Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila
Zhoršení výsledků zazanamenaly oproti předchozím scoringovým hodnocení smíšené fondy. Ostatní kategorie, tedy fondy akciové, dluhopisové a peněžního trhu, si v hodnocení v průměru polepšily. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního "hvězdičkového" scoringu fondů.

Akciové fondy

V této skupině je i nadále vyhodnocováno šest fondů, přičemž jediný z nich, Citicorp OPF akcií (OFCITAKC), dosáhl maximálního počtu pěti hvězdiček. Tento fond také zaznamenal oproti konci minulého roku největší nárůst o tři hvězdičky. Lepší hodnocení tohoto fondu i dalších, které posílily - SIS Sporotrend (OFSISEUR) a ČSOB světový akciový (OFOBISAK) - bylo způsobeno především snížením parametru rizikovosti.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno sedm fondů. Skupina dluhopisových fondů zaznamenala od loňského hodnocení jednu významnou změnu: k fondu SIS Bondinvest (OFSISBON), který si dlouho jako jediný držel pětihvězdičkové ocenění, se se stejným scoringem připojily IKS Dluhopisový (OFIKSDL) a 1. IN dluhopisový fond (OFPISDL). Největší dluhopisový fond v ČR, SIS Sporobond (OFSISSPB), si udržel čtyři hvězdičky. Vývoj skupiny dluhopisových fondů je stabilizovaný a není pravděpodobné, že by v této skupině nastaly výrazné změny.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině je vyhodnocováno osm fondů. Skupina fondů peněžního trhu zaznamenala tři změny, a to nárůst o jednu hvězdičku u fondů SIS Sporoinvest (OFSISSPI) a IKS peněžního trhu (OFIKSPT)(u obou ze čtyř na pět hvězdiček) a u ČSOB český peněžní trh (OFOBICPT) ze dvou na tři hvězdičky. Nejvýše hodnocenými fondy na peněžním trhu jsou fondy největších správců, SIS (ISSIS), IKS (ISIKS), První investiční (ISPIS) a ŽB-Trustu (ISZBT).

Smíšené fondy

Do skupiny přibyly čtyři nové fondy, konkrétně IKS Plus balancovaný (OFIKSPLS), PIAS fond majetku (OFPISMAJ), PIAS fond prosperity (OFPISPRO) a PIAS fond pravidelných výnosů (OFPISPP) (tyto fondy ale budou sloučeny). Jedná se o fondy transformované z investičních fondů, do systému hodnocení byly zahrnuty díky delší než jednoroční existenci.

Největší nárůst scoringu o dvě hvězdičky, a tím získání maximálního pětihvězdičkového scoringu, zaznamenal díky zvýšení ukazatele výkonnosti SIS Český (OFSISCES). Dalším fondem, který zlepšil své hodnocení o dvě hvězdičky, je IKS Balancovaný (OFIKSBAL). Zlepšení a konečného počtu čtyř hvězdiček dosáhl především zlepšením ukazatelů výkonnosti a rizikovosti. Mezi fondy s pětihvězdičkovým scoringem jsou nadále SIS Výnosový (OFSISVYN), SIS Český (OFSISCES)a ŽB – Balancovaný fond nadací (OFZBTNAD). Poslední z uvedených získal oproti minulému hodnocení o hvězdičku více.

Největší propad scoringového hodnocení (o dvě hvězdičky) nastal u fondů AKRO růstový (OFAKRRST), PKIS Růstový (OFPKRU), Pioneer Trust (OFPIOPIO) a PPF smíšený (OFPPFSMI). Tyto fondy ztrácely především v ukazateli výnosnosti a rizika, u PPF smíšený hrálo hlavní roli snížení ukazatele výkonnosti. U ostatních fondů nedošlo k žádným přehodnocením scoringu nebo byl nárůst či pokles scoringu maximálně jednohvězdičkový.

Ve skupině smíšených fondů už nejsou sloučené fondy investAGe21 a investAGe135. Skupina fondů čítá dvacet pět fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Fondy v kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a řadu z nich by bylo možno podle aktuálního složení portfolia zařadit do jiných skupin. To může částečně zkreslovat výsledky, jelikož není hodnoceno teritorium, a tudíž teritoriální investiční rizikovosti. Do budoucna (po otevření dalších investičních fondů) se připravuje rozčlenění této skupiny v souladu s případnými kroky Unie investičních společností.

Osvěžte si, jakou metodiku při určování scoringových hvězdiček používáme.

Historické hodnocení fondů dle skupin (rozčleněné dle metodiky Unie investičních společností ČR) je přehledně vidět v následujících tabulkách.

  Scoring 
(počet hvězdiček) 
k 1. 6. 2001
Počet hvězdiček 
k 30. 4. 2001
Počet hvězdiček 
k 29. 12. 2000
 
Akciové fondy
1. IN akciový fond * * *
AKRO mezinárodní akciový **** ***** *****
AKRO Svět *** *** ***
Citicorp OPF akcií ***** ***** **
ČSOB světový akciový **** ***** ***
SIS Sporotrend **** ***** **
 
Dluhopisové fondy
1. IN dluhopisový fond ***** **** ****
Citicorp OPF dluhopisů * ** **
ČSOB český dluhopisový *** *** **
IKS Dluhopisový ***** **** ****
Newton Kosíř * ** **
SIS Bondinvest ***** ***** *****
SIS Sporobond **** **** ****
 
Fondy peněžního trhu
1. IN fond peněžního trhu ***** ***** *****
AKRO Obligace * * *
Citicorp OPF peněžního trhu * * *
ČSOB český peněžní trh *** ** **
IKS Peněžní trh ***** ***** ****
SIS Sporoinvest ***** ***** ****
Union peněžní trh **** **** ****
ŽB - Sporokonto ***** ***** *****
 
Smíšené fondy
1. IN středoevropský fond * ** *
1. IN výnosový fond *** *** ****
AKRO mezinárodní balancovaný ** ** **
AKRO růstový * * ***
AKRO výnosový * ** *
EUROCOM ** ** **
IKS Balancovaný **** **** **
IKS Plus balancovaný **** **** nehodnocen
investAGe AG2000 *** *** ****
investAGe AG7 **** **** ****
KIS Alpha Effect **** **** ****
Newton Plus **** **** ***
Newton Praděd *** **** ****
PIAS fond majetku *** **** nehodnocen
PIAS fond pravidelných příjmů *** ** nehodnocen
PIAS fond prosperity **** **** nehodnocen
Pioneer Trust * * ***
PKIS Růstový *** *** *****
PPF smíšený *** ** *****
SIS Český ***** ***** ***
SIS Výnosový ***** ***** *****
Union vyvážený * * **
ŽB - Balancovaný fond nadací ***** ***** ****
ŽB - Interkonto *** *** ***
ŽB - korunový balancovaný ** * *

Co říkáte změnám ve scoringovém hodnocení? Jsou naznačené vzestupy a pády oprávněné? Jak dopadl ten "váš" fond? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2001 19:49, TGP

No samozřejmě :-) Chtějí přece dělat byznys a proto si taky udělali ten časopis. On je to docela chytrý krok - jednak se můžete tvářit nezávisle, jednak můžete manipulovat lidi směrem k fondům, ze kterých máte nejlepší provizi (tím, že jim dáte nejvíce hvězdiček) a jednak můžete tlačit na investiční společnosti a za příslib lepšího hodnocení z nich vytlouct lepší provizní podmínky nebo inzerci do časopisu. Kdybych se pohyboval ve stejné oblasti, tak to udělám taky tak.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services