Spořitelní peníze v hrsti, komerční holub na střeše

Spořitelní peníze v hrsti, komerční holub na střeše
Spořitelna minulý týden učinila další krok k získání peněz, které má v některých fondech SIS, zatímco IKS si může spokojeně mnout ruce. Zdá se, že Felix zatím slaví úspěchy. A brzy se asi dočkáme i garantovaného fondu.

Podíváme-li se na statistiku prodejů a odkupů minulý týden, můžeme se možná divit: zatímco akciové, dluhopisové, peněžní i fondy fondů v průběhu týdne přilákaly více peněz než kolik si jich investoři vybrali (o plus mínus dvacet milionů korun), fondy smíšené mají ve své kolonce u čistých prodejů mínus 327,5 miliónu korun). Kde se toto neobvyklé číslo vzalo? Restituční fond První investiční (OFPISRES) už má svůj velký exodus za sebou (minulý týden z něj odešlo již "jen" 85 milionů korun).

Viníkem této neobvykle vychýlené statistiky je Česká spořitelna. Spořitelna totiž vlastní ve třech postprivatizačních fondech - SIS Český (OFSISCES), SIS Výnosový (OFSISVYN) a SIS Všeobecný (OFSISVSE) - výrazný podíl. Snižování podílu České spořitelny na majetku těchto fondů je naplánováno dlouhodobě a první část této transakce proběhla již loni v prosinci. Své podíly spořitelna získala díky půjčce, kterou během první vlny kupónové privatizace nabídla DIKům. Zajištěním půjčky byla právě jejich investovaná kupónová knížka - a jak se dalo očekávat, pro řadu klientů byla půjčka v hrsti atraktivnější než jakési podivné akcie na střeše.

Pár set milionů korun v minulém týdnu je ale jen náznakem toho, co se bude dít v průběhu června. Podle informací SIS se objem majetku spravovaný třemi zmiňovanými fondy sníží z více než 11 miliard korun na přibližně 6 miliard. Poté bude zřejmě následovat chvíle klidu a poté bude spořitelna až do konce roku v prodeji svých podílových listů pokračovat.

Felix jede, garance se blíží

Tolik tedy SIS a její staré fondy. Větší pozornost ovšem v posledních týdnech budí IKS KB a především její netradičně pojatý balíček Felix. Podíváme-li se na statistiky nejprodávanějších fondů i fondů s nejvyššími čistými prodeji, uvidíme, že se Felix (podobně jako jeho bratranec Oskar) v českých domácnostech zabydluje. Fondy, tvořící v různém poměru Felixovy balíčky, tedy IKS Peněžní trh (OFIKSPT), IKS Dluhopisový (OFIKSDL) a IKS fond světových indexů (OFIKSFSI), obsadily druhé, třetí a šesté místo v tabulce nejprodávanějších fondů. Na nějaké větší soudy je samozřejmě ještě brzo, ale zatím se zdá, že i u finančních produktů platí - nekomunikujte příliš složitě, nezahlcujte lidi složitými grafy a odbornými slovíčky. Stačí, když jim dáte pocit, že to funguje - a přesně to reklamní kampaň IKS donekonečna opakuje.

IKS navíc bude zřejmě tou společností, která jako první z českých investičních společností na trh uvede garantovaný fond. Její management o tomto typu fondu mluví už několik měsíců - a stále intenzivněji. Právě garantované fondy jsou také námětem přednášky jednoho z manažerů IKS KB na nadcházející konferenci Investiční příležitosti 2001, jejímž mediálním partnerem Peníze.CZ jsou.

Hezká čísla

Chcete-li vědět vše podstatné o fondech v minulém týdnu, máte samozřejmě k dispozici naše přehledné tabulky (linky na ně najdete pohromadě na konci článku). Pro zajímavost ale vytahujeme alespoň několik málo čísel:

Trojicí fondů s nejvyšší týdenní výkonností jsou: PPF smíšený (OFPPFSMI), Akro mezinárodní akciový (OFAKRMA) a ŽB-akciový (OFZBTAC). (Teoreticky je na třetím místě Akro Svět (OFAKRSVT), ovšem vzhledem k jeho nejistému osudu jej v tomto komentáři vynecháme.)

Trojicí fondů s nejhorší týdenní výkonností pak jsou: Citicorp OPF akcií (OFCITAKC), PKIS Růstový (OFPKRU) a Akro Eurotech (OFAKRET).

Zatímco mezi fondy s nejvyšší týdenní výkonností patří fondy akciové a smíšené, trojku fondů s nejvyšší výkonností roční tvoří fondy mnohem konzervativnější: IKS Dluhopisový (OFIKSDL), ČSOB český dluhopisový (OFOBICDL) a IKS Plus Balancovaný (OFIKSPLS).

Trojicí fondů s nejhorší roční výkonností jsou Pioneer Trust (OFPIOPIO), PPF smíšený (OFPPFSMI) a Akro výnosový (OFAKRVYN).

V číslech bychom samozřejmě mohli ještě dlouho pokračovat, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně: Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Budou mít u nás garantované fondy úspěch? Co udělá Česká spořitelna s miliardami, které si vybere z fondů SIS? Kam budete investovat v následujících měsících? Podělte se s námi o své názory!

A nezapomeňte svými hlasy zvolit nejlepší web investiční společnosti. Můžete vyhrát i mobilní telefon nebo aspoň vděk své oblíbené investiční společnosti. I to se někdy může hodit!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2001 11:42, Baronlempl

Co si představujete pod pojmem "velmi bezpečný". Z příspěvku sálá víra, úhlavní nepřítel investora.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2001 20:27, CSrypatschek

Kam bych poradil ČS investovat miliardy z fondů SIS ?
1. Do funkčního přiměřeného nezávislého kontrolního útvaru a zrušit funkci závislého stranného ombudsmana, neboť je mi k smíchu a pláči zároveň.
2. Do znalostí a chování pracovníků drobného bankovnictví, neboť je to otřesné, co dosud předvádí.
3. Do masové aplikace čipové karty, aby se Česká spořitelna nemusela před klienty a před Poštovní spořitelnou stydět.
4. Výrazněji ( s bodem 3. ) podpořit nasazení moderních terminálů u obchodníků ( zvýšení bezpečnosti transakcí ) a vycouvat rychle ze smluv kde transakce jdou přes "žehličku" nebo el. terminál bez zadání PINu.
5. Do úřadoven s více než 3 pracovníky ( přepážkami ) instalovat samoobslužné elektronické platební terminály a tzv. sběrné boxy jako ostudu všude zrušit.
6. Posílit spolehlivostně a výkonnostně bankomatovou síť, tu však dále nerozšiřovat a prostředky věnovat spíše do kartového čipového programu viz výše. Spořitelna pak nebude muset v konečném dopadu ostatní vydírat s poplatkem za výběr ze spořitelního bankomatu.
7. Na nutné sjednocení software z různých aplikací už asi peníze nezbydou, budou muset o ně být pumpnuti postupně klienti.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services