Reakce Provident Financial: Jsme alternativou bankovních úvěrů

Filip Duchoň | rubrika: Analýza | 22. 6. 2001 | 29 komentářů
Reakce Provident Financial: Jsme alternativou bankovních úvěrů
Společnost Provident Financial zareagovala na článek <a href="/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=410" target=_blank>(Ne)upisujte se ďáblovi</a>. Šéf operací firmy pro Čechy v článku vysvětluje výhody osobního styku zástupce společnosti se žadatelem o půjčku.

Půjčky od Provident Financial jsou alternativou bankovních úvěrů pro drobnou klientelu. V České republice jsou desetitisíce lidí, kteří nemají šanci získat malý krátkodobý úvěr od banky a proto hledají jiné cesty, jak přechodně řešit svoji špatnou finanční situaci. Důvodů je mnoho. Někteří se bojí přílišné administrativy v bance, druzí nemají čas jezdit vyřizovat své finanční záležitosti do města, jiní neznají nikoho, kdo by jim ručil. Velkou roli často hraje také neosobní přístup finančních institucí a také předchozí špatná zkušenost s odmítnutím poskytnutí úvěru. Takoví lidé pak mají tři volby: obrátit se na lichváře, zapojit se do kriminálních aktivit, nebo využít některé alternativy legálních finančních půjček s jasně stanovenými pravidly. Proto začaly již v minulém století vznikat společnosti, které poskytují takzvané půjčky až do domu. Jednou z nich je například akciová společnost Provident Financial, která byla založena již před více než 120 lety ve Velké Británii a od roku 1962 je členem Londýnské burzy cenných papírů. V České republice patří mezi největší britské investory.

Díky téměř 180 tisícům aktuálních zákazníků získala společnost Provident Financial za 3 roky svého působení v ČR významné postavení v oblasti krátkodobých spotřebitelských úvěrů. Provident Financial půjčuje malé částky peněz. Splátky vybírají její zástupci jednou týdně přímo u zákazníků doma. Splátka je každý týden stejná a zákazník ví již od počátku, kolik celkem zaplatí. Prostřednictvím 23 poboček rozmístěných po celém území republiky se o stávající i nové klienty stará 2500 vysoce kvalitně vybraných a systematicky proškolovaných zástupců. "Většina zástupců ve Velké Británii pochází z řad původních zákazníků. Ti totiž dobře znají problematiku práce, prostředí a vědí za jakých podmínek se půjčky poskytují. V České republice jsme první zástupce našli na doporučení přátel a známých, a také pomocí inzerátů v denním tisku. Každý zájemce musí mít živnostenský list a čistý trestní rejstřík. Se zástupci jsme samozřejmě i po zahájení jejich práce ve stálém kontaktu," uvedl ředitel Provident Financial pro Českou republiku Mark Bardsley.

Jelikož zákazníci dávají přednost osobnímu jednání, jsou jim služby poskytovány v pohodlí jejich vlastního domova. Proto společnost nevyužívá ke kontaktu poboček. Zástupci vystupují od prvního kontaktu se svými zákazníky pod svými jmény a o poskytovaných půjčkách netají žádné informace. Nový zákazník ví přesně, kdy za ním má zástupce přijít, a pak se s ním po vzájemné dohodě setkává pravidelně. „Naše zástupce vybíráme velmi pečlivě. Předpokladem je kromě čistého trestního rejstříku absolvování osobního pohovoru a praxe v terénu v doprovodu zkušeného zástupce. Zástupci se každoročně účastní několika školení a jsou ve stálém kontaktu s našimi zaměstnanci, kteří s nimi provádějí pravidelné týdenní vyúčtování a kontrolují jejich činnost,“ uvádí Bardsley. Společnost Provident Financial proto zásadně odmítá, že by se její zástupci mohli stát tipaři pro bytové zloděje. „V České republice platí pro naše zástupce stejně jako v Británii pravidlo "Můj dům, můj hrad", zdůraznil Bardsley.

Podle Bardsleyho je zcela na svobodné volbě jednotlivých zákazníků, zda půjčku od Provident Financial využijí. Progresivní nárůst počtu nových zákazníků je podle něj spojen především s velmi jednoduchým způsobem poskytování hotovostních půjček přímo v domácnostech zájemců. Ti pak mohou půjčku získat do dvou dnů bez nutnosti ručitele či zástavy. Nemusejí absolvovat mnohdy náročné vyplňování žádostí o úvěr, zdůvodňovat, na co peníze potřebují ani zbytečně utrácet čas za cestování a vyřizování formalit. Podle Bardsleyho nemají zákazníci se splácením problémy.

"Nabízíme jen malé půjčky. Zástupce s nimi navíc prodiskutuje jejich finanční situaci před podepsáním smlouvy. Jestliže přesto není zákazník schopen dlouhodobě splácet stanovené splátky, zástupce může změnit splátkový režim bez zvláštních poplatků. K vymáhání dlužných částek přistupujeme vždy jen v případech, kdy už nevidíme jiné řešení, a to vždy až jako k poslednímu způsobu splacení půjčky. V těchto případech využíváme jen legálních postupů prostřednictvím soudů," zdůraznil Bardsley.

Preferujete poskytnutí půjčky doma nebo na přepážce společnosti? Je pro vás nabídka Provident Financial atraktivní? Co si o jejím produktu myslíte? Napište svůj názor.

Autor je managerem společnosti Provident Financial

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2001 12:49, TGP

Díky za tohle doplnění původního článku. Bude ale dobře, pokud se tomuto tématu budete věnovat i nadále. Je to určitě oblast, ve které je hodně problémů a bude dobré přispívat k oddělení zrna od plev. Přeji mnoho štěstí a dobré bodyguardy.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 1. 2004 13:01

Dobry den,pujcku jsem si od Vas vzal,potreboval jsem do podnikani.Po zaplaceni cele pujcky jsem pozadoval doklad,k uplatneni odpisu z dani.Bylo mi receno,za doklady nevystavuji,jelikoz navyseni skoro o 63% (z 20000 jsem zaplatil 32.600,coz je o 12.600 vice)neni úrok,ale
pouze zprostredkovani.Tuto castku jsem si nemohl odepsat.Je to LICHVA,kdyz vsude cteme,ze uroky jsou max.30%podle toho o jaky uver jde.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services