Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Hurá na táborák

Hurá na táborák
Mnozí z nás si nedovedou léto bez táboráků a různých grill party ani představit. Ušetřit se dá všude, a tak vám dnes nabízíme výlet do cenové džungle klobás, párků a špekáčků. A pro ty zvídavé z vás máme i něco navíc.

Snad každý z nás má nějaký tajný recept, jak připravit ten nejlepší opečený buřt. Někdo pečlivě vybírá druh uzeniny, jiný zase používá vlastní směs koření. My vám zkusíme poradit, kde co nejlevněji nakoupit. Ve spolupráci s marketingovou společností Incoma Research vás necháme nahlédnout do výběru cenových akcí uzenin na grilování. Protože kolem opékaných pochoutek koluje mnoho názorů na jejich vliv na zdraví, zpestříme si brouzdání cenami i několika tipy, jak přežít opékanou klobásu.

Kde nejvýhodněji koupíte
uzeniny na opékání a grilování?
produkt obchodní síť balení akční cena
(Kč)
běžná cena
(Kč)
platí do poznámka
Budapešťská klobása Hypernova 1 kg, UH obal 185,00 17. 7.
Debrecínské párky Makro 1 kg, UH obal 81,90 17. 7. baleno v ochranné atmosféře
Drůbeží špekáčky albert 1 kg, UH obal 59,00 79,00 10. 7. vakuově baleno
Francouzské párečky Makro 1 kg, UH obal 94,40 17. 7. baleno v ochranné atmosféře
Gril Mix klobása Delvita 1 kg, UH obal 109,00 139,00 11. 7.
Gril Mix klobása, párek se sýrem Delvita 1 kg, UH obal 109,00 139,00 11. 7.
Gril pack mini albert 1 kg, UH obal 79,90 105,00 10. 7. grilujeme s Albertem
Grilovací klobása Hypernova 400 g, UH obal 39,90 17. 7. bílá, pikantní, bavorská
Grilovací klobása Kaufland 380 g 20,90 13. 7.
Holandské párky Delvita 1 kg, nebalené 99,90 135,00 11. 7. se sýrem
Jemný párek Globus 100 g, nebalené 6,90 15. 7.
Koňský vuřt Makro 1 kg, UH obal 61,95 17. 7. baleno v ochranné atmosféře
Makoi klobása Makro 1 kg, UH obal 198,45 17. 7. vakuově baleno
Moravská klobása Makro 1 kg, UH obal 57,64 17. 7. vakuově baleno
Obyčejné párky Makro 1 kg, UH obal 37,70 17. 7. baleno v ochranné atmosféře
Ostravská klobása Globus 100 g, nebalené 11,90 15. 7.
Párky Hypernova 1 kg, UH obal 49,00 17. 7. rodinné balení
Pochoutkové kuřecí párky Makro 1 kg, UH obal 45,05 17. 7. vakuově baleno
Pochoutkové kuřecí párky Tesco H+O 100 g, nebalené 5,90 8,50 10. 7.
Špekáčky Interspar 1 kg, nebalené 49,90 10. 7.
Valašská klobása Hypernova 1 kg, UH obal 119,00 17. 7.
Vídeňské párky Globus 100 g, nebalené 12,90 15. 7.
Vysočina klobása Makro 1 kg, UH obal 104,90 17. 7. vakuově baleno
Vysvětlivky: UH - umělá hmota, H+O - hypermarkety a obchodní domy
Pramen: Incoma Leaflet Monitor

Jíme zdravě?

O tom, že opékané uzeniny nejsou zrovna příkladem zdravé stravy, nepochybuje snad nikdo. Představa klobásy topící se v přepáleném oleji na některých stáncích s občerstvením jistě chuť nepřidá. Jak je to ale s tradičním opékáním špekáčků a klobás na ohni? Často se objevují názory, že jde o nejzdravější způsob. Skalní příznivci táboráků argumentují tím, že se maso opékáním zbavuje tuku a jídlo je tak "lehčí". Různé výzkumy ale prokázaly, že pokud jde o karcinogenní látky, je příprava této pochoutky právě na ohni nebo grilu na dřevěné uhlí nejhorší. Odkapávající tuk totiž reaguje s rozpáleným dřevem a dochází k uvolňování polycyklických aromatických uhlovodíků, které se řadí mezi rakovinotvorné látky. Vaše pochoutka se tak pomalu mění v malou časovanou bombu. Ve srovnání s kouřením cigaret jde naštěstí o daleko menší dávky, a tak by nám několik táboráků do roka nemělo ublížit.

Chcete grilovat často? Braňte se!

Protože platí, že čím více opékaný buřtík "vypotí", tím více vznikne škodlivých látek, je třeba odkapávání tuku na hořící dřevo omezit. K tomu jsou dobré takzvané vertikální grily, které mají dřevěné uhlí na straně místo na dně. Tuk se tak vyhne dopadu na žhavé uhlí a obávané uhlovodíky se netvoří v takovém množství. Ještě účinnější variantou je použití grilů elektrických nebo plynových s hořáky umístěnými po stranách. Kdo ale nechce zanevřít na klasický táborák, může zkusit péct svůj kousek vedle ohně místo nad plamenem. V takovém případě se uchrání před asi devadesáti procenty karcinogenů. A kdo má přesto strach, uvaří si klobásu ve vodě. Dobrou chuť.

V našem seriálu jsme už psali:

Máte vlastní recept na grilované speciality? A jak se stavíte k nebezpečí rakoviny při opékání uzenin? Napište nám váš názor.

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

-9
Ano
Ne

Diskuze

11. 7. 2001 | 15:02 | TGP

A to zapomínáte na tu pohodu, kterou má člověk jenom u ohně a nikde jinde!!! více

11. 7. 2001 | 14:11

Množství karcinogenů, které se dostanou do těla cestou klobásek opékaných nad ohněm, je myslím docela dost malé a v potravinářství na nás číhá mnohem více závažnějších hrozeb. Nemyslím jenom nejnovější hrůzu z BSE, ale i...více

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Makléř, Racionální očekávání, Poměr odběru (podíl na hodnotě podkladového aktiva), eet, daně, daň z příjmů, petr dvořák, start-up, porcelán, organizovaný zločin, vladimír rudlovčák, První bankovní reality test, Monika Vondráková, bezva , částečný invalidní, státní asistence, doba dožití, bezpečnostní opatření

5H14675, 4L76345, 2AT1075, 5A29189, 8B88888

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK