětlením vrátí peníze na účet. Dříve nebo později. Některé banky ihned a bez problémů, některé za nějaký čas. V podstatě záleží pouze na vás, jak moc budete nepříjemný a dotěrný. Čím víc se však budete ptát, tím dříve uvidíte své peníze.

Nejdříve však budete muset bance odevzdat svou zneužitou kartu jako důkaz, že nedošlo ke ztrátě. Kartu před odevzdáním přestřihněte a určitě si nechte od zaměstnance banky podepsat její převzetí! Banka by ji měla okamžitě zablokovat a vystavit vám novou. Možná budete muset prokázat, že jste se v době zneužívání karty nacházel na jiném místě. Ale mělo by to být spíš tak, že vám banka bude muset prokázat přítomnost na místě činu. Nicméně doporučuji spolupracovat, přeci jenom chcete své peníze rychle zpět. Takže zbývá napsat reklamaci a čekat na vrácení peněz.

Už vám někdy ukradli kartu? Stihli ji zneužít nebo jste byl/a rychlejší a včas jste ji zablokoval/a? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 8. 2001 14:04, Pavel

Moje chyba byla,že jsem si nechal kartu ukrást.I kdyz jsem u ni PIN nemel přesto se zloději podařilo vybrat slušnou částku z bankomatu.Penize jsem oželel,ale co mne štve,že banka má jediné vysvětlení-váš PIN byl u karty.A dokažte že ne.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2001 12:09, Katerinka

Milý Hejhulo,

možná jsme četli každý jiný článek, já ale v tom svém vidím "... Další riziko číhá na internetu či v telefonu. Pokud tam někdo zachytil údaje o vaší kartě, může s nimi vesele nakupovat, tedy alespoň opět po telefonu a světové informační síti." V oboru platebních karet pracuji přes pět let a žádné zásadní věcné chyby jsem tam nenašel. Možná by bylo lepší si vždycky článek nejdříve přečíst a až po tom kritizovat, že?


Martin Štěpánek

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services