Sedm pohledů pro Peníze... Lukáše Půdy

Sedm pohledů pro Peníze... Lukáše Půdy
Naše justice se konečně pohnula tím správným směrem: trocha zúčtování s minulostí, nějaký ten tajný agent a kauza Olovo. Naproti tomu Miloš Zeman se vůbec nezměnil. Až odjede navždy na svou chalupu, mnoho lidí včetně Václava Klause si oddechne.

Jménem republiky

Pečlivě sledovaný případ novináře Tomáše Smrčka došel k rozuzlení. Reportér, kterého soud vinil z vyzrazení státního tajemství, byl zproštěn obvinění. Před dvěma lety sice ukázal na kameru přísně tajný dokument, ten však podle svědků vůbec tajný není, protože v něm jmenovaný agent v tajných službách nepracuje. K vyzrazení tedy nedošlo a Syndikátu novinářů spadl kámen ze srdce. O něco hůře dopadl premiérův poradce Vratislav Šíma. Státní zastupitelství totiž potvrdilo, že autorem hanopisu Olovo, namířeného proti Petře Buzkové, je skutečně on. Ani to však s šéfem premiérových poradců Miroslavem Šloufem nepohlo. Někdo by je měl oba zavřít do archivů StB.

Porazit a zahrabat

Potvrzení specialistů z německého Tübingenu odstartovalo vybíjení krav na statku v Dušejově. Teď, když je Česká republika na seznamu zemí s výskytem BSE, nemohou naši turisté vozit do zahraničí své svačiny, paštiky a salámy s hovězím masem. Třeba teď budou Západoevropané pohlížet na Čechy jako na kulturní národ.

Skoro sto miliard

Tak jsme se definitivního zúčtování státu a ČSOB konečně dočkali. Miloš Zeman na jednání s Pavlem Kavánkem a Remi Vermienem dohodl, že Konsolidační banka převezme špatné pohledávky IPB v hodnotě šestačtyřiceti miliard korun a v následujích letech ještě zaplatí ztráty z dalších rizikových obchodů. Ty se odhadují na dalších padesát miliard. Průměrná čtyřčlenná rodina tak zaplatí za krach IPB bezmála čtyřicet tisíc korun.

Prokurátoři, třeste se!

Karel Vaš, někdejší poválečný prokurátor, dostal od Městského soudu v Praze sedm let vězení. V roce 1949 se totiž podílel na procesu s generálem Heliodorem Píkou, jenž skončil popravou tohoto bývalého náčelníka československé mise v Sovětském svazu. Píka se jako zastánce prezidenta Edvarda Beneše stal po válce trnem v oku mnohým komunistickým funkcionářům, kteří zinscenovali jeho obvinění z velezrady. Jedna kapitola naší složité historie je uzavřena, spousta dalších ale na to samé čeká...

Za blbost se platí

Přes třicet účastníků seance o osvobozující hypnóze v pražských Dejvicích bylo přiotráveno lektvarem Petra Chobota. Je až s podivem, že lidé zaplatili dva tisíce korun a čekali na krásné pocity po požití tajemného roztoku. S křečemi a prý typickým výpadkem paměti byli převezeni do nemocnice. Snad si rozpomenou na památnou akci a příště již vezmou rozum do hrsti.

Co je šeptem, to je čertem

Toho se držel premiér Zeman v pořadu rádia BBC, když komentoval svůj neveřejný - ale nikoliv embargovaný - rozhovor s komisařem EU Günterem Verheugenem. S Klausem se do Unie nedostanete, říkal mu prý mezi čtyřma očima komisař. Tak tentokrát novináři Zemanovi pomohli rozčeřit stojaté vody. Za jiných okolností jsou pro něj žumpy. Kdy už na tu svoji chalupu odjede?

Položí Říman Nedvěd fotbalové Lazio?

Zlatý míč má po roce dalšího majitele. V pátém ročníku novinářské ankety se jím stal hráč Lazia Řím Pavel Nedvěd. Je otázkou, jak na to zareagují představitelé klubu. Jen ať mu plat přesahující sto dvacet milionů korun nezvednou. Italská Série A by mohla přijít o jeden klub.

Komentujete také v médiích neveřejné rozhovory? Zaplatíte deset tisíc za IPB? Napište nám, co vás v minulém týdnu nejvíce zaujalo.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services