Sedm pohledů pro Peníze... Dušana Hradila

Sedm pohledů pro Peníze... Dušana Hradila
Uplynulý týden byl přímo napěchovaný šílenstvím. Hovězí šílenství dorazilo do Čech, v Turecku se proháněl mimozemšťan a v USA jeden šílený soudce uložil šílenou pokutu tabákovému koncernu. A to není zdaleka vše...

České krávy se také pomátly

Tak už je to tady - hovězí šílenství propuklo i v zemích koruny české. První podezření na nemoc šílených krav (BSE) bylo českými odborníky potvrzeno a čeká se na vyjádření německých specialistů. Prodej hovězího pravděpodobně opět klesne a čeští zemědělci se začínají obávat o živobytí. Celý problém bude mít dopad i na státní finance. Ministr vnitra Stanislav Gross vyjádřil obavu, že nás BSE přijde "pěkně draho". Výdaje státního rozpočtu by mohly jít až do miliard. Když k tomu přidáme stamiliardovou injekci do bankovnictví, nadzvukové obránce českého nebe a spoustu dalších výdajů, měli bychom asi začít dotahovat naše (v některých případech už utažené) opasky. Budeme platit jak mourovatí.

Miliardy za cigarety

O tři miliardy dolarů by měla zchudnout pokladna tabákového koncernu Philip Morris ve prospěch veřejných rozpočtů. Dalších pět a půl milionu má firma zaplatit šestapadesátiletému kuřákovi. A to všechno za to, že v minulosti dostatečně neinformovala své zákazníky o negativních dopadech kouření na jejich zdraví. Viceprezident postiženého koncernu považuje rozsudek za něco neuvěřitelného, co zesměšňuje celý právní systém USA. Celý svět teď čeká, jak asi dopadne odvolací řízení. Jestli se rozsudek potvrdí, půjdou na řadu další výrobci cigaret. A bude se soudit, odvolávat, (ne)platit a média si přijdou na své.

Slepí fanatičtí piráti

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín zašli příliš daleko. Za projev slepého fanatismu a akci, která hraničila s pirátstvím, označil rakouský podnikatel Georg Henkel akci svých krajanů na hraničním přechodu do České republiky. Aktivisté totiž Henkelovi zabránili v dodání trubek pro Temelín, čímž mu zajisté způsobili značné ztráty. Pokud je toto opravdu "slepý fanatismus", jaké označení pak přísluší ekologickým aktivistům připoutaným řetězy ke kolejím, po kterých se má dopravovat jaderné palivo, nebo totálním blokádám hraničních přechodů, které omezí hlavně ty občany, kteří o Temelínu vůbec rozhodovat nemohou.

Akta X po turecku

V jihozápadním Turecku se prohání mimozemšťan! Alespoň to tvrdí jeden rolník, kterého šedesáticentimetrová postavička s velkou hlavou překvapila minulé pondělí ráno při jízdě po tabákové plantáži. Místní guvernér ukázal světu, že je mužem činu, a nechal celou oblast uzavřít. Zapomněl ale, že levitující mimozemšťan může klidně odletět úplně jinam - třeba do Česka. Další důvod k nákupu nových stíhaček - co kdyby přišla invaze z Marsu...

32 korun na hodinu

Takovou "odměnu" si vysloužil bývalý prezident fotbalové Sparty Petr Mach. Chtěl se totiž vyhnout clu ve výši 1,4 milionu korun za dovoz svého luxusního BMW a dopadl jak sedláci u Chlumce - vyfasoval pět let nepodmíněně. Za každých 770 korun vyměřeného cla si odsedí jeden den v zamřížovaném hotelu s plnou penzí. A aby snad nestačil naší justici uletět za sedmero řek a jeden oceán, rozhodla soudkyně o okamžitém převezení Macha do pankrácké věznice. Lež má krátké nohy a spravedlnost dlouhé ruce. Jen tak dále, páni soudci, zlepšujete se.

Magická dvojka

CzechInvest, česká agentura pro podporu investic, se podruhé za sebou stala nejlepší investiční společností na starém kontinentě. Dvakrát víc zaplatí klienti ČSOB za výběr hotovosti na přepážce. Ve Velké Británii zase ve volbách podruhé zvítězili labouristé. A co české volby do Poslanecké sněmovny příští rok? Mají sociální demokraté šanci na druhý úspěch? "Nemohou zvítězit, to je vyloučeno," reagoval na tuto otázku předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Stanislav Gross se jen usmál, ví své. Že by šance na "dvojku" ještě neuhasly?

Stíhačky budou

Své sympatie k akci "nové stroje našim letcům" vyjádřil i prezident Václav Havel. Podle něj je pro naši vlast nedůstojné spoléhat se při obraně vzdušného prostoru na pomoc našich partnerů z NATO. Ať si ostatní říkají co chtějí, nadzvukové stroje prostě potřebujeme. Ministr Jiří Rusnok najde nejlepší řešení, jak sehnat peníze, a jdeme nakupovat. A obyčejný český občan může tak maximálně čekat, který politik se proletí v novém grippenu jako první. Michael Žantovský to ale nebude, ten se už nalítal dost.

Jsou na Zemi mimozemšťani? Zažalujete také tuzemské tabákové výrobce, že o škodlivosti cigaret informovali nedostatečně? Bojíte se hovězího masa? Vyhrají sociální demokraté volby? Budeme rádi, když se k dění uplynulého týdne vyjádříte i vy!.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services