Modrý a konzervativní

Modrý a konzervativní
Jednoduché, většinou přehledné, občas však také zmatené. Takové dojmy můžete získat při prohlížení stránek Penzijního fondu Komerční banky.

Na titulní stránce webové prezentace Penzijního fondu Komerční banky uvítá jednoduchá a srozumitelná navigace propojená s příjemnou a střízlivou grafikou. Bankovní modrá je zde dobře zkombinována s textem bílé barvy a se zajímavým grafickým motivem hodin.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pfkb.cz

V dřevních dobách internetových prezentací mělo počítadlo na stránkách ukazovat, jak hojně jsou ty které stránky navštěvovány. Počítadlo tím pádem sloužilo administrátorovi pro kontrolu množství přístupů na stránky. Takovéto počítadlo ale nedokáže rozlišit mezi jednotlivými návštěvníky a započítává i opakované přístupy jako jedinečné. V současnosti se přistoupilo k analýzám logů, souborů ukládaných automaticky na serveru. Skutečností, která kazí první velmi příznivý dojem z prezentace PFKB, je právě zobrazovaní zastaralého a kontraproduktivního počítadla.

Při hlubším zkoumání prezentace se dostaneme ke klasicky, řekněme až konzervativně koncipovaným stránkám. Je použit standardní a hojně využívaný model skládající se z jednotlivých rámů. Vlevo a nahoře navigační prvky, vpravo samotný text s případnými odkazy. Je zachována jedna úroveň použitého menu, další strukturalizace je prováděna již jen v hlavním okně.

Texty jsou přehledně členěny, jasné a srozumitelně strukturované informace zde nalezne jakýkoli návštěvník, který na stránky zavítá. Jediným neduhem zobrazených textů je jejich přílišná délka. Díky ní je třeba někdy dlouho rolovat stránkou dolů a bohužel při té příležitosti mizí i samotná navigace. Vhodné členění textu dle jednotlivých podkapitol bych uvítala například v sekci Penzijní plán a Statut, informace by byla okamžitě přehlednější a lépe čitelná.

Obtížně se také orientuje v nepřehledné tabulce pracovišť Komerční banky v České republice. Interaktivní mapa sice uživatele přesměruje na příslušné místo v tabulce, nicméně ta je neuspořádaná, jednotlivé řádky splývají mezi sebou, stejně tak sloupce. V této sekci velmi postrádám možnost jakéhokoli hledání, ať fulltextového nebo výběru z přednastavených položek. Zapracování takovéto komponenty je otázkou několika málo dní a uživatelé by jistě přivítali možnost jednoduše si vyhledat nejbližší pobočku banky v místě bydliště.

V celkovém kontextu je však prezentace Penzijního fondu Komerční banky na velmi vysoké úrovni. Neobtěžuje uživatele žádnými hejblátky a běhajícími texty a nabízí přehledně a jasně strukturovanou informaci.

Technické hodnocení
Doba testování:od 25. 7. 2001 14:09:01
do 25. 7. 2001 14:10:44
Počet testovaných odkazů:154
Nefunkční odkazy (interní): 2
Nefunkční odkazy (externí):0
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):14
Chybějící atributy:26
Stránky starší 180 dní:6
Stránky bez nadpisu:0

Překvapením je zobrazení výroční zprávy do externího okna. Výroční zpráva je pojata jako více méně samostatná prezentace s vlastním členěním zobrazovaných informací a s vlastní použitou grafikou.

Technické hodnocení již jen pozitivně uzavírá celé hodnocení. Drobné chyby nalezené v prezentaci nejsou závažnějšího charakteru a jsou naštěstí snadno odstranitelné. Jedná se například o nefunkční tlačítko Zpět ve výsledcích hospodaření společnosti. Stejně tak objemnější stránky nedosahují hodnot, kterých dosahovaly u některých předchozích zkoumaných prezentací. Velikost okolo 100 kb není rozhodně nijak dramatická a uživatelé pravděpodobně ani nepocítí jakékoli problémy s natahováním stránek. Stejně tak jako já jsem neměla žádné problémy s jejich načítáním. Příjemnou informací na závěr budiž to, že prezentace bez problémů zobrazitelná i v Netscape Navigatoru.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota-4 31,5-3,5--2 4222,75
grafika- 42,5 2-3,5-- 3223,5 2,81
celkový dojem- 43 1,5-3,5- -2,5 4243,06
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky Penzijního fondu Komerční banky - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2001 14:30

Udeřil jste na hlavičku. Také si myslím, že by webové stránky členů finanční skupiny měly respektovat jednotný design. Netvrdím, že musí vypadat všechny stejně, ale koncepčně i vizuálně by mělo být zřejmé, že ty firmy mají něco společného. To se však Komerční bance moc nedaří. (Ono se to ale, "naštěstí" pro ni, nedaří i jiným finančním skupinám.)

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2001 9:48, TGP

Dalším důvodem je i to, že slečna Pecharová hodnotí především technickou stránku věci, zatímco porotci se obvykle věnují obsahu a grafice. Proto ten občas rozdílný pohled.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services