Připravte se, papírové euro přichází

Připravte se, papírové euro přichází
Ačkoli do skutečného zavedení euromincí a eurobankovek ještě zbývá několik měsíců, měli byste na ně myslet již během letošních prázdnin. Pokud vám totiž zůstaly doma v hrníčku peníze z loňských prázdnin, kupte si za ně na letošní dovolené nanuka, protože jinak vám z nich zůstane za pár měsíců pouze hezká památka.

Přestože podoba nových platidel v zemích evropské měnové unie (EMU) už je známa, na možnost mít je v ruce, si ještě několik měsíců počkáme. Nejdříve je budou mít v rukou bankéři, kteří by měli první bankovky a mince dostat již počátkem září. Po nich budou následovat velké obchodní řetězce, které budou muset na nové peníze zaškolit své zaměstnance. Konečně od poloviny prosince si je bude moci kdokoliv vyměnit v bankách jednotlivých zemí EMU.

Kam s nimi?

Které mince ještě vyměníte
BankaJaké mince vyměníPoplatek za výměnu
Česká spořitelnažádné
ČSOB1, 2, 5 DEM
10, 20 ATS
10%*
IPB1, 2, 5 DEM
1, 2, 5, 10, 20 ATS
1, 2, 5, 10 FFR2
15%
Komerční banka1, 2, 5 DEM
10, 20 ATS**
10%
* při vkladu několika mincí na účet se žádný poplatek neplatí
** některé pobočky banky mění i některé jiné mince, poplatek je však 20 procent

Nová měna však před hodně z nás staví problém. Zatímco dříve jsme si drobné z cest schovali s tím, že je utratíme v budoucnu, letos by to nebyl nejlepší nápad. Peníze zemí EMU totiž ztratí platnost nejpozději koncem února, některé však již dříve. To výrazně zkomplikuje výměnu především drobných mincí. Kvůli dvaceti šilinkům přece nepojedete do Vídně, abyste je vyměnili za eura v rakouské centrální bance. Nejvhodnější tedy bude tyto peníze utratit. Pokud se vám tato varianta jeví jako neodpustitelné plýtvání, máte ještě možnost některé zbylé drobné vyměnit v českých bankách. Možná ale přece jenom při pohledu na deseti a více procentní poplatky dostanete chuť na zmrzlinu a drobné raději utratíte. Navíc ne všechny mince je možné vyměnit.

Přechod na euro se vás však týká i tehdy, pokud nechcete jet na dovolenou do zemí, které brzy zavedou novou měnu. Nejjednodušší způsob, jak si vzít s sebou peníze k moři do Chorvatska (či dalších zemí) bylo vzít si s sebou německé marky. Letos bude možná lepší vzít s sebou švýcarské franky nebo jinou měnu, které se zavádění eura nedotkne. Zbylé peníze totiž nebudete muset na konci roku vyměnit, ale můžete si je nechat na příští dovolenou.

Kdy končí platnost místních měn v jednotlivých zemích EMU
Země Měna Konec platnosti
Německo německá marka 31. prosinec 2001
Nizozemsko gulden 28. leden 2002
Irsko irský punt 9. únor 2002
Francie francouzský frank 17. únor 2002
Řecko drachma 28. únor 2002
Itálie italská lira 28. únor 2002
Rakousko šilink 28. únor 2002
Portugalsko escudo 28. únor 2002
Španělsko peseta 28. únor 2002
Lucembursko lucemburský frank 28. únor 2002
Finsko finská marka 28. únor 2002
Belgie belgický frank 28. únor 2002
Uvedeným datem končí platnost (a jejich přijímání v obchodech) národních měn v jednotlivých zemích EMU. Výjimkou je Německo, kde sice platnost skonci poslednim prosincem tohoto roku, obchodníci však budou marky přijímat až do konce února 2002.

Více podrobností o přechodu na Euro najdete zde.

Obyvatelé Eurozóny díky společné měně možná ušetří

Kromě svých záporných stránek, jako je především nutnost vyměnit své peníze a možných zdržení v obchodech v prvních měsících po zavedení nové měny přinese euro i jisté výhody, alespoň obyvatelům zemí EMU. Evropská komise se totiž snaží zavést nařízení, podle kterého by banky v Eurozóně musely za finanční převody v nové měně účtovat stejně bez ohledu na to, jestli jsou peníze zasílány v dané zemi, nebo do zahraničí. V současnosti se poplatek za přeshraniční převod 100 eur (asi 3400 korun) platí v průměru poplatek 17 eur (necelých šest set korun, cena podobného převodu u nás je o něco nižší). Domácí finanční operace ve stejné výši (100 eur) však stojí pouhé jedno euro (34 korun – u ČR se stejný poplatek pohybuje v průměru okolo pěti korun). Podobná diference existuje i u výběrů z bankomatů. Podle nového nařízení by však měl být poplatek stejný pro domácí i zahraniční transakce v eurech a to od prvního ledna příštího roku pro bankomaty a od dalšího roku i pro bankovní převody.

Myslíte, že české banky zlevní zahraniční převody v eurech? Koupíte si na dovolené za zbylé drobné zmrzlinu? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2001 20:13

Dnes již není důvod si zakládat účet v měně některého ze států EMU. Jednak některé banky již brzy nebudou zřizovat tyto účty (např. ŽB od 28.9.2001), navíc se tak vyhnete konverzi (která je někdy spojená se změnou čísla účtu)

Založte si účet v EUR u SOLIDNÍ banky, kde konverze při vkladu je přesně podle fixních přepočítávacích poměrů. Tedy NE např. GECB, která u sedmi měn EMU napaří poplatek 2 procenta.

Je také výhodné pokud mít u stejné banky jak korunový, tak devizový účet, neboť mezi nimi je možné snadno převádět prostředky - většinou bez poplatku, kdežto převody do jiné banky jsou realizovány jako mezinárodní a tedy zatížené procentním poplatkem

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2001 10:39, Feudál

Protože být jednou bankou prostě není dost dobrý důvod pro to mít jedny poplatky...:o)))

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services