(Ne)upisujte se ďáblovi!

(Ne)upisujte se ďáblovi!
Osobní půjčky bez ručitele. Půjčky a úvěry. Krátkodobé překlenovací půjčky. To je jen namátkový výběr z názvů internetových stránek, přes které různé společnosti nabízejí řešení tíživé životní situace, do níž se může dostat každý z nás. Abyste nenaletěli lichváři, připravili jsme pro vás několik zásad, jejichž dodržením toto riziko snížíte.

Od počátku devadesátých let se pomalu mění styl myšlení a zadlužení již neznamená společenský handicap. Stále více lidí se raději zadluží, než aby na vysněnou pračku čekali půl roku.

První kroky těch, co si chtějí peníze půjčit, vedou do banky. Tam nejčastěji žádají o spotřebitelský úvěr a když neuspějí, začnou se poohlížet jinde. Jednou z možností jsou společnosti specializující se na půjčky občanům, jako jsou Provident Financial, Capital Invest & Consulting nebo firma eFFe. Kde ale na ně sehnat kontakt? Na sloupech veřejného osvětlení, na zastávkách hromadné dopravy a hlavně na internetu. A všechny mají jedno společné – jsou velmi stručné. Ve většině případů je to jen jedna věta a základní kontakt na zastupující osobu, ať už formou emailu nebo čísla mobilního telefonu. Jméno této osoby však někdy zůstává utajeno. Pokud na určené číslo zavoláte, dotyčný si s vámi domluví termín schůzky (běžné je u vás doma), kde veškeré záležitosti kolem půjčky vyřídíte. Nemáte možnost zajít na pobočku společnosti a popovídat si nezávazně o podmínkách úvěru.

Proč inkognito?

Tento postup budí dojem, že úvěrující subjekt nehraje čistou hru. Co mu brání ve zveřejnění jména a kontaktní adresy? Důvodů může být více: dotyčný nemá k takovéto činnosti oprávnění, nechce zveřejnit kontakt z obavy z možných následků nespokojených dlužníků nebo má jen velmi vysoké úroky, za které se "stydí". Ale co když je půjčování peněz zástěrkou pro kriminální činnost, například pro tipování bytů? Není to zajímavý způsob, jak se do bytu dostat a "omrknout" situaci? Přestože je tato možnost méně pravděpodobná, nelze ji předem vyloučit.

Pokud společnost nemá pobočku a její zástupci kontaktují zájemce o úvěr doma, nemusí to ještě znamenat nečisté jednání. Ve výběru hrají roli také reference o společnosti, třeba od vašeho známého. Pobočky totiž nemá ani nejznámější ze společností na trhu půjček - Provident Financial. První kontakt se zákazníky obstarává zelená linka, na níž vám podá operátor nejen informace o podmínkách získání úvěru, ale zaznamená též vaše údaje do počítače a zkontaktuje obchodního zástupce. Ten si pak s vámi domluví schůzku. Snaha dostavit se na některou z poboček vyjde naprázdno: podle jedné z pracovnic společnosti je takový postup nemožný.

Je to výhodné?

Pokud vám záleží na výši úrokové sazby, vezměte si raději úvěr od banky. Na anonymním trhu půjček se totiž její hodnota pohybuje velmi vysoko a nezřídka překračuje i sto procent za rok. Lichvářskou sazbu pak společnosti maskují například tím, že místo její roční výše uvádějí týdenní. Vzbudí tak dojem levného úvěru, na který bohužel hodně lidí naletí. Chcete půjčku bez ručitele a bez zástavy? Pak budete mít problém. Peníze sice nakonec dostanete, ale rozhodně to nebudou statisíce. Požadovat jistinu, která nezřídka několikanásobně přesahuje hodnotu úvěru, se stalo nepsaným pravidlem zvláště u zastaváren. V tomto případě se vám tedy rozhodně nesplácet nevyplatí. Je dobré si výši splátek dobře promyslet, aby vám později neodnesli třeba televizi.

Pokud jste zvážili všechny možnosti a pevně jste se rozhodli zavolat na některé z telefonních čísel, ať už z inzerátu nebo z internetových stránek, zkuste dodržet následující základní zásady. V případě náhodného výběru totiž můžete natrefit na podvodníka nebo na lichváře, který bude požadovat stoprocentní úrok. Pokud nebudete mít na splácení, nechá vás zmlátit (abyste konečně splácet začali) a když ani to nepomůže, sebere vám skříň po babičce.

I takhle se to dělá

Jako odstrašující případ, s čím vším se můžete setkat, slouží společnost Yakima. Před nedávnem inzerovala vysoké úroky těm, kteří si u ní uloží své peníze. Po varování Komise pro cenné papíry, že podnikání inkriminované firmy je krajně podezřelé, obrátili představitelé Yakimy o sto osmdesát stupňů - nyní nabízejí půjčky. A to ještě velmi zvláštním způsobem. Aby se vaší žádostí o úvěr vůbec zabývali, musíte poslat na jejich účet u eBanky jedno procento z požadované půjčky! Převedli jsme tedy na uvedený účet tři koruny, abychom zjistili identitu jeho majitele. Světe div se, není to Yakima, ale pan František Krása.

Rady jak nenaletět

  1. Inzeráty bez podrobného uvedení jména a kontaktní adresy jsou podezřelé.
  2. Důvěryhodnější je taková společnost, do které můžete zajít a o jejíž nabídce si můžete pohovořit jinde než u vás doma. Nemožnost návštěvy pobočky však na druhou stranu automaticky neznamená, že jde o neseriózní firmu.
  3. Jistější je taková společnost, o které máte reference někoho, kdo si již od ní půjčil.
  4. Pečlivě si propočítejte výši úroku. Pokud Vám budou dávat jen údaje o úvěru a výši splátek, buďte pozorní. Společnost nezřídka zakrývá nehoráznou úrokovou sazbu.
  5. Dejte si pozor na výši zástavy, často je mnohem větší než výše půjčky
  6. Při podezření na podvodné jednání okamžitě ukončete s danou společností jednání a obraťte se na někoho jiného

Získat peníze můžete třemi cestami, zde jsou pro porovnání jejich výhody a nevýhody:

Banky
- Vyřizování trvá obvykle nejdéle
- Na bonitu klienta jsou kladeny vysoké požadavky
+ Zpravidla nejnižší úroková sazba
+ Jistota seriózního přístupu

Splátkové společnosti
- Vyšší úroková sazba (až dvacet procent ročně)
+ Nižší nároky na bonitu klienta

Neznámé společnosti bez kontaktu
- Riziko nelegálního jednání (tipování bytů, násilné vymáhání dluhu)
- Velmi vysoká úroková sazba (výjimkou není ani sto procent za rok)
- Vysoké zástavy
+ Úvěr získá prakticky každý

Půjčili byste si od neznámé společnosti? Připadá vám anonymní jednání seriózní? Jaký mají tyto společnosti důvod pro nezveřejnění kontaktní adresy? Napište nám to.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 63 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2001 22:05, Marek1

Je fakt,že tato firma má velmi vysoké navýšení.Když ale potřebuji peníze druhý den,mám je a s tím úrokem se musí počítat.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 1. 2005 0:02, broker

Jsem dlouholetý majitel a jednatel jedné z uvedených firem. Velice by mě zajímalo, kde autor článku přišel na to, že půjčujeme kde komu, a také na to, jak vysoké jsou úrokové sazby a poplatky s tím spojené??? Přemýšlím nad tím, že se budu hájit soudně, neboť srovnávat mě s Providentem....

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (63 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services