Budou mít garantované fondy též tuzemští správci?

Budou mít garantované fondy též tuzemští správci?
Dvě z největších tuzemských investičních společností – IKS Komerční banky a Spořitelní investiční – připravují garantované fondy. Zatímco IKS této myšlence věří a novinky se dočkáme ještě letos, v SIS zřejmě váhají.

Mnohokrát jsme v pravidelném pondělním komentáři psali, že fondy slibující navrácení původně investované částky, mají šanci rehabilitovat v očích Čechů akcie. Fondy s garancí, byť akciové, se při nepříznivém vývoji trhu chovají v podstatě jako termínovaný vklad, vrátí se vám původně vložená částka, v některých případech dokonce navýšená o inflaci. Jsou-li trhy na "vaší straně", podílíte se cca. 70 procenty na jejich růstu.

Věc má však svá "ale". Garantovaný fond je fondem uzavřeným s pevně stanoveným investičním horizontem čtyř až šesti let. Během této doby lze podíly odprodat buď přímo, nebo přes veřejný trh. Správcovská společnost je však neodkoupí. Druhým "ale" je potřeba získat do fondu majetek v řádu stovek milionů korun v relativně krátké době několika měsíců. A to je zřejmě nejzásadnější problém garantovaných fondů. Majetek pod správou, který lze zainvestovat efektivně tak, aby garance nebyla přemrštěně drahá, musí dosahovat zhruba 200-300 milionů korun. Podíváme-li se na výsledky IKS světových indexů (OFIKSFSI), IKS fondu fondů (OFIKSFF), SIS Globaltrendu (OFSISFF) a Eurotrendu (OFSISEUR), tedy velkých fondů vzniklých loni na podzim, zjišťujeme, že tolik nemají pod správou ani po tři čtvrtě roční existenci.

Zda by se podařilo více získat jejich mladšímu garantovanému bratrovi, zůstává nezodpovězenou otázkou, na níž bude zřejmě muset odpovědět až praktická zkušenost. Problémy s uvedením a zpětným odkupem podílových listů fondu IKS Garant, vázaného v polovině devadesátých let na tuzemský index PX 50 (mateřská banka a investiční společnost musela fond výrazně zainvestovat), nabádají k maximální opatrnosti a pesimismu. Pokud by nakonec dvě největší tuzemské investční společnosti garantované fondy na trh neuvedly, neznamená to, že by o ně byl investor ochuzen. Již dnes si lze vybrat z široké nabídky podobně koncipovaných fondů zahraničních správců.

OB Invest posiluje

Novinkou minulého týdne bylo oznámení přesunů v rámci tuzemské větve belgické KBC Bank. Investiční společnost OB Invest ze skupiny ČSOB převezme, okamžitě po schválení Komisí pro cenné papíry, do správy fond Patria – Evropský akciový (OFPATEA). Investiční strategie fondu, který patří v tuzemsku k nejmenším, spravujícím hlavně majetek vložený mateřskou skupinou Patria, by se ani po změně správce neměla měnit.

Dovolená začíná

Nejvíce, plných 23 milionů korun, odplynulo na přelomu května a června ze Sporoinvestu (OFSESSPI). Zdá se, že lidé začínají vybírat v očekávání letních dovolenkových výdajů. Zajímavostí je, že z největšího konkurenta Sporoinvestu – peněžního trhu IKS (OFIKSPT) - peníze nejen neodplývají, ale se 63 miliony korun nového majetku pod správou dokonce obsadil čelo tabulky nejvyšších přítoků vkladů. O dvacet milionů korun méně než před týdnem spravuje Restituční fond IPB (OFPISRES) a fond fondů IPB (OFPISRES). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely. Celkově týdenní bilance skončila čistými odkupy za 9,5 milionu korun. V červených číslech se pohybovaly fondy akciové, fondy fondů a smíšené. Fondy peněžního trhu a dluhopisů rostly. Jak moc zjistíte ve statistice prodejů.

Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil IKS peněžního trhu, následovaný Sporotrendem(OFSISSPT), IKS Dluhopisovým (OFIKSDL) a Sporokontem ŽB-Trustu (OFZBTSPO). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.
Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy a na nich investující fondy padaly. České akciové fondy klesly v průměru za týden o 2,22 procenta. Měsíční a tříměsíční zhodnocení je nyní blízké nule. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s jednoprocentním růstem Sporotrend, následovaný OPF Citicorp akcií (OFCITAKC) a středoevropským fondem IPB (OFPISSE). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Nejvíce, přes 5,4 procenta, ztrácel ČSOB světový akciový, Akro Eurotech (OFAKRET) a PPF smíšený (OFPPFSMI). Všechny "minusové" fondy najdete v tabulce nejnižších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Myslíte, že mají v tuzemsku garantované fondy šanci? Pustí se do nich obě největší společnosti? Kolik se dá podle vás "nabrat" investic během čtyř měsíců? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2001 10:47

Koupit zkusenost ??? Za radu se draze plati. A jestli tim myslite primo lidske zdroje tak to dost tezko.
A s temi investicnimi poradci bych to tak negeneralizoval.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2001 9:25

No vidite a o tom jsou zahranicni fondy a investicni bankovnictvi - zkusenosti. Tim ovsem nerikam, ze u nas jsou hlupaci, jenom ten rozhled chybi.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services