Sedm pohledů pro Peníze... Michala Haziho

Sedm pohledů pro Peníze... Michala Haziho
Určit největší událost minulého týdne tentokrát představuje mimořádně obtížný úkol. Krach investiční společnosti Private Investors a události kolem těžko mohou vytlačit volbu předsedy KDU-ČSL či volbu Rady České televize a naopak. Zkusme si tedy ty nejdůležitější události zrekapitulovat.

Pondělní zemětřesení

Začátek uplynulého týdne byl poznamenaný ukončením činnosti největšího domácího obchodníka s americkými akciemi. "Společnost Private Investors (PI), a. s. byla vzhledem k dlouhodobému nepříznivému vývoji na kapitálových trzích v USA nucena vyhlásit úpadek," uváděla tisková zpráva. Zpravodajské servery i tištěné deníky se předháněly v odhalování senzací a neustále přinášely nové a nové pohledy k této kritické situaci. Úpadek Private Investors však v konečném důsledku může ovlivnit i další firmy. Komise pro cenné papíry totiž minulý pátek večer vydala tiskovou zprávu upozorňující na problémy, které může krach PI způsobit některým podílovým fondům. Čeho se ještě dočkáme?

Poradí si nová Rada ČT?

Po dlouhém období nestability přichází šest let klidu a míru, kdy nad Českou televizí bude bdít nová rada. Věřme, že nepůjde o období sterility a nečinnosti. Poslední květnový pátek zvolili poslanci do Rady České televize například ředitele Národní galerie Milana Knížáka, ale i filozofa Erazima Koháka či duchovního Svatopluka Karáska. Volbě předcházelo vyjednávání jednotlivých politických stran, které dokázaly, že se mohou dohodnout, a tak se pro patnáct míst v radě hlasovalo pouze patnáctkrát. V případě tří kandidátů dokonce nebyl nikdo proti. Výběr kandidátů se neobešel bez problémů. Členové volebního výboru sněmovny totiž přiznali, že se dopustili několika chyb. Rada je sestavena, situace stabilizována. Vezme si však nová Rada České televize z uplynulých událostí příklad?

EU bude omezovat

Evropská unie se přidává k protikuřáckému trendu, který je nejsilnější ve Spojených státech, a chystá zákaz reklam na tabákové výrobky v tisku i na internetu. Zároveň znemožní sponzorování sportovních a jiných událostí výrobci cigaret. "Musíme chránit svou mládež," prohlásil evropský komisař pro ochranu spotřebitele David Byrne. Roste totiž počet kuřaček a čtyři z pěti nových kuřáků jsou mladiství. Nedávno se objevily názory a výzkumy, že účinnou zbraní proti cigaretě v ruce teenagera je mobilní telefon u jeho ucha. Podpoří EU reklamu na mobilní telefony?

Ztracená data

Neznámý pachatel chtěl opět přispět k větší informovanosti obyvatelstva a vynesl ven z České pojišťovny (ČP) citlivá data na náhradním pevném disku. Disk si údajně koupil zákazník jednoho z brněnských bazarů s výpočetní technikou. Česká pojišťovna se sice hájí tím, že z důkazů, které má k dispozici, nelze stoprocentně tvrdit, zda se jedná o pravdivá data o skutečných klientech či zda jde o fiktivní informace. V případě, že by byl únik dat potvrzen, jí hrozí až nejvyšší možná desetimilionová pokuta. Pojišťovna uvádí, že na prodaném pevném disku byly soubory, u kterých je prakticky vyloučeno, aby byly shromážděny společně v jednom počítači. "Celá záležitost vypadá velmi podezřele a jeví se nám jako účelová provokace," uvedl mluvčí ČP Michal Urban. Také mi je hodně věcí podezřelých…

Tmavomodrý útok

Kina trpí pod ofenzívou nového filmu tandemu Svěrák & Svěrák Tmavomodrý svět. Aby následky útoku nebyly tak velké, založili Jan a Zdeněk Svěrákovi nadační fond Tmavomodrý svět pro zlepšení životních podmínek válečných pilotů. Získané prostředky budou věnovány na podporu československých příslušníků britského Královského letectva a lidí jim blízkých. Partnerem nadace je RadioMobil, který pro příspěvky do nadace připravil telefonní číslo 0603/607080. Za každého, kdo vyslechne informaci o aktivitách nadace, poukáže RadioMobil na její konto pětikorunu. Přispět však lze i přímo (číslo konta: ČSOB Praha 4 - 116657733/0300).

Ústup od stíhaček

Asi se budeme muset bránit starými letadly. Ve výběrovém řízení na nákup šestatřiceti nadzvukových stíhaček zůstává pouze britsko-švédské konsorcium BAe-Systems nabízející letoun Gripen. O zakázku za sto miliard korun přestaly mít zájem obě americké firmy Lockheed Martin a McDonell-Douglas/Boeing i konsorcium EADS a francouzská společnost Mirage Dassault Aviation. O důvodech svého odstoupení odmítly firmy mluvit. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík prohlásil, že za těchto okolností nemusí tendr skončit vybráním dodavatele.

Vyhrál Svoboda

Cyril Svoboda se konečně dočkal zadostiučinění na sobotním volebním sjezdu KDU-ČSL. Bývalý lídr Čtyřkoalice Svoboda porazil díky 162 hlasům dosavadního šéfa strany Jana Kasala, kterého v tajné volbě podpořilo 145 delegátů. Sjezd rozhodoval i o změně nejužšího vedení strany. Svobodův mandát skončí za dva roky, znamená to tedy, že svoji stranu povede do příštích parlamentních voleb. Jedním z úkolů nového vedení by podle Svobody měla být větší otevřenost strany občanské společnosti. Svoboda mimo jiné prohlásil, že nechce potlačovat jiné názory a že je zastáncem posílení prvků přímé demokracie, jako je referendum a přímá volba prezidenta. Místopředsedy strany se stali Milan Šimonovský, Jan Kasal, Tomáš Kvapil, Zuzana Roithová a Miloslav Výborný. Nového lidoveckého předsedu přijali politici Čtyřkoalice poměrně pozitivně, nespokojenost netajil pouze předseda DEU Ratibor Majzlík. Cyril Svoboda představuje určitou politickou změnu a jistě se pokusí o reformu KDU-ČSL. Uvidíme, zda se mu to podaří.

Bude Svoboda dobrým předsedou? Jaký máte názor na kouření a případnou regulaci? Myslíte si, že nová Rada ČT zajistí stabilitu? Bude pro ni přínosem Svatopluk Karásek nebo Milan Knížák? Čekáme na vaše názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 5 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services