KTP Quantum se vrací

KTP Quantum se vrací
Stačilo několik zpráv v médiích a KTP Quantum přestalo nabízet na internetu i prostřednictvím dealerů svůj produkt, který garantoval minimální výnos 14 procent. Během tohoto týdne začal být mírně upravený produkt s tentokrát již "jen" devět a půl procentní garancí opět nabízen klientům.

Společnost KTP Quantum přišla s nabídkou správy akcií drobným investorům v roce 1996. Vkladem nemusely být jen peníze, posloužily i akcie z kupónové privatizace. Díky nízké vstupní hranici (minimální investice je pět tisíc korun) a rozsáhlé distribuční síti začala velice rychle získávat nové klienty. Jejich počet se v současnosti pohybuje okolo dvaceti tří tisíc a objem svěřeného majetku dosahuje výše přibližně dvou miliard korun. K takovému úspěchu pravděpodobně největší měrou přispěla garance minimálního výnosu. Ta byla nastavena na 14 procent. V roce 1996, kdy byl produkt spouštěn, dosahovaly této výše úrokové sazby na běžných účtech. Ty od té doby výrazně poklesly, společnost však zaručený výnos nabízela i nadále. Teprve v červenci tohoto roku se rozhodli (pod tlakem trhu – slova z firemního časopisu) garanci snížit na 9,5 procenta a podle Karla Takáče, majitele společnosti, bude snižována i nadále. S dosažením slibovaného výnosu neměla firma v uplynulých letech problém. Podle slov jedné z dealerek byl vždy vyšší než slibovaných 14 procent a pohyboval se mezi 17 až 18 procenty.

Jak to dělají?

Portfolio firmy je podle Takáče tvořeno ze třiceti procent krátkodobými investicemi do českých a zahraničních likvidních akcií a podílových listů. Dalších dvacet procent představují významné podíly v různých společnostech určené k prodeji. Druhou polovinu představuje společnost Médeia Bohemia, tu KTP Quantum oceňuje na jednu miliardu korun. Společnost Médeia vlastní majoritní balíky ve třech českých lázeňských společnostech – Léčebné lázně Bohdaneč, Jáchymov a Teplice nad Bečvou. Podle Takáče jsou právě dlouhodobé projekty nezávislé na vývoji kapitálového trhu způsobem, jak dosahovat kladných a garantovaných výnosů i v době nepříznivého vývoje na burze.

Problematickou otázkou akcií společnosti Médeia Bohemie však může být jejich ocenění. Protože firma není obchodována na kapitálových trzích, oceňuje se v klientských portfoliích znaleckým odhadem. Ten však bohužel nemusí vždy odpovídat skutečnosti dosažitelné na trhu. Za rok 1999 vydělala firma podle informací zpravodajské společnosti Aspekt Kilcullen pouhý milion korun, protože většina vlastněných lázeňských podniků byla ve ztrátě. Loňský rok již byl lepší a konsolidovaný čistý zisk (podle představitelů firmy) byl asi sedmdesát milionů korun. Kromě výše zisku může být problematickou otázkou i převod podílu v Lázních Jáchymov na kyperskou společnost Penta Investments. Majitel společnosti k tomu uvádí, že jde o repooperaci s cílem zajistit financování pro ostatní akvizice (zbývajících dvou lázní). Médeia v současnosti vykonává pouze akcionářská práva.

Přestože projekty mimo kapitálový trh mohou přinášet zajímavé výnosy, nesou s sebou i rizika. Tím největším z nich je likviditní – veřejně neobchodovatelné akcie se prodávají o poznání hůře než nějaké blue chips. V případě zájmu většiny klientů o výběr peněz (na což mají nárok do tří dnů) by pravděpodobně společnost měla problémy se získáním dostatku hotových peněz (polovina aktiv je totiž obtížně prodejná) a nedokázala by vyplatit všechny zájemce. Vzhledem k rostoucímu objemu majetku zatím společnost na takový problém nenarazila. Případný "run" klientů by však mohl pro pozdě příchozí znamenat horké chvilky. Firmou často zmiňovaný Garanční fond jim v tomto případě nepomůže. Pokud budou totiž akcie Médeii připsané na jejich majetkových účtech v SCP, nedostanou za ně z fondu nic. Nároky na náhradu se totiž nevztahují na ztráty vzniké tím, že obchodník do portfolií nakoupil nadhodnocené akcie.

Související odkazy
KTP Quantum
Médeia Bohemia

Vložili byste do KTP Quantum své peníze? Myslíte si, že ocenění společnosti Médeia Bohemia na miliardu korun je reálné? Podělte se o své názory s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2001 6:59

Máte samozřejmě svým způsobem pravdu. Ale je třeba za tím vidět i víc. Že tito lidé už nejsou nesvéprávní a že mají i svůj rozum a své zkušenosti. Opatrnost je matka moudrosti. Toto si měli říkali ti, kteří naivně vkládali peníze do různých pochybných fondů (Futurum Aurum a pod.), kampeliček a do různých pyramidových her. Nedivte se těmto příspěvkům, mnohé představují jakousi vnitřní katarzi po tom všem, co přispěvatelé, nebo jejich známí, zažili. Já jim rozumím.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2001 16:41, SkrivanekT

Souhlasím s tím, že Fincebtrum je čím dál tím horší, už tam příliš často nechodím. Tady aspoň obvykle najdu dobrá témata.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services