Srovnávejme srovnatelné

Srovnávejme srovnatelné
Vždycky neplatí, že devět procent je méně, než čtrnáct. Roční výnos sám o sobě o vašich investorských úspěších nevypovídá. Správnou srovnávací mírou je totiž benchmark. Jednoduše - jde o to, s čím svoji investici porovnáváte.

Úvodní rozhovor mezi investorem a jeho finančním poradcem či investičním manažerem se dříve nebo později stočí na tři klíčové determinanty:

  • investiční horizont
  • riziková averze/tolerance
  • benchmark
V délce investice a potřebné likviditě má téměř každý jasno. Klientův vztah k riziku určí správce dotazníkem a modelováním hypotetických scénářů s využitím historických datových řad (výnosy, volatilita a korelace jednotlivých investičních instrumentů). Avšak otázku stanovení odpovídajícího benchmarku, volně přeloženo srovnávací míry, spousta klientů podceňuje. Velká část investiční veřejnosti jej pro své potřeby není schopna ani přesněji definovat. Pak v praxi často dochází ke srovnávání investorských úspěchů typu: "Hele, strejda Pavel loni vydělal přes čtrnáct procent a my jen devět! Jak je to možný?" Tito investoři si totiž neuvědomují, že většina správců považuje odsouhlasený benchmark za bezrizikový, takzvaně 'risk less'.

Zodpovědnost za případné ztráty benchmarku jsou pak na bedrech investora. Správce zodpovídá jen za výsledky odchylek od benchmarku, kterými podstupuje rizika za účelem dosažení nadvýnosu a překonání srovnávací míry.

Co je to benchmark?

Nejpoužívanější indexy pro tvorbu benchmarku
akcie dluhopisy
Dow Jones Averages Dow Jones Bond Averages
Standard & Poors Indexes
Russell Merrill Lynch
Wilshire Salomon Brothers
Morgan Stanley Capital Indexes PBICS 100

Benchmark je v podstatě referenční portfolio zvolené investorem, které reprezentuje nejlepší proveditelnou pasivní investiční strategii, která v sobě odráží investorovy preference a požadavky na likviditu a kredibilitu. Důsledně a správně zvolený benchmark je pak jedinou srovnávací mírou, kterou můžeme vztáhnout k výkonu vlastního portfolia. Máte-li tedy akciové portfolio s celosvětovým záběrem, můžete si třeba zvolit známý Morgan Stanley Capital Index (MSCI) World (www.mscidata.com). Pokud pak tento index utrpí roční ztrátu například třicet procent a váš výsledek je sice minus, ale jen deset procent, můžete být spokojeni. Překonali jste benchmark!

Veřejný nebo vlastní?

Výše uvedený příklad volby srovnávací míry byl velmi jednoduchý. Stejně tak jednoduché by bylo sledování a monitorování vývoje tohoto benchmarku na uvedené veřejně dostupné internetové adrese. Chcete-li však dosáhnout komplexního cíle, kterým je sledování celkové kvality zhodnocení aktiv, musíte sledovat vlastní benchmark. Ten by měl být složením odpovídající vašim disponibilním aktivům. Pokud tedy máte například polovinu svého majetku uloženu v bance na termínovaném korunovém vkladu, čtvrtinu v globálním akciovém fondu a zbytek v tuzemských dluhopisech, měl by váš vlastní benchmark vypadat asi takto:

  • 50 % PRIBID, například tříměsíční
  • 25 % MSCI World
  • 25 % PBICS 100
Sledování a kompletace takovéhoto soukromého benchmarku je sice časově náročná, ale určitě stojí za tu trochu námahy. Práci vám ulehčí využití vhodného programového vybavení a volba odpovídající periodicity (denně, týdně, měsíčně). Pak už plně dostačuje myslet na to, že každá změna portfolia, odchylka od benchmarku by měla být jakousi přidanou hodnotou, která přispívá k tvorbě nadvýnosu ve vašem portfoliu. Velmi důležité je však taktéž průběžné analyzování vztahu výnos versus volatilita u benchmarku a vlastního portfolia. Ale o tom zase někdy příště.

Jaká je vaše zkušenost - porovnávají lidé porovnatelné, nebo poměřují 'hrušky s jablky'? Svěřte se nám, třeba i s nějakou humornou historkou z vlastní praxe.

Autor je externím spolupracovníkem redakce.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2001 13:51, TGP

Mate svym zpusobem pravdu. Benchmark ma smysl v pripade, ze jde o podobne fondy (treba ceske penezni nebo dluhopisove fondy). V tom pripade ma smysl i onen prumer vykonosti, protoze stejne se cesky masovy investor rozhoduje jenom podle toho, kolik procent historickeho rocniho vynosu fond vykazuje (viz treba inzerce IKS KB, tlacici prave minulou vykonost).

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services