Spořínek nejede na dovolenou

Spořínek nejede na dovolenou
Učebnicový Spořínek na jaře spoří, v červnu vybírá peníze na letní radovánky a od září opět začíná shromažďovat peníze na stále dražší vánoční dárky. Podle výsledků českých fondů v minulém týdnu se ale zdá, že Spořínek se k moři zatím nechystá.

Na první pohled sice statistika vypadá téměř katastroficky (z fondů odešlo 1,2 miliardy korun), ale za vše může jako obvykle spořitelna. Ta totiž pomalu končí druhou fázi stahování svých peněz v postkupónových fondech SIS Český (OFSISCES), Všeobecný (OFSISVSE) a Výnosový (OFSISVYN) a výrazně tak hýbá statistikami. Pokud bychom ale zanedbali tyto dlouho dopředu oznámené odkupy, dostali bychom úplně jiný výsledek - nově uložené peníze by převážily peníze vybrané o téměř 100 milionů korun.

Polovina června až polovina září (stejně jako prosinec a leden) jsou přitom ve všech zemích s trochu delší historií kolektivního investování obvykle měsíce, kdy z fondů odtékají peníze, vybírané pro financování příjemných dovolených a dalších radostí. U nás se zatím investoři chovají trochu jinak a v nejbližších týdnech uvidíme, zdali šlo o anomálii nebo o trvalejší jev.

Dva kohouti na jednom smetišti?

Podíváte-li se na naše starší komentáře k podílovým fondům (mimochodem už je pro vás připravujeme pondělí co pondělí deset měsíců), uvidíte neustále se opakující obrázek - nejvíce peněz přichází do fondů Spořitelní investiční (ISSIS) a na druhém místě je obvykle IKS KB (profil, názory). Ovšem jen do chvíle, kdy všechna média zaplavil Felix, retailový balíček tří fondů z nabídky IKS (více v článcích Sádlo, teplé ponožky, bouraná auta a fondy a Čekání na Pepu).

Čísla dokazují, že balíčkování je úspěšné a o to zajímavější bude sledovat čísla v dalších týdnech. Již příští pondělí byste měli mít možnost na pobočkách České spořitelny získat Sporoplán, dlouho očekávaný balíček Spořitelní investiční. Sporoplán sice není tak sexy jméno jako Felix, pro oslovení konzervativních klientů je ale mnohem vhodnější - a není pochyb o tom, že takových klientů má Česká spořitelna dost a dost.

Podstatou Sporoplánu je pět standardizovaných portfolií (Felix má pouze tři) s různým zastoupením Sporoinvestu (OFSISSPI), dluhopisového Sporobondu (OFSISSPB) a fondu fondů Globaltrend (OFSISFF). Do balíčků bude možno přidávat také oba akciové fondy, Eurotrend (OFSISEUR) a Sporotrend (OFSISSPT), případně pružně měnit zastoupení jednotlivých fondů v portfoliu. Větší reklamní kampaň na Sporoplán se dá očekávat až na podzim a jejím hlavním důrazem bezpochyby budou výhody pravidelného investování (což je mimochodem jedno z nejoblíbenějších témat dlouholetého náměstka ředitele SIS Petra Schůta).

A co čísla?

Vše potřebné najdete v našich unikátních tabulkách a tak namátkou vybíráme jen pár perliček:

Nejvyšší týdenní výkonnost vykázaly fondy dluhopisové (+0,24%), nejhůře na tom byli podílníci fondů fondů (-1,35%) a fondů akciových (-1,4%). V ročním horizontu vypadají čísla podobně - na jedné straně fondy dluhopisové se zhodnocením 4,67%, na straně druhé fondy akciové s mínus 24%.

Fondy s nejvyšší týdenní výkonností byly PPF Smíšený (OFPPFSMI) (+0,96%) a ČSOB světový akciový (profil, názory) (+0,6%), nejhorší byly PKIS Růstový (OFPKRST) (-4,45%) a SIS Sporotrend (OFSISSPT) (-3,41%). Na roční bázi stále vede IKS Dluhopisový (profil, názory) (+7,59%), druhý je investAGe 2000 (profil, názory) (+7,07%). Nejhorším fondem v ročním horizontu je bezkonkurenčně Akro Eurotech (profil, názory) s mínus 65,64%, druhý PPF Smíšený za ním výrazně zaostává s "pouhými" mínus 35,08%.

Nejprodávanější byly minulý týden z pohledu čistých prodejů Sporobond (45 mil. Kč), IKS Peněžní trh (profil, názory) (37 mil. Kč) a IKS Dluhopisový (30 mil. Kč).

V číslech bychom samozřejmě mohli ještě dlouho pokračovat, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Jedete na dovolenou? A vybrali jste si na ni peníze z podílových fondů? Nebo jste ji financovali jinak? A jak? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2001 17:49, TGP

Dobrý den, co máte přesně na mysli? Sedm dní pro Peníze...? Nebo něco jiného?

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2001 10:07, TGP

Myslím, že hlavním efektem plusů je agresivní reklamní kampaň IKS. Nikdo zatím nic podobného nezkoušel a je vidět, že se jim podařilo prolomit obvyklou cílovou skupinu, po které ostatní fondy šly. Ale určitě je tady ještě obrovský potenciál, tak uvidíme, jaké výsledky předvede SIS.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services